Przejdź do treści

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe
Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Naukowcy dowodzą, że mleko roślinne jest zdrowsze od mleka pochodzenia zwierzęcego. To fakt. Jednak decydując się na zamianę, nadal mamy wybór pomiędzy tym, co zdrowe i zdrowsze.

A zdrowsze od tego z kartonu jest mleko roślinne, które przygotujemy sami. Mleko roślinne przygotowane w domu nie zawiera sztucznych dodatków, nie jest dosładzane i narażone na długotrwały kontakt z aluminium, z którego zrobione jest opakowanie sklepowej wersji.

Mleko roślinne z kartonu

Mleko roślinne jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Dodatkowo jest łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Wybór jest spory: mleko sojowe, mleko owsiane, mleko ryżowe, mleko migdałowe i wiele innych.

Mleko roślinne to na pewno zdrowsza alternatywa dla mleka krowiego, które wzbudza wiele kontrowersji. Jeśli jednak decydujemy się na wersję sklepową, warto być czujnym, bo, jak się okazuje, w składzie może być sporo substancji poprawiających smak, wygląd i konsystencję. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, aromaty, sól, fosforan wapnia/potasu, węglan wapnia i guma gellan to tylko niektóre składniki, które powinny obudzić naszą czujność.

Oczywiście żaden z nich spożywany w minimalnych ilościach nam nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą powodować przykre konsekwencje – od bólów brzucha, zaparć, wzdęć, biegunek, zaburzeń trawienia, ograniczonego przyswajania niektórych składników mineralnych aż po choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę.

O nadmiar wcale nie tak trudno, bowiem wszystko, co jemy i pijemy, przepełniają E-dodatki.

Gotowy napój jest podgrzewany, studzony i aseptycznie zamykany w kartonach lub puszkach. I w tym momencie pojawia się kolejna wątpliwość – czy zawarte w tych opakowaniach aluminium (glin) przenika do płynu. Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Biorąc pod uwagę niedawne informacje o zanieczyszczonej aluminium żywności dla dzieci i ogłoszonych przez profesora Christophera Exleya z Keele University w Wielkiej Brytanii wynikach na temat szkodliwego wpływu aluminium na zdrowie, można nabrać wątpliwości co do tego, że przyznawane opakowaniom atesty Państwowego Zakładu Higieny są wystarczającą gwarancją bezpieczeństwa. Badania trwają i temat na pewno jeszcze powróci. Tymczasem bezpiecznie będzie mleko roślinne zrobić samemu. To proste!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta pijąca koktajl

Mleko roślinne domowe

By otrzymać pyszne i (na 100 procent!) zdrowe mleko roślinne, nie potrzeba wiele starań. Wystarczy wybrać ulubiony składnik, który stanie się bazą. Mogą to być orzechy – laskowe, włoskie, nerkowce, makadamia, pistacje, fistaszki, kokos (a dokładniej wiórki lub płatki kokosowe); pestki i nasiona – migdały, sezam, słonecznik, soja, konopne; kasze i zboża – kasza jaglana, płatki owsiane, ryż, amarantus, quinoa. Warto poszukać składników, które nie są siarkowane, modyfikowane genetycznie czy solone. Każdy z nich wymaga nieco innej oprawy.

Ja rozsmakowałam się w klasyce gatunku, tzn. mleku migdałowym o orzechowo-roślinnym aromacie. Do przygotowania 0,5 l napoju potrzeba pół szklanki migdałów i dwóch szklanek wody. Najpierw migdały blanszujemy i obieramy ze skórki. Następnie zalewamy je wodą z kranu i moczymy przez noc.

Nazajutrz wylewamy wodę, a migdały przekładamy do blendera. Dodajemy dwie szklanki źródlanej lub przegotowanej wody i miksujemy. Płyn przecedzamy przez tetrową ściereczkę, odsączając drobinki migdałów. I gotowe!

Mleko migdałowe cudownie komponuje się z różnymi dodatkami. To świetna baza do pysznych koktajli. Wypróbujcie moje dwie ulubione wersje:

Koktajl migdałowo-bananowy z czekoladowym akcentem

Składniki miksujemy i gotowe!

– szklanka mleka migdałowego
– banan
– łyżka otrębów
– łyżka płatków owsianych
– łyżeczka kakao

Koktajl orzechowo-bananowy

– szklanka mleka migdałowego
– banan
– czubata łyżka ekologicznego masła orzechowego
– odrobina soli morskiej

Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×