Przejdź do treści

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Przyprawy do ziemniaków dostępne na sklepowych półkach w składzie mają przede wszystkim sól. Warto poświęcić kilka minut na zrobienie domowej, aromatycznej mieszanki, która nada smak temu wszechstronnemu produktowi. Pieczone ziemniaki z jej dodatkiem będą idealnym uzupełnieniem obiadu.

Jakie przyprawy do ziemniaków gotowanych i pieczonych?

Metoda obróbki termicznej wykorzystywanej do przyrządzenia ziemniaków ma duży wpływ na rodzaj przypraw, które dobrze do nich pasują.

Przyprawy do ziemniaków gotowanych

Ziemniaki gotowane w całości najczęściej podawane są ze świeżym koperkiem. Do tych w postaci puree (np. przygotowanego z dodatkiem mleka i niewielkiej ilości masła) świetnie nadają się: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek lub cebula dymka.

Przyprawy do gotowanych ziemniaków dodajemy pod koniec ich przyrządzania, po odcedzeniu z wody. Świeżymi ziołami kartofle posypujemy bezpośrednio przed podaniem.

Przyprawy do ziemniaków pieczonych lub smażonych

Ziemniaki pieczone klasycznie przyprawiamy solą i świeżym lub suszonym rozmarynem albo tymiankiem. Istnieje jednak niezliczona możliwość nadania im innego, interesującego smaku. Polecamy połączenie wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz domową kilkuskładnikową przyprawę o bogatym aromacie, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Do ziemniaków w wersji pieczonej przyprawy dodajemy razem z oliwą przed włożeniem do piekarnika. Kartofle smażone (wcześniej ugotowane) przyprawiamy najczęściej zaraz po wrzuceniu na patelnię. Unikamy dodawania świeżego, posiekanego czosnku do ziemniaków przed upieczeniem lub usmażeniem, ponieważ spali się zanim potrawa będzie gotowa i danie uzyska nieprzyjemny gorzki posmak.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Kobieta / freepik.com

Jak zrobić domową przyprawę do ziemniaków?

Domową przyprawę do ziemniaków warto wykorzystać do nadania im charakterystycznego aromatu. By ją przygotować wystarczy 5 minut i kilka składników.

Domowa przyprawa do ziemniaków

Składniki:

  • 1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przyprawy umieść pojemniku (np. słoiczku), zamknij i potrząsaj aż do całkowitego wymieszania się przypraw. Możesz też połączyć je po prostu za pomocą łyżeczki.
  2. Mieszanka przypraw jest gotowa. Dodawaj ją do ziemniaków pieczonych lub smażonych, by urozmaicić i wzbogacić ich neutralny smak.

Aromatyczne ziemniaki z piekarnika

Poniżej zamieszczamy przepis na chrupiące ziemniaki z piekarnika, który pozwoli ci wykorzystać domową mieszankę przypraw. Dokładnie opisujemy w nim, jak i ile czasu piec ziemniaki, żeby uzyskać doskonały efekt.

Aromatyczne ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka domowej przyprawy do ziemniaków (patrz: przepis powyżej).

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C (ustawienie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę wyłóż papierem lub matą do pieczenia.
  2. W międzyczasie umyj ziemniaki. Dokładnie je wyszoruj (w przypadku młodych ziemniaków o cienkiej skórze) lub obierz.
  3. Pokrój ziemniaki w łódki o podobnej wielkości: duże sztuki na 12 części (każdą ćwiartkę podziel wzdłuż na 3 części), średnie w ósemki, małe na ćwiartki.
  4. Wysusz je dokładnie przy pomocy ręcznika kuchennego.
  5. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Polej oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków.
  7. Używając dłoni, dokładnie natrzyj cząstki ziemniaków oliwą i przyprawami.
  8. Ułóż ziemniaki tak, by leżały na blasze w jednej warstwie, z jedną z ich płaskich stron leżącą na papierze do pieczenia.
  9. Włóż do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
  10. Piecz ziemniaki przez 20 minut, wymieszaj i dopiekaj przez kolejne 20-25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Czas pieczenia ziemniaków może różnić się w zależności od wykorzystanego gatunku i okresu przechowywania ziemniaków (młode ziemniaki pieką się dłużej, ponieważ zawierają mniej naturalnie występujących cukrów, które podlegają szybszej karmelizacji i brązowieniu). W drugiej połowie pieczenia (po 20 minutach w piekarniku) sprawdzaj więc co około 10 minut ich kolor, by uniknąć przypalenia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Deser z cynamonem

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

×