Przejdź do treści

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

kokosowa quinoa
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pamiętacie z dzieciństwa ryż z truskawkami? Mój przepis miał być wariacją na ten temat, a jak rozwinęła się sytuacja? Zobaczcie sami.

Letnie owoce często kojarzą nam się z najlepszymi wspomnieniami pełnymi słońca i beztroski. Ale oprócz pobudzania pamięci i zmysłów, potrzebne nam do poniższego dania truskawki mają multum innych właściwości istotnych dla naszego samopoczucia. Przetnijcie owoc na pół. Jaki kształt Wam przypomina? Tak, serce! Truskawki pomagają utrzymać je w dobrej kondycji. Zmniejszają wchłanianie tłuszczu, obniżają poziom złego cholesterolu, a także strzegą nas przez skokami poziomu cukru we krwi.

Skoro mowa o cukrze i tłuszczu – nawet będąc na diecie, możecie delektować się truskawkami bez wyrzutów sumienia. Są nie tylko niskokaloryczne, ale i podkręcają metabolizm. W ogromnej mierze składają się z wody, co z kolei pobudza do pracy nerki.

Bogata w białko i minerały komosa ryżowa dzięki towarzystwu truskawek świetnie spisze się w roli śniadania, może także zastąpić letni obiad, gdy w upalny dzień macie ochotę przekąsić coś lżejszego. Szykujemy truskawkowy obiado-deser!

Quinoa na mleczku kokosowym z truskawkami

Pieczone truskawki:

– 300 g świeżych truskawek
– 2 łyżeczki miodu
– 4 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżka siekanej mięty

Kokosowa quinoa:

– 120 g komosy ryżowej (quinoa)
– 100 ml mleczka kokosowego
– 100 ml wody
– ½ laski wanilii

Dressing:

– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 2 łyżki miodu
– skórka z ½ limonki
– 1 łyżka siekanej mięty

Dodatki:

– kilka świeżych truskawek
– 2 dojrzałe kiwi
– garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

Przygotowujemy blachę wyłożoną pergaminem, piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Truskawki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszce. Mieszamy miód z sokiem z limonki i posiekaną miętą, skrapiamy nimi kawałki truskawek. Zapiekamy przez 30 minut.

W tym czasie komosę ryżową przelewamy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą, dodajemy rozciętą połówkę laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na minimalnym ogniu, często mieszając, przez ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie cały płyn.

Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodatki (kiwi, truskawki) kroimy na mniejsze kawałki, orzechy laskowe siekamy. Połowę porcji pieczonych truskawek blendujemy na gładki mus. Ciepłą komosę mieszamy z musem truskawkowym, dodajemy pieczone i świeże owoce. Całość posypujemy orzechami i skrapiamy orzeźwiającym dressingiem.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?