Przejdź do treści

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Przyprawy do ziemniaków dostępne na sklepowych półkach w składzie mają przede wszystkim sól. Warto poświęcić kilka minut na zrobienie domowej, aromatycznej mieszanki, która nada smak temu wszechstronnemu produktowi. Pieczone ziemniaki z jej dodatkiem będą idealnym uzupełnieniem obiadu.

Jakie przyprawy do ziemniaków gotowanych i pieczonych?

Metoda obróbki termicznej wykorzystywanej do przyrządzenia ziemniaków ma duży wpływ na rodzaj przypraw, które dobrze do nich pasują.

Przyprawy do ziemniaków gotowanych

Ziemniaki gotowane w całości najczęściej podawane są ze świeżym koperkiem. Do tych w postaci puree (np. przygotowanego z dodatkiem mleka i niewielkiej ilości masła) świetnie nadają się: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek lub cebula dymka.

Przyprawy do gotowanych ziemniaków dodajemy pod koniec ich przyrządzania, po odcedzeniu z wody. Świeżymi ziołami kartofle posypujemy bezpośrednio przed podaniem.

Przyprawy do ziemniaków pieczonych lub smażonych

Ziemniaki pieczone klasycznie przyprawiamy solą i świeżym lub suszonym rozmarynem albo tymiankiem. Istnieje jednak niezliczona możliwość nadania im innego, interesującego smaku. Polecamy połączenie wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz domową kilkuskładnikową przyprawę o bogatym aromacie, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Do ziemniaków w wersji pieczonej przyprawy dodajemy razem z oliwą przed włożeniem do piekarnika. Kartofle smażone (wcześniej ugotowane) przyprawiamy najczęściej zaraz po wrzuceniu na patelnię. Unikamy dodawania świeżego, posiekanego czosnku do ziemniaków przed upieczeniem lub usmażeniem, ponieważ spali się zanim potrawa będzie gotowa i danie uzyska nieprzyjemny gorzki posmak.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta / freepik.com

Jak zrobić domową przyprawę do ziemniaków?

Domową przyprawę do ziemniaków warto wykorzystać do nadania im charakterystycznego aromatu. By ją przygotować wystarczy 5 minut i kilka składników.

Domowa przyprawa do ziemniaków

Składniki:

  • 1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przyprawy umieść pojemniku (np. słoiczku), zamknij i potrząsaj aż do całkowitego wymieszania się przypraw. Możesz też połączyć je po prostu za pomocą łyżeczki.
  2. Mieszanka przypraw jest gotowa. Dodawaj ją do ziemniaków pieczonych lub smażonych, by urozmaicić i wzbogacić ich neutralny smak.

Aromatyczne ziemniaki z piekarnika

Poniżej zamieszczamy przepis na chrupiące ziemniaki z piekarnika, który pozwoli ci wykorzystać domową mieszankę przypraw. Dokładnie opisujemy w nim, jak i ile czasu piec ziemniaki, żeby uzyskać doskonały efekt.

Aromatyczne ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka domowej przyprawy do ziemniaków (patrz: przepis powyżej).

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C (ustawienie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę wyłóż papierem lub matą do pieczenia.
  2. W międzyczasie umyj ziemniaki. Dokładnie je wyszoruj (w przypadku młodych ziemniaków o cienkiej skórze) lub obierz.
  3. Pokrój ziemniaki w łódki o podobnej wielkości: duże sztuki na 12 części (każdą ćwiartkę podziel wzdłuż na 3 części), średnie w ósemki, małe na ćwiartki.
  4. Wysusz je dokładnie przy pomocy ręcznika kuchennego.
  5. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Polej oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków.
  7. Używając dłoni, dokładnie natrzyj cząstki ziemniaków oliwą i przyprawami.
  8. Ułóż ziemniaki tak, by leżały na blasze w jednej warstwie, z jedną z ich płaskich stron leżącą na papierze do pieczenia.
  9. Włóż do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
  10. Piecz ziemniaki przez 20 minut, wymieszaj i dopiekaj przez kolejne 20-25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Czas pieczenia ziemniaków może różnić się w zależności od wykorzystanego gatunku i okresu przechowywania ziemniaków (młode ziemniaki pieką się dłużej, ponieważ zawierają mniej naturalnie występujących cukrów, które podlegają szybszej karmelizacji i brązowieniu). W drugiej połowie pieczenia (po 20 minutach w piekarniku) sprawdzaj więc co około 10 minut ich kolor, by uniknąć przypalenia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×