Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!
Owoce to samo zdrowie? Nie zawsze i nie dla każdego. W niektórych przypadkach powinniśmy z nich zrezygnować lub je ograniczyć. Sprawdź, czy należysz do osób, którym owoce mogą zaszkodzić.
Owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Powinniśmy je jeść codziennie. Ale nie każdy z nas może sobie na to pozwolić. Komu owoce mogą zaszkodzić? Pewnie część z was pomyśli o tych z nadprogramowymi kilogramami i cukrzykach – w końcu w witaminowych bombach znajdziemy też sporo cukru i kalorii – ale to nie o nich mowa.
Owoce a nerki
Po pierwsze na owoce muszą uważać osoby z chorobami nerek lub zażywający leki je obciążające. Poziom potasu we krwi może się wówczas podnosić, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka (zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi). Dlatego ostrożnie z owocami, jeśli nerki szwankują.
Owoce a serce
Także osoby chore na serce mogą mieć problemy po zjedzeniu owoców. Zdarza się, że niektóre leki na serce również podwyższają poziom potasu we krwi, zatem jeśli np. banany, to z dużym umiarem.
Owoce a alergie
Owoce nie są wskazane w przypadku osób z pewnymi alergiami, np. nietolerancją fruktozy – cukru zawartego naturalnie w owocach. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia fruktozy, która dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się wzdęcia, biegunka, kolki.
Owoce a jelita
Z przykrymi dolegliwościami po zjedzeniu owoców mogą spotkać się osoby cierpiące na stany zapalne jelit, np. przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie – jak jabłka czy pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.
Owoce a leki
Jeśli owoce i leki, to ostrożnie z grejpfrutem. Zarówno w postaci soku, jak i świeży, owoc ten zwiększa wchłanianie leków do krwi, przez co jedna tabletka może działać nawet jak 5-10 tabletek! Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym. Ostrzegają przed tym lekarze oraz instytucje medyczne takie jak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Jeśli zatem przyjmujemy jakiekolwiek leki, lepiej zrezygnujmy z grejpfruta i uważajmy również na inne owoce cytrusowe. A już na pewno nie popijajmy tabletek sokiem z gorzkiego owocu.
Owoce a cukrzyca
Mitem jest natomiast opinia, że diabetycy nie mogą jeść owoców. Cukrzyca typu 2 nie jest przeciwwskazaniem do ich obecności w codziennej diecie, jednak warto się trzymać zasady, by jedna porcja owoców nie przekraczała 15 g węglowodanów (to mniej więcej połowa banana albo pół szklanki mango, ¾ szklanki ananasa czy np. 1 ¼ szklanki arbuza). Zatem wartości energetyczne owoców powinny być wpisane w dzienny plan żywieniowy osób z cukrzycą. Z większą ostrożnością podejść należy do owoców suszonych. Zaledwie 2 łyżeczki tej przekąski zwierają 15 gramów węglowodanów.
Na szczęście zdecydowanej większości z nas owoce nie tylko nie zaszkodzą, ale przysłużą się lepszemu zdrowiu.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Zmagasz się z SIBO? Pomyśl nad zmianą diety. Radzi dietetyczka Katarzyna Bednarska
się ten artykuł?