Przejdź do treści

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Homogenizacja to proces, który najczęściej stosowany jest w przetwórstwie mleczarskim. Dzięki niej można uzyskać produkty o aksamitnej i gładkiej konsystencji. Czym jeszcze wyróżniają się wyroby poddane homogenizacji? I czy ów proces jest szkodliwy? Odpowiadamy.

Co to jest homogenizacja? Definicja

Homogenizacja to proces polegający na wytworzeniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w normalnych warunkach nie łączą się ze sobą. Najczęściej wykorzystywana jest w produkcji mleka, śmietany oraz innych przetworów mlecznych. Nierzadko stosowana jest również w przypadku kosmetyków, farb, leków oraz różnego rodzaju tworzyw sztucznych. 

Proces homogenizacji jest możliwy dzięki takiemu urządzeniu, jak homogenizator. Istnieje wiele metod przeprowadzania całej operacji. Do powstania i podniesienia jakości jednorodnej emulsji stosuje się m.in. ultradźwięki oraz wysokie temperatury, a następnie przepuszcza się daną substancję przez szczeliny. Sama homogenizacja ciśnieniowa przyczynia się również do podniesienia trwałości produktów. Nie wiadomo do końca, w jaki sposób wpływa na mikroorganizmy. Uznaje się jednak, że im więcej cykli homogenizujących, tym skuteczniejsza jest walka z drobnoustrojami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Mleko homogenizowane – czym się wyróżnia?

W mleczarstwie homogenizacja najczęściej jest wykorzystywania do rozbijania kuleczek tłuszczowych, które posiadają różną wielkość – tak to wygląda w przypadku mleka. Jest to konieczne, ponieważ kuleczki te są lżejsze od innych jego składników. Gdyby nie doszło do ich rozbijania, tłuszcz zbierałby się na powierzchni.  Po rozbiciu, ów tłuszcz przeciskany jest przez bardzo małe szczeliny, co powoduje zmniejszenie oraz wyrównanie wielkości omawianych kuleczek. Następnie dochodzi do rozproszenia tłuszczu w całym mleku. 

Kiedy zostanie przeprowadzona homogenizacja mleka, staje się ono mniej przezroczyste, a bardziej białe – jego wygląd jest wówczas bardziej estetyczny dla samych klientów. Często wykazuje się również pełniejszym smakiem i aromatem. Z pewnością jego zaletą jest także lepsza strawność. Długo zachowuje ono ważność, nie ulega rozwarstwieniu i nie wytrąca się z niego śmietana. Mleko homogenizowane  ma jednak również i swoje wady. Tą najistotniejszą jest podatność tłuszczu na jełczenie. 

Co to jest serek homogenizowany?

Serek homogenizowany to serek, który został poddany procesowi homogenizacji. Dzięki temu jest on aksamitny i wyróżnia się puszystą konsystencją. Stanowi on źródło witaminy D oraz wapnia. To bardzo istotne składniki – zwłaszcza dla rozwoju dziecka. Co więcej, homogenizowane produkty mleczne zawierają też inne, dobrze przyswajalne witaminy: A, B1, B2, K i E. Homogenizacja powoduje również, że w serkach znajduje się mniejsza ilość cholesterolu, co jest ważne m.in. dla osób z chorobami układu krążenia. 

Czy homogenizacja jest szkodliwa?

Istnieje wiele kontrowersji wokół tematu homogenizacji. Niektórzy starają się udowodnić jej negatywny wpływ na zdrowie. Zdaniem tych osób proces ten oddziałuje na strukturę tłuszczu w taki sposób, że przetworzone cząsteczki nie są w stanie być trawione przez układ pokarmowy i w niezmienionej postaci trafiają do naczyń krwionośnych. Tam z kolei, ich zdaniem, mają one osadzać się w ściankach, co z kolei powoduje utrudnienia przepływu krwi, a co za tym idzie – doprowadza do różnych chorób, takich jak zatorowość, miażdżyca czy udar mózgu. Nie zostało to jednak naukowo udowodnione. 

W opinii niektórych osób produkty homogenizowane wpływają także na większą ilość cholesterolu we krwi. W rzeczywistości nie robią tego bardziej niż inne produkty na bazie mleka. Co więcej, niektóre badania wskazują na to, że powodują one spadek cholesterolu. 

Warto jednak dodać, że niektóre serki homogenizowane zawierają sporo chemicznych dodatków, które nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie, dlatego przed zakupem najlepiej sprawdzić ich skład. Naukowcy w większości są więc zdania, że homogenizacja nie jest szkodliwa, chyba że produkty zostaną wzbogacone dodatkowo o aromaty, syropy czy też konserwanty. 

Butelka mleka na białym tle.

Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Wiele osób myli mleko homogenizowane z pasteryzowanym. Tymczasem mleko pasteryzowane to mleko poddawane obróbce termicznej. Proces pasteryzacji polega na ogrzewaniu mleka w określonej temperaturze, przez określony czas. Dzięki temu można pozbyć się w nim aż 99 proc. bakterii. Co więcej, taki wyrób można przechowywać dłużej, a po otwarciu – spożyć w ciągu 2-3 dni. 

Pasteryzowane mleko pozbawione jest jednak w dużej mierze subtelnego smaku i aromatu tak charakterystycznego dla mleka surowego. W wyniku procesu pasteryzacji obniżają się także jego wartości odżywcze, co nie ma miejsca w przypadku mleka homogenizowanego. 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7397014/ (dostęp: 23.10.22) 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048366/ (dostęp: 23.10.22) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

×