Przejdź do treści

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Domowy chrzan – na poprawę trawienia
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chrzan jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto go podjadać podczas przeziębienia i stanów zapalnych układu oddechowego. Oprócz tego poprawia trawienie, pobudza apetyt i przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew. Zawiera witaminy i minerały. Wypróbuj nasz przepis na domowy chrzan.

Dlaczego własnoręcznie przygotowany chrzan jest lepszą opcją niż ten, który znajduje się na półkach w sklepie? Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Doprawiasz tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pasztetów wegetariańskich. Na Wielkanoc będzie w sam raz!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Pamiętaj o tym, aby domowy chrzan przygotowywać w zamkniętym pomieszczeniu, przy otwartym oknie, ponieważ podczas ścierania i mieszania wydziela bardzo mocny, gryzący zapach. Jeśli korzeń chrzanu jest lekko miękki, obierz go i włóż do lodowatej wody na 20–30 minut. Dzięki temu stanie się znowu twardy i łatwiej zetrzesz go na tarce.

Przepis na domowy chrzan

Składniki:

  • 400 g korzenia chrzanu,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z jednej cytryny,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 5–6 łyżek przegotowanej wody,
  • sól i pieprz do smaku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Przygotowanie:

Chrzan obierz

Zdjęcie: masz.talerz

i zetrzyj na drobnych oczkach.

Zdjęcie: masz.talerz

Cytrynę sparz we wrzątku. Do chrzanu dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę.

Zdjęcie: masz.talerz

Wlej wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do słoika. Chrzan jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale odstawiony na noc do lodówki będzie smaczniejszy. Wtedy smaki się przegryzą.

Zdjęcie: masz.talerz

Taki chrzan przechowuj szczelnie zamknięty w pojemniku, w lodówce nawet do kilku tygodni.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

×