Przejdź do treści

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!
Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Proste przepisy na wielkanocny pasztet wegański

Pasztet to urocze słowo. Należy do moich ulubionych nie dlatego, że kojarzy mi się z wybornym wypiekiem, ale samo w sobie jest bardzo ciepłe i zabawne. Mam nadzieję, że po upieczeniu wielkanocnego wegańskiego pasztetu zawołacie „ale pasztet!” z pełnym zaangażowaniem i zachwytem. Osobiście nie wyobrażam sobie stołu świątecznego bez tej potrawy. Wydawałoby się to dziwne, że weganka opowiada o pasztecie, który przecież zwyczajowo przyrządzany jest z wszelkiego rodzaju mięsa. Błąd! Udowodnię wam, że w czasie świąt wegetarianie nie muszą objadać się jajkami.

Wege pasztety są bardzo popularne. Najczęściej robi się je z soczewicy, bo pieką się szybko i są bardzo sycące. Nic prostszego jak upiec paszteciki z warzyw wyłowionych z bulionu. To swego rodzaju kuchenny recykling.

Na nadchodzące święta mam dla was dwie propozycje. Są w stu procentach wegańskie – do ich pieczenia nie użyłam ani jednego jajka, więc nie musicie się martwić o cholesterol. Bardzo ważnym składnikiem jest kasza jaglana. Sama w sobie jest bardzo zdrowa i pozwala przy okazji „skleić” składniki w pasztecie, nadając mu idealną konsystencję.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Do pierwszego wege pasztetu wykorzystałam popularną białą fasolę. Można użyć każdego rodzaju fasoli, jest ich przecież tak wiele. Sprawi to, że każdy kolejny wypiek będzie nietuzinkowy. Tym razem użyłam polskiej białej fasoli. Dla urozmaicenia warto posypać pasztet nasionami lub orzechami, albo dodać je do masy. Drugi pasztet upieczony jest w całości z kaszy jaglanej z porem. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują.

Uwaga praktyczna: do pasztetów użyłam foremki o długości 22 cm. Można użyć dłuższej formy, wtedy pasztet będzie niższy i będzie krócej się piekł.

Zapomnijmy na chwilę o tendencyjnych przepisach wielkanocnych. Ugotujmy coś innego, ale równie smacznego i uroczystego. Do dzieła!

Pasztet wegański z białej fasoli z koperkiem i orzechami

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (2 puszki)
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– pęczek koperku
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– ząbek czosnku
– sól
– czarny pieprz
– 2 jagody jałowca
– 2 liście laurowe
– garść orzechów włoskich lub laskowych
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Fasolę i kaszę rozgnieć, używając blendera. Nie miksuj całości, zostaw większe i mniejsze kawałki fasoli. Koperek posiekaj drobno i dodaj do masy. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, jagodami jałowca i liśćmi laurowymi. Zeszklij cebulę, mieszając od czasu do czasu. Wyciągnij jałowiec i liście laurowe, cebulę dodaj do masy. Dodaj olej, sól, pieprz oraz zgnieciony ząbek czosnku. Orzechy posiekaj i dodaj do masy. Całość wymieszaj i dopraw, jeśli jest to potrzebne. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub otłuść. Brzegi i dno posyp płatkami owsianymi. Przełóż masę do formy i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 40–50 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni.

Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem

pasztet wegański

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 duży por
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– sól
– czarny pieprz
– majeranek
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Następnie zalej ponownie wodą, posól i ugotuj. Odmierz 3 szklanki kaszy i przełóż ją do miski. Przygotuj blachę do pieczenia. Odetnij jasną część pora i odmierz kawałek o 2 cm krótszy od długości blachy. Umyj go i odłóż na chwilę. Resztę pora posiekaj drobno, umyj w sitku pod bieżącą wodą i osusz. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy por się zeszkli, dodaj go do miski. Dorzuć przyprawy sól, czarny pieprz, gałkę i majeranek. Dodaj olej i wymieszaj. Spróbuj i, jeśli potrzeba, dopraw.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub otłuść. Następnie posyp dno i brzegi płatkami owsianymi. Przenieś masę do miski, na początek do ½ wysokości. Połóż wcześniej przygotowany kawałek pora na środku formy, zachowując około 1 cm odległości od jej brzegów. Lekko dociśnij pora do masy, a następnie przykryj go resztą kaszy. Całość lekko dociśnij.

Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40–50 minut, aż brzegi i wierzch ładnie się zarumienią.

 

Wypróbuj też przepis na rewelacyjny wege pasztet z czarnej fasoli. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

 


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×