Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik
![Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2021/08/coco-tafoya-btlvephu5o-unsplash-1140x664.jpg)
się ten artykuł?
Zdarza ci się słyszeć: „kiedyś to były owoce… teraz to nie to samo”, „teraz warzywa to sama chemia”? Zastanawiasz się, czy jest w tym choć trochę prawdy? Na to pytanie odpowiada dietetyk, autor profilu na Instagramie @dietetyka.opartanafaktach Radosław Smolik.
Ryzyko błędu
To, że niektóre warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych, a inne mniej, wcale nie jest tak proste do wytłumaczenia. Jak pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyk Radosław Smolik, na takie różnice może wpływać wiele czynników, między innymi:
- miejsce oraz sezon pobierania próbek,
- użyte odmiany warzyw i owoców,
- definicja części jadalnej i jej oceny,
- metody analityczne,
- ryzyko potencjalnych zanieczyszczeń,
- zmiany klimatu, środowiska, gleb itd.
„Badając nawet teraz te same warzywa, lecz z różnych miejsc – wyniki będą się różnić” – podkreśla ekspert.
50 lat różnicy
Smolik przytacza wyniki jednego z badań, w którym porównano zawartość składników odżywczych w 43 warzywach na przestrzeni 50 lat (1950-1999).
„W przypadku niektórych warzyw i owoców odnotowano spadek, a w przypadku niektórych wzrost zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych. Między wieloma nie było też szczególnych różnic” – wyjaśnia dietetyk.
Jak dodaje, inne badania przynoszą podobne rezultaty. Duży spadek wartości odżywczych dotyczył szczególnie żelaza i miedzi. Z czego to może wynikać?
„Jedną z możliwych przyczyn była znaczna redukcja stosowania pestycydów zawierających większe ilości miedzi. Inna możliwość to błędne pomiary zawartości tych metali na początku XX wieku, wynikające z niedostatecznie wyczyszczonych warzyw, na których pozostały resztki gleby” – wyjaśnia ekspert.
Wniosek? Jak podkreśla Smolik, procentowe zawartości składników odżywczych w warzywach i owocach badanych teraz i kilka czy kilkadziesiąt lat temu są niewielkie.
„Mieszczą się one w zakresie naturalnych różnic w obrębie pojedynczego pokarmu. (…) Gdyby gleby naprawdę byłyby uboższe w składniki odżywcze, to rośliny nie rosłyby dobrze, spowodowałoby to zahamowanie ich wzrostu i niższe plony” – tłumaczy.
Dietetyka oparta na faktach
Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie niemal 50 tys. osób!
RozwińZobacz także
![Paulina Górska](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/04/2018-08-03-07-06-05-1x-850x550.jpg)
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/brooke-cagle-qj1j4hodnti-unsplash-1-850x425.jpg)
„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk
![Ewelina Jamróz](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/05/ewelina-jamroz_zdjecie-1-850x425.jpg)
„Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny
Polecamy
![na zdjęciu: olejek eukaliptusowy, daktyle, hibiskus, tekst o tym, co warto przywieźć z Egiptu /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-1-1-850x425.png)
PAMIĄTKI Z WAKACJI: Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
![Aronia - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_291586023-850x567.jpeg)
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
![Pakowane kanapki w lodówce supermarketu- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_792785941-kopia-850x477.jpg)
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)