Koktajl malinowy z rozmarynem
Mrożone maliny z rozmarynem? Tak! Zwłaszcza w pysznym koktajlu. Śniadanie będzie kolorowe i pozwoli zacząć dzień w dobrym humorze.
Gdy świeże owoce budzą wątpliwości, warto sięgnąć po te, które zostały zamrożone od razu po zbiorach, dzięki czemu zawierają tyle samo witamin co jedzone w sezonie. Mrożone owoce możemy wykorzystywać do przygotowywania ciast, deserów czy śniadań. By nie zjadać bardzo zimnego śniadania, owoce wkładamy na noc do lodówki, by powoli się rozmroziły, a rano możemy wykorzystać je do polania owsianki, jogurtu czy granoli. Świetnym sposobem na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem mrożonych owoców jest również przygotowanie zdrowego koktajlu. Dodatkowo takie śniadanie będzie kolorowe i na pewno pozwoli nam zacząć dzień w dobrym humorze.
Powszechnie dostępne są mrożone maliny, które zawierają bardzo duże ilości witaminy C, E czy witamin z grupy B. Warto jeść je szczególnie w okresie przeziębień, wtedy najbardziej możemy skorzystać z ich działania przeciwgorączkowego. Dodatkowo dzięki temu, że są świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia, pozwolą nam uzupełnić zimowe niedobory minerałów. Znakomitym dodatkiem do zimowych koktajli są również zioła. Można je mrozić w sezonie, by wykorzystywać później przez cały rok. Zimą sięgajmy szczególnie po rozmaryn, ma właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne.
Koktajl z mrożonych malin z rozmarynem
Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl
Koktajl malinowy z rozmarynem – składniki (2 porcje):
– 300 g mrożonych malin,
– 2 banany,
– 200 ml mleka kokosowego,
– gałązka rozmarynu.
Koktajl malinowy z rozmarynem – przygotowanie
Maliny umieścić w lodówce na kilka godzin, by się rozmroziły. Do blendera wrzucić maliny i pokrojone banany, wlać mleko kokosowe. Rozmaryn utrzeć w moździerzu, by uzyskać jak najwięcej smaku, następnie wrzucić go do blendera. Całość zmiksować na gładki koktajl. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Anna Sudoł – z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?