Przejdź do treści

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!
Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Proste przepisy na wielkanocny pasztet wegański

Pasztet to urocze słowo. Należy do moich ulubionych nie dlatego, że kojarzy mi się z wybornym wypiekiem, ale samo w sobie jest bardzo ciepłe i zabawne. Mam nadzieję, że po upieczeniu wielkanocnego wegańskiego pasztetu zawołacie „ale pasztet!” z pełnym zaangażowaniem i zachwytem. Osobiście nie wyobrażam sobie stołu świątecznego bez tej potrawy. Wydawałoby się to dziwne, że weganka opowiada o pasztecie, który przecież zwyczajowo przyrządzany jest z wszelkiego rodzaju mięsa. Błąd! Udowodnię wam, że w czasie świąt wegetarianie nie muszą objadać się jajkami.

Wege pasztety są bardzo popularne. Najczęściej robi się je z soczewicy, bo pieką się szybko i są bardzo sycące. Nic prostszego jak upiec paszteciki z warzyw wyłowionych z bulionu. To swego rodzaju kuchenny recykling.

Na nadchodzące święta mam dla was dwie propozycje. Są w stu procentach wegańskie – do ich pieczenia nie użyłam ani jednego jajka, więc nie musicie się martwić o cholesterol. Bardzo ważnym składnikiem jest kasza jaglana. Sama w sobie jest bardzo zdrowa i pozwala przy okazji „skleić” składniki w pasztecie, nadając mu idealną konsystencję.

Do pierwszego wege pasztetu wykorzystałam popularną białą fasolę. Można użyć każdego rodzaju fasoli, jest ich przecież tak wiele. Sprawi to, że każdy kolejny wypiek będzie nietuzinkowy. Tym razem użyłam polskiej białej fasoli. Dla urozmaicenia warto posypać pasztet nasionami lub orzechami, albo dodać je do masy. Drugi pasztet upieczony jest w całości z kaszy jaglanej z porem. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują.

Uwaga praktyczna: do pasztetów użyłam foremki o długości 22 cm. Można użyć dłuższej formy, wtedy pasztet będzie niższy i będzie krócej się piekł.

Zapomnijmy na chwilę o tendencyjnych przepisach wielkanocnych. Ugotujmy coś innego, ale równie smacznego i uroczystego. Do dzieła!

Pasztet wegański z białej fasoli z koperkiem i orzechami

Ale pasztet!

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (2 puszki)
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– pęczek koperku
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– ząbek czosnku
– sól
– czarny pieprz
– 2 jagody jałowca
– 2 liście laurowe
– garść orzechów włoskich lub laskowych
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Fasolę i kaszę rozgnieć, używając blendera. Nie miksuj całości, zostaw większe i mniejsze kawałki fasoli. Koperek posiekaj drobno i dodaj do masy. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, jagodami jałowca i liśćmi laurowymi. Zeszklij cebulę, mieszając od czasu do czasu. Wyciągnij jałowiec i liście laurowe, cebulę dodaj do masy. Dodaj olej, sól, pieprz oraz zgnieciony ząbek czosnku. Orzechy posiekaj i dodaj do masy. Całość wymieszaj i dopraw, jeśli jest to potrzebne. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub otłuść. Brzegi i dno posyp płatkami owsianymi. Przełóż masę do formy i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 40–50 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni.

Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem

pasztet wegański

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 duży por
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– sól
– czarny pieprz
– majeranek
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Następnie zalej ponownie wodą, posól i ugotuj. Odmierz 3 szklanki kaszy i przełóż ją do miski. Przygotuj blachę do pieczenia. Odetnij jasną część pora i odmierz kawałek o 2 cm krótszy od długości blachy. Umyj go i odłóż na chwilę. Resztę pora posiekaj drobno, umyj w sitku pod bieżącą wodą i osusz. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy por się zeszkli, dodaj go do miski. Dorzuć przyprawy sól, czarny pieprz, gałkę i majeranek. Dodaj olej i wymieszaj. Spróbuj i, jeśli potrzeba, dopraw.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub otłuść. Następnie posyp dno i brzegi płatkami owsianymi. Przenieś masę do miski, na początek do ½ wysokości. Połóż wcześniej przygotowany kawałek pora na środku formy, zachowując około 1 cm odległości od jej brzegów. Lekko dociśnij pora do masy, a następnie przykryj go resztą kaszy. Całość lekko dociśnij.

Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40–50 minut, aż brzegi i wierzch ładnie się zarumienią.

 

Wypróbuj też przepis na rewelacyjny wege pasztet z czarnej fasoli. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

 


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?