Przejdź do treści

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik
Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zdarza ci się słyszeć: „kiedyś to były owoce… teraz to nie to samo”, „teraz warzywa to sama chemia”? Zastanawiasz się, czy jest w tym choć trochę prawdy? Na to pytanie odpowiada dietetyk, autor profilu na Instagramie @dietetyka.opartanafaktach Radosław Smolik.

Ryzyko błędu

To, że niektóre warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych, a inne mniej, wcale nie jest tak proste do wytłumaczenia. Jak pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyk Radosław Smolik, na takie różnice może wpływać wiele czynników, między innymi:

  • miejsce oraz sezon pobierania próbek,
  • użyte odmiany warzyw i owoców,
  • definicja części jadalnej i jej oceny,
  • metody analityczne,
  • ryzyko potencjalnych zanieczyszczeń,
  • zmiany klimatu, środowiska, gleb itd.

„Badając nawet teraz te same warzywa, lecz z różnych miejsc – wyniki będą się różnić” – podkreśla ekspert.

50 lat różnicy

Smolik przytacza wyniki jednego z badań, w którym porównano zawartość składników odżywczych w 43 warzywach na przestrzeni 50 lat (1950-1999).

„W przypadku niektórych warzyw i owoców odnotowano spadek, a w przypadku niektórych wzrost zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych. Między wieloma nie było też szczególnych różnic” – wyjaśnia dietetyk.

Jak dodaje, inne badania przynoszą podobne rezultaty. Duży spadek wartości odżywczych dotyczył szczególnie żelaza i miedzi. Z czego to może wynikać?

„Jedną z możliwych przyczyn była znaczna redukcja stosowania pestycydów zawierających większe ilości miedzi. Inna możliwość to błędne pomiary zawartości tych metali na początku XX wieku, wynikające z niedostatecznie wyczyszczonych warzyw, na których pozostały resztki gleby” – wyjaśnia ekspert.

Wniosek? Jak podkreśla Smolik, procentowe zawartości składników odżywczych w warzywach i owocach badanych teraz i kilka czy kilkadziesiąt lat temu są niewielkie.

„Mieszczą się one w zakresie naturalnych różnic w obrębie pojedynczego pokarmu. (…) Gdyby gleby naprawdę byłyby uboższe w składniki odżywcze, to rośliny nie rosłyby dobrze, spowodowałoby to zahamowanie ich wzrostu i niższe plony” – tłumaczy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Dietetyka oparta na faktach

Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie niemal 50 tys. osób!

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: