Przejdź do treści

Superfruits prosto z polskiego sadu! Po które warto sięgać?

unsplash.com
unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Aronia, czarna porzeczka, rokitnik, jeżyna, czarny bez, dzika róża. O polskich superfruits trzeba mówić głośno! Są nie tylko smaczne, ale skrywają w sobie prawdziwą moc witamin i składników mineralnych. To też bogactwo związków bioaktywnych, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Dalej nie jesteś przekonana? Sprawdź, co o polskich superowocach mówi dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec. 

Zdanie „Warto jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie!” słyszymy przynajmniej kilka razy w miesiącu.  Pojawia się ono w wielu kampaniach prozdrowotnych, na opakowaniach produktów spożywczych i w książkach dotyczących zdrowego stylu odżywiania. Warzywa i owoce są podstawą prawidłowego żywienia. Okazuje się jednak, że wśród nich możemy znaleźć prawdziwych superbohaterów, i to w naszych polskich sadach!

Czym są superfruits?

– To produkty rolne o potwierdzonej naukowo wysokiej zawartości związków biologicznie aktywnych, czyli pozytywnie wpływających na ciało i samopoczucie. Oddziałują korzystnie na poszczególne układy organizmu, jak i wspierają działanie komórek na poziomie strukturalnym.

Są też bogatym źródłem antyoksydantów, będących istotnym elementem profilaktyki nowotworowej.  Wiele superfruits odnajdziemy w sklepie także pod postacią przetworów – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Okazuje się więc, że z zalet superfruits nie musimy korzystać tylko latem. Pełne przeciwutleniaczy są również soki i przetwory. Na jakie lokalne owoce warto zwrócić szczególną uwagę?

Aronia

Czy wiesz, że Polska jest światowym potentatem w zakresie uprawy aronii? Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi z naszego kraju. Warto z tego skorzystać!

Aronia jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt.

– Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.

Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna jego szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw– mówi dr Włodarek.

Czarna porzeczka

Kolejnym polskim superfruit jest czarna porzeczka – źródło potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, cynku czy boru. Zawiera także witaminę C, A, E, B6, niacynę, tiaminę i ryboflawinę. Czarna porzeczka, podobnie jak aronia, jest liderem w zakresie produkcji tego owocu. Ponad połowa światowych zbiorów odbywa się w naszym kraju.

– Czarna porzeczka cechuje się niezwykle wysoką zawartością witaminy C, większą nawet od pomarańczy. 100 g owocu zaspokaja aż 260% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia. Ponadto czarna porzeczka zawiera dużą ilość pektyn, obniżających poziom tzw. złego cholesterolu LDL – wyjaśnia ekspert.

 

Rokitnik

Co jeszcze zaliczamy do superfruits? Rokitnik pełen witamin A, B12, C, E, F, K, P oraz flawonoidów, kwasów organicznych, wolnych aminokwasów i makro– i mikroelementów.

– Jego owoce zawierają duże ilości flawonoidów, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Rokitnik zawiera ponadto witaminę C, E, a także beta-karoten, czyli prowitaminę A, odpowiadającą za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność.

Krzewy rokitnika często występują w naszym kraju, jednak rzadko jego owoce znajdują się w naszym menu. Najpopularniejszą formą spożywania jest olej, jednak możemy też przyjmować go w formie nektaru – dodaje specjalista.

Oprócz trzech wyżej wymienionych owoców, do polskich superfruits zaliczamy także jeżyny, dziką różę czy czarny bez. One też są pełne witamin i składników mineralnych.

– Sięgajmy po owoce, soki, dżemy czy inne przetwory, które cechują wyjątkowe, prozdrowotne właściwości. I choć te zaliczane do superowoców zawierają ponadprzeciętną ilość związków bioaktywnych, pamiętajmy o wszystkich warzywach i owocach. To one stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – wyjaśnia dr Włodarek.

 

Tekst powstał we współpracy z KUPS.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty