Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!
![Domowy chrzan – na poprawę trawienia](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-chrzan2-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Chrzan jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto go podjadać podczas przeziębienia i stanów zapalnych układu oddechowego. Oprócz tego poprawia trawienie, pobudza apetyt i przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew. Zawiera witaminy i minerały. Wypróbuj więc nasz przepis na domowy chrzan.
Dlaczego własnoręcznie przygotowany chrzan jest lepszą opcją niż ten, który znajduje się na półkach w sklepie? Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Doprawiasz tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pasztetów wegetariańskich. Na Wielkanoc będzie w sam raz!
Pamiętaj o tym, aby domowy chrzan przygotowywać w zamkniętym pomieszczeniu lecz przy otwartym oknie, ponieważ podczas ścierania i mieszania wydziela bardzo mocny, gryzący zapach. Jeśli korzeń chrzanu jest lekko miękki, obierz go i włóż do lodowatej wody na 20–30 minut. Dzięki temu stanie się znowu twardy i łatwiej zetrzesz go na tarce.
Przepis na domowy chrzan
Składniki:
- 400 g korzenia chrzanu,
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok z jednej cytryny,
- skórka z połowy cytryny,
- 5–6 łyżek przegotowanej wody,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Chrzan obierz
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-chrzan1.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
i zetrzyj na drobnych oczkach.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-chrzan_gif1.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
Cytrynę sparz we wrzątku. Do chrzanu dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-chrzan_gif2.gif)
Zdjęcie: masz.talerz
Wlej wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do słoika. Chrzan jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale odstawiony na noc do lodówki będzie smaczniejszy. Wtedy smaki się przegryzą.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-chrzan3.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz
Taki chrzan przechowuj szczelnie zamknięty w pojemniku, w lodówce nawet do kilku tygodni.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)