Przejdź do treści

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka

Cytrusy na talerzu
Ten owoc może cię zabić. W połączeniu z niektórymi lekami jest szczególnie niebezpieczny, ostrzega dietetyczka/ fot. Pexels Jess Loiterton/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

To, z czym spożywamy leki, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jak zaznacza dietetyczka Paulina Ihnatowicz, niektóre połączenia środków farmakologicznych mogą być niezwykle groźne. Ekspertka podkreśla, że w szczególności należy uważać na jeden owoc.

Ten owoc może zabić

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz. Ekspertka wyjaśnia, że owocem, na który trzeba szczególnie uważać podczas zażywania farmaceutyków, jest grejpfrut.

„Zawiera substancje, które blokują działanie enzymu, który metabolizuje leki. Mówiąc w dużym skrócie, zwiększa się najczęściej stężenie takich leków i może być dla nas śmiertelne” – tłumaczy specjalistka.

Ten niepozorny cytrus może prowadzić do poważnego zatrucia organizmu, za co odpowiadają zawarte w nim flawonoidy i furanokumaryny. Jedna tabletka może więc zadziałać nawet jak 5-10 tabletek. Przykładowo po połączeniu owocu z lekami przeciwhistaminowymi wzrost stężenia substancji medycznych we krwi może być o 300‒700 proc. większy. Podobna reakcja grozi nam również, jeśli spożywamy leki uspokajające czy nasenne. Po połączeniu ich z grejpfrutem może dojść do zaburzeń rytmu serca. Drastyczny wzrost stężenia leku we krwi (1500 proc.) grozi także przy środkach obniżających cholesterol, co spowoduje uszkodzenie mięśni lub wątroby.

Jakich leków nie należy łączyć z grejpfrutem? Ihnatowicz wymienia:

  • na nadciśnienie,
  • na alergie,
  • na serce,
  • od psychiatry (np. leki nasenne).
Kobieta pije z kubka

„Trzeba unikać również soku”

Dietetyczka zaznacza, że grejpfrut może nam zaszkodzić nie tylko w formie świeżego owocu.

„Warto wiedzieć, że poza jedzeniem grejpfruta, trzeba unikać również soków z grejpfruta i to do 20 godzin po lub przed spożyciem leku” – dodaje.

Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym, przez co również powoduje drastyczny wzrost stężenia farmaceutyków we krwi. Jeśli  przyjmujemy jakiekolwiek leki, odstawmy również inne owoce cytrusowe, takie jak pomelo, pomarańcze czy limonki.  Pamiętajmy też, że decydowanej większości leków nie powinniśmy łączyć również z posiłkami. Najlepiej jest przyjąć je 1‒2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku. Popijajmy je wyłącznie przegotowaną, wystudzoną wodą. Leków, które powinny być przyjmowane wraz z jedzeniem, jest znacznie mniej, a informację o tym znajdziemy w ulotce lub uzyskamy ją u lekarza czy farmaceuty.

Borówka amerykańska na talerzu

Paulina Ihnatowicz – kim jest?

Paulina Ihnatowicz to dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie 210 tys. internautów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce