Przejdź do treści

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik
Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zdarza ci się słyszeć: „kiedyś to były owoce… teraz to nie to samo”, „teraz warzywa to sama chemia”? Zastanawiasz się, czy jest w tym choć trochę prawdy? Na to pytanie odpowiada dietetyk, autor profilu na Instagramie @dietetyka.opartanafaktach Radosław Smolik.

Ryzyko błędu

To, że niektóre warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych, a inne mniej, wcale nie jest tak proste do wytłumaczenia. Jak pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyk Radosław Smolik, na takie różnice może wpływać wiele czynników, między innymi:

  • miejsce oraz sezon pobierania próbek,
  • użyte odmiany warzyw i owoców,
  • definicja części jadalnej i jej oceny,
  • metody analityczne,
  • ryzyko potencjalnych zanieczyszczeń,
  • zmiany klimatu, środowiska, gleb itd.

„Badając nawet teraz te same warzywa, lecz z różnych miejsc – wyniki będą się różnić” – podkreśla ekspert.

50 lat różnicy

Smolik przytacza wyniki jednego z badań, w którym porównano zawartość składników odżywczych w 43 warzywach na przestrzeni 50 lat (1950-1999).

„W przypadku niektórych warzyw i owoców odnotowano spadek, a w przypadku niektórych wzrost zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych. Między wieloma nie było też szczególnych różnic” – wyjaśnia dietetyk.

Jak dodaje, inne badania przynoszą podobne rezultaty. Duży spadek wartości odżywczych dotyczył szczególnie żelaza i miedzi. Z czego to może wynikać?

„Jedną z możliwych przyczyn była znaczna redukcja stosowania pestycydów zawierających większe ilości miedzi. Inna możliwość to błędne pomiary zawartości tych metali na początku XX wieku, wynikające z niedostatecznie wyczyszczonych warzyw, na których pozostały resztki gleby” – wyjaśnia ekspert.

Wniosek? Jak podkreśla Smolik, procentowe zawartości składników odżywczych w warzywach i owocach badanych teraz i kilka czy kilkadziesiąt lat temu są niewielkie.

„Mieszczą się one w zakresie naturalnych różnic w obrębie pojedynczego pokarmu. (…) Gdyby gleby naprawdę byłyby uboższe w składniki odżywcze, to rośliny nie rosłyby dobrze, spowodowałoby to zahamowanie ich wzrostu i niższe plony” – tłumaczy.

Dietetyka oparta na faktach

Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie niemal 50 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: