Przejdź do treści

Jaki ma skład i gdzie kupić chleb Ezechiela? Przepisy na zaczyn i samodzielne wykonanie w domu

Jaki ma skład i gdzie kupić chleb Ezechiela? Przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chleb Ezechiela to rodzaj pieczywa, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Dlaczego? Chodzi tu nie tylko o walory smakowe, ale również o to, że jest ono pozbawione wielu szkodliwych substancji, które znajdują się w innych tego typu produktach. Ważne jest także to, że pozostaje świeży przed długi czas, a do tego ma bardzo przyjemny smak. Dowiedz się więcej!

Co to jest chleb Ezechiela?

Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński, to najstarszy opisany rodzaj chleba. Wzmiankę na jego temat można znaleźć w Biblii, a konkretnie – w Księdze Ezechiela. Jak mówi święta księga, stanowił on pokarm tego proroka, kiedy przebywał on na pustyni. Miał on pościć przez 390 dni, ponieważ otrzymał takie zadanie od Boga i żywił się wówczas jedynie tym chlebem. Informacje o składnikach, które miały się w nim znaleźć, również miały mu zostać przekazane przez Boga. Dziś chleb ten można znaleźć w niektórych sklepach lub przygotować samodzielnie.

Fot: Unsplash

Chleb Ezechiela – przepisy

Przepis na chleb Ezechiela w wersji z mąką z czterech zbóż 

Składniki na zaczyn: 

  • 150 g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie powinien wynosić 150 g: 100g), 
  • 50 g mąki z prosa lub mielonej kaszy jaglanej, 
  • 100 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej, 
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 
  • 200 g letniej wody. 

Składniki na ciasto właściwe: 

  • 150 g letniej wody, 
  • 1 płaska łyżka soli, 
  • 100 g czerwonej soczewicy gotowanej (np. z puszki), 
  • 100 g ugotowanego bobu, 
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • 300 g mąki pszennej chlebowej. 

Inne składniki: 

  • odrobina oleju, 
  • otręby. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie wymieszaj składniki na zaczyn, najlepiej wieczorem, dzień przed właściwym pieczeniem chleba. Pozostaw całość na 14-16 godzin. 
  2. Następnie dolej do zaczynu wodę i wsyp sól, a całość wymieszaj. 
  3. Dodaj do masy zmielone (lub zmiksowane) ziarna soczewicy i bobu. Dodaj również kaszę i stopniowo wsypuj do mieszanki mąkę pszenną. 
  4. Posyp blat mąką i zacznij wyrabiać na niej ciasto, aż uzyska ono delikatnie ścisłą konsystencję. Jeżeli okaże się, że lepi się ono do rąk, dodaj odrobinę mąki. 
  5. Po wyrobieniu ciasta odstaw je na 10 minut. 
  6. Posmaruj foremkę olejem i posyp otrębami i mąką. Przełóż do niej ciasto. 
  7. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż wyrośnie – powinno to zająć 1 godzinę i 45 minut. 
  8. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Wstaw do niego formę z ciastem, a na dnie piekarnika umieść kilka kostek lodu. 
  9. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę o 20 stopni i piecz całość przez 35 minut. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić 55 minut. 
  10. Kiedy chleb się upiecze, wyjmij go z formy i ostudź na kratce. 

Chleb esseński można przygotować również z kiełkujących zbóż. Przepis wygląda wówczas nieco inaczej. 

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Przepis na chleb Ezechiela z nasionami oraz ziarnami 

Składniki: 

  • 30 ml nasion soczewicy, 
  • 30 ml nasion prosa, 
  • 60 ml ziarna pszenicy orkisz 
  • 950 ml ziarna twardej pszenicy, 
  • 60 ml mieszanki fasoli (pstrokata, różowa, drobna biała), 
  • 60 ml ziarna pszenicy szorstkiej, 
  • 2 łyżki drożdży. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie nasiona i podziel je na trzy równe części. 
  2. Każdą część nasion wsyp do słoika o pojemności 1 l. Zalej je wodą, przykryj gazą i nałóż gumki. Odstaw całość na 24 godziny. 
  3. Po upływie doby wylej wodę ze słoików, wypłucz ziarno i porządnie je odsącz. 
  4. Odsączone nasiona zalej znów czystą wodą i odstaw na kolejną dobę. 
  5. Powtarzaj tę samą czynność przez następne dni, do momentu aż pojawią się niewielkie kiełki. To będzie sygnał, że nasiona można wykorzystać do upieczenia chleba. 
  6. Wylej wodę i dobrze odsącz całość. 
  7. Przy pomocy blendera rozdrobnij skiełkowane nasiona. Powinny one przypominać ciężkie ciasto, które nadaje się do upieczenia chleba. Piecz całość przez 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni. 
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Chleb Ezechiela – skład

Jak widzisz, w powyższych przepisach na chleb Ezechiela nie ma żadnego cukru, podczas gdy większość rodzajów chleba zawiera go w dużych ilościach. Jest to również przysmak, do którego wykorzystuje się w pełni wykiełkowane ziarna. Jest to o tyle istotne, że w procesie kiełkowania uwalniają się wszystkie istotne składniki odżywcze. Dlatego też zboże, któremu dano możliwość wykiełkowania, jest o wiele zdrowsze. Proces ten sprawia również, że zmniejsza się w chlebie ilość szkodliwych składników odżywczych. 

Warto dodać, że – według niektórych badań – w kiełkujących ziarnach znajduje się większa ilość lizyny. Ta z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Mówi się również o tym, że dzięki procesowi kiełkowania zwiększa się w zbożu stężenie witamin E i C, kwasu foliowego, jak również beta-karotenu. 

Co więcej, chleb esseński przygotowuje się z naturalnych i nieprzetworzonych składników – dla porównania w większości innych tego typu produktów można znaleźć w składzie rafinowaną pszenicę.  W jego składzie znajdują się także rośliny strączkowe (soczewica, a czasem też soja) oraz cztery rodzaje ziaren (proso, pszenica, orkisz i jęczmień). Warto jednak zaznaczyć, że chleb Ezechiela zawiera gluten, dlatego nie będzie dobry dla osób z celiakią. Jednocześnie zawiera mniej glutenu niż np. chleb pszenny.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Wartości odżywcze i kalorie chleba esseńskiego

W jednej kromce chleba esseńskiego kryje się: 

  • 80 kalorii, 
  • 75 mg sodu, 
  • 0,5 g tłuszczu (przy czym nie ma w nim tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans), 
  • 15 g węglowodanów, 
  • 3 g błonnika, 
  • 4,8 g białka, 
  • 9 aminokwasów (wszystkie są niezbędne dla organizmu). 

To wszystko oznacza, że chleb Ezechiela będzie dobrym rozwiązaniem dla osób pragnących schudnąć, jak również dla diabetyków. Nie podnosi on cukru we krwi, pozytywnie oddziałuje również na przemianę materii. Nie przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, nie wpływa też destrukcyjnie na jelita.  

Gdzie kupić chleb esseński?

Gdzie można kupić chleb Ezechiela? Jak się okazuje: głównie w sklepach ze zdrową żywnością – internetowych i stacjonarnych. Dostępne są one tam w różnych wersjach. 

Jaka jest cena chleba Ezechiela?

Ceny chleba Ezechiela mogą być bardzo różne – w zależności od jego rodzaju i miejsca zakupu. Zwykle sprzedawany jest on w ilości 400 g, w cenie od 15 do 30 zł. 

Źródła: 

Morse K., Biblijna Uczta. Potrawy z Ziemi Świętej, K. Kozłowska (tłum.), Warszawa: Prószyński i S-ka, 2001. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: