2 min.
Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Chrzan jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto go podjadać podczas przeziębienia i stanów zapalnych układu oddechowego. Oprócz tego poprawia trawienie, pobudza apetyt i przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew. Zawiera witaminy i minerały. Wypróbuj więc nasz przepis na domowy chrzan.
Dlaczego własnoręcznie przygotowany chrzan jest lepszą opcją niż ten, który znajduje się na półkach w sklepie? Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Doprawiasz tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pasztetów wegetariańskich. Na Wielkanoc będzie w sam raz!
Pamiętaj o tym, aby domowy chrzan przygotowywać w zamkniętym pomieszczeniu lecz przy otwartym oknie, ponieważ podczas ścierania i mieszania wydziela bardzo mocny, gryzący zapach. Jeśli korzeń chrzanu jest lekko miękki, obierz go i włóż do lodowatej wody na 20–30 minut. Dzięki temu stanie się znowu twardy i łatwiej zetrzesz go na tarce.
Przepis na domowy chrzan
Składniki:
- 400 g korzenia chrzanu,
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok z jednej cytryny,
- skórka z połowy cytryny,
- 5–6 łyżek przegotowanej wody,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Chrzan obierz
Zdjęcie: masz.talerz
i zetrzyj na drobnych oczkach.
Zdjęcie: masz.talerz
Cytrynę sparz we wrzątku. Do chrzanu dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Wlej wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do słoika. Chrzan jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale odstawiony na noc do lodówki będzie smaczniejszy. Wtedy smaki się przegryzą.
Zdjęcie: masz.talerz
Taki chrzan przechowuj szczelnie zamknięty w pojemniku, w lodówce nawet do kilku tygodni.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023