Przejdź do treści

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

wegański pasztet
Wegańskie foie gras. Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W tegorocznym wielkanocnym menu nie może zabraknąć wegańskiego pasztetu foie gras (czasami błędnie zapisywanego jako fuagra). Chodzą słuchy, że w tym sezonie najmodniejsze będą stoły wielkanocne zapełnione roślinami! Będzie zdrowo, ekologicznie i bardzo smacznie!

Foie gras (fuagra) – co to?

Foie gras to danie  zrobione z kaczki lub gęsiej wątroby, która została anormalnie powiększona w wyniku choroby zwanej stłuszczeniem wątroby, spowodowanej karmieniem na siłę zwierzęcia dużymi ilościami pokarmu. Wątróbka jest sprzedawana w całości lub mielona na pasztet. Z uwagi na metodę pozyskiwania, tj. skarmianie siłą zwierząt do stanu, w których stają się chore, produkcja foie gras jest zakazana w wielu krajach świata, także w Polsce.

Wegańskie foie gras na Wielkanoc

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi coroczne wyzwanie zaplanowania wspaniałego menu. Na początek, szczególnie jeśli temat jest dla nas nowy, warto spróbować wegańskiego pasztetu, rozsmarowanego na kromce chleba niczym najprawdziwsze foie gras. Pochodzące z orzechów i sosu sojowego umami, w które obfituje, sprawia, że jego smak zadowoli każdego mięsożercę. Będzie to przy okazji rozwiązanie ekologiczne – oprócz tego, że podziękuje nam za nie Ziemia, wdzięczne będą też nasze organizmy. Wegański pasztet dostarczy im bowiem nieporównywalnie więcej wartości odżywczych niż mięsny.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
WIMIN Twój mikrobiom, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Energia, Beauty
Naturell Witamina B Complex Vegan, 180 tabletek
79,99 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Wielkanoc w czasie kwarantanny / istock

Z czego zrobić wegańskie foie gras?

Fasola jaś, która jest jego bazą, w 100 g zawiera ponad 20 g białka! To zdecydowanie więcej niż kiełbaski i wędliny tradycyjnie goszczące na wielkanocnym stole. Co więcej, białko to dostarczy nam witamin z grupy B, wspierających pamięć, sprawność intelektualną oraz system odpornościowy organizmu (co jest szczególnie istotne w zdradliwym okresie przedwiosennym). Fasola jest też bogata w składniki mineralne, przede wszystkim potas, wapń i fosfor, a także w rozpuszczalny błonnik.

Z kolei orzechy włoskie, drugi główny składnik pasztetu, dostarczą nam zdrowych wielonienasyconych tłuszczów. Te wpływają zbawiennie na układ krążenia – regulują poziom cholesterolu we krwi, obniżają zbyt wysokie ciśnienie i działają przeciwzapalnie.

Wegańskie foie gras – przepis na wielkanocny pasztet z fasoli i orzechów

Jak jeść foie gras? Tylko z nami! Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki na foie gras (8-12 porcji):

  • – 200 g suchej białej fasoli, np. piękny jaś
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g pieczarek
  • 2 nieduże białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • spora szczypta świeżego tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
  • sól morska

Jak zrobić foie gras?

Wieczorem poprzedniego dnia zalej fasolę dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia. Rano przepłucz, umieść w garnku, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (około 1 godziny), w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody, żeby wszystkie fasolki były przykryte. Po wyłączeniu ognia, posól i wymieszaj.

W międzyczasie wysyp orzechy włoskie na suchą patelnię i upraż je na niedużym ogniu, często mieszając. Przesyp do miski i odstaw do przestudzenia. Następnie umyj pieczarki i pokrój je na plasterki. Posiekaj w kostkę cebulę oraz czosnek. Na tej samej, już rozgrzanej patelni rozpuść oliwę i olej kokosowy. Dodaj przygotowane warzywa ze szczyptą soli, rozmarynem i tymiankiem. Duś do miękkości, około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Zdejmij z ognia i przełóż do naczynia blendera lub malaksera. Dodaj sos sojowy, cukier, chili i sok z cytryny, a także odsączoną (najlepiej wciąż gorącą) fasolę oraz uprażone orzechy. Miksuj wszystko razem na najwyższych obrotach, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji – pasztet może być gładki niczym foie gras, lub zachować teksturę, dzięki połączeniu maślanej fasoli i chrupiących orzechów. W obu wersjach będzie przepyszny!

Podawaj na kanapkach z ulubionymi dodatkami, np. kiszonym ogórkiem, żurawiną, rzeżuchą, czy ćwikłą.

Wesołych, roślinnych Świąt!


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

×