5 min.
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Paul Hanaoka / Unsplash
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Niech nie zmyli was zdjęcie – kota nie pozbywamy się nigdy, z żadnego pomieszczenia! Oczywiście mamy na myśli rzeczy, które zalegają w naszych kuchennych szafkach. Półki uginają się od rozmaitych przypraw, w lodówce wegetuje otwarta musztarda miodowa, w zamrażarce czeka pizza. Czas zrobić z tym porządek. I nie chodzi tylko o termin przydatności do spożycia. Oto 10 produktów, które powinny mieć zakaz wstępu do kuchni i na talerz…
Nie zdajemy sobie sprawy, ile szkodliwych składników zawierają produkty, których wcale o to nie podejrzewamy. Robimy przytomne porządki w kuchennych szafkach i w lodówce. Oto lista 10 popularnych produktów, których lepiej od razu się pozbyć z kuchni i więcej ich nie kupować:
Spis treści
Dżemy
Konfitury, przyprawy, marynaty, przetwory i inne słoiki, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy ‒ o tym, że jest szkodliwy, poczytacie tu. Nie jest on niezastąpiony, można znaleźć ketchup i musztardę bez tego składnika, a jeśli chodzi o konfitury, to warto poszukać słodzonych sokiem z winogron.
Mieszanki przypraw
Popularne „warzywka”, to sól, glutaminian sodu i cukier, nie nazwałabym tego mieszanką suszonych warzyw, ale raczej mieszanką dodatków E. Czytajcie listę składników, w mieszance przypraw nie powinno być nic innego poza suszonymi warzywami i ziołami.
Mrożone dania typu pizza, kotleciki z kurczaka
Czyli wszystko to, co dostaniemy w długich supermarketowych chłodniach. Jeżeli sami mrozimy jedzenie w domu, nie mamy się czego obawiać. Chodzi o mrożonki przemysłowe. Tam najważniejszy jest długi termin przydatności do spożycia, a więc najpierw faszerujemy produkt dodatkami E, a potem głęboko mrozimy. Takiej mrożonej gotowej pizzy, którą jeszcze dodatkowo odgrzewamy w mikrofali, nasz żołądek nawet nie rozpoznaje jako jedzenie. Wyjątek to mieszanki warzyw i mrożone owoce bez żadnych dodatków. Te możemy kupować bez obaw. Więcej o tym, jak mrozić produkty i kupować mrożonki, przeczytacie tutaj.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Cukier wanilinowy
Proponuję najpierw przeczytać uważnie opakowanie: to nie jest cukier waniliowy, ale wanilinowy. Zamiast prawdziwej wanilii mamy wanilinę syntetyczną. Możemy kupić prawdziwą laskę wanilii i zrobić w domu swój własny cukier waniliowy. Laskę wanilii przecinamy, zeskrobujemy nasionka i wszystko wkładamy do słoika z cukrem (najlepiej trzcinowym). Po tygodniu mamy pachnący cukier waniliowy.
Paczkowane wędliny
Nie wspomnę o szynce konserwowej, bo już jej sama nazwa powinna zniechęcać do zakupu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) koordynuje badania nad nowotworami na świecie i ostatnio do czynników rakotwórczych zaliczyła właśnie wędliny. Te paczkowane zawierają więcej konserwantów i szkodliwych dodatków niż krojone na miejscu u rzeźnika, ale to nie zwalnia nas z czytania składu przed zakupem. Najzdrowsze rozwiązanie to upiec samemu np. filet z indyka i pokroić na zimno w plasterki do kanapki.
Słodkie napoje gazowane i energetyczne
Najzdrowsza jest woda niegazowana. Gazowana od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale powinny jej unikać osoby z problemami gastrycznymi, bo powoduje wzdęcia. Najbardziej szkodliwe są słodkie napoje, w których cukru jest dużo więcej, niż nam się wydaje. Takie napoje nie gaszą pragnienia, tylko je wzmagają i powodują otyłość. Uważajcie też na napoje izotoniczne ‒ to też zwykle mieszanka kwasów, cukru i niewielkiej ilości witamin. Zdrowy izotonik możecie zrobić w domu, będzie tańszy i smaczniejszy.
Rodzynki konserwowane dwutlenkiem siarki
Wydaje się, że rodzynki są naturalne i bezpieczne. Niestety, nie każde. Większość rodzynek zawiera konserwant E220 ‒ to dwutlenek siarki. Jest i dobra wiadomość. Producenci widzą rosnącą świadomość konsumentów i zastępują ten konserwant olejem słonecznikowym. Szukajcie więc rodzynek, które na liście składników zamiast E220 mają olej słonecznikowy.
Guma do żucia z aspartamem
Kto by pomyślał, że guma do żucia może być szkodliwa, przecież polecają ją dentyści, bo nie zawiera cukru. Owszem, cukru nie zawiera. Zawiera coś znacznie gorszego ‒ aspartam. Od wprowadzenia go na amerykański rynek w 1985 r. nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na raka mózgu. Szukajmy gumy słodzonej ksylitolem, jest trochę droższa, ale na pewno zdrowsza.
Kawa rozpuszczalna
Niektórzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy. Jednak łyżeczka rozpuszczonych w gorącej wodzie brązowych granulek ma niewiele wspólnego z prawdziwą arabicą. A w procesie produkcji kawy rozpuszczalnej może trafić do niej związek chemiczny o nazwie ochratoksyna A, który w nadmiernych ilościach jest rakotwórczy, uszkadza nerki i układ nerwowy. Jaką kawę wybrać? Najlepiej z ekspresu ciśnieniowego. Więcej o tym, jaka kawa nam służy, przeczytacie tutaj.
Jogurty owocowe
Prawdziwy jogurt składa się z mleka i żywych kultur bakterii. Mniej ortodoksyjni zwolennicy jogurtów naturalnych dopuszczają jeszcze mleko w proszku. Jogurty owocowe to głównie cukier, niepotrzebne dodatki zagęszczające i szczątkowe ilości owoców, dlatego nie warto ich kupować. Najlepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce.
Poleć artykuł koleżance
Zobacz także

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022