Przejdź do treści

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Orkiszowy mazurek pistacjowy
Zdjęcie: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Niedoceniane pistacje często traktowane są bardziej jako słona przekąska niż jako pełnowartościowe orzechy. Wszystko dlatego, że w wersji solonej sprzedawane są w paczkach obok krakersów i paluszków. A drzemie w nich mnóstwo dobra! W wielkanocnym klimacie wykorzystamy je do zdrowego mazurka.

Zielone nasiona drzewa pistacjowego, ukryte w szarej łupinie zawierają najwięcej potasu i błonnika ze wszystkich orzechów. Oprócz tego wyróżniają się witaminą A, E, B1, B6, żelazem, magnezem, fosforem i wapniem. Obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają antyoksydanty, poprawiają wygląd skóry, hamują działanie wolnych rodników, łagodzą zaparcia i wpływają dobrze na oczy (dzięki luteinie).

Do tego wszystkiego są jeszcze niskokaloryczne, gdyż jeden orzeszek zawiera zaledwie 3 kalorie. Są niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni, można ich używać do wytrawnych dań, np. robiąc pistacjowe pesto z czosnkiem i parmezanem do makaronu, a także do deserów.

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Wystarczy zmiksować je na drobno w malakserze, dodać gęste mleko kokosowe z odrobiną cukru trzcinowego i jeszcze raz zmiksować. Powstanie z tego fantastyczny słodko-słony krem, który idealnie będzie komponował się z kruchym spodem.

W wersji wielkanocnej proponuję upiec spód na bazie mąki orkiszowej. Zamiast masła, do ciasta można dodać olej kokosowy, a biały cukier zastąpić trzcinowym. Podpieczony spód posmarowany kremem pistacjowym dodatkowo polany jeszcze gorzką czekoladą będzie intrygującym mazurkiem, który będzie można zajadać bez większych wyrzutów sumienia!

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na ciasto (22 cm):

– 150 g mąki orkiszowej jasnej
– 50 g cukru trzcinowego
– żółtko
– 100 g zimnego oleju kokosowego
– 2-3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

Nadzienie:

– 100 g gęstego mleka koksowego
– 40 g cukru trzcinowego
– 150 g niesolonych pistacji

Pascha kokosowo-miodowa

Dekoracja:

– 50 g gorzkiej czekolady 90%
– łyżeczka oleju kokosowego
– kilka pistacji

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, olej kokosowy, żółtko i sól. Wlewamy powoli zimną wodę i zagniatamy ciasto do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

W rondlu podgrzewamy przez 5 minut mleko kokosowe z cukrem i czekamy, aż masa zgęstnieje, następnie studzimy. Obrane pistacje miksujemy blenderem na „piasek”, dodajemy przygotowane wcześniej mleko kokosowe z cukrem trzcinowym i miksujemy raz jeszcze.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Obracamy miskę dnem do góry  (u mnie o średnicy ok. 22 cm) i wycinamy na około z ciasta koło. Na środku wycinamy mniejsze kółko, można to tego użyć wykrawaczki lub odrysować nożem szklankę. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, kładziemy na pergaminie na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

W tym czasie w rondlu gotujemy wodę, umieszczamy nad nim miseczkę z połamaną czekoladą i olejem kokosowym. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i studzimy.

Upieczone kruche ciasto pokrywamy masą pistacjową. Wierzch dekorujemy topioną gorzką czekoladą i pistacjami.


Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami