Przejdź do treści

Ile cukru jest w jogurcie?

Jogurt, granola, truskawki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie musicie iść do sklepu, żeby sprawdzić, ile cukru jest w jogurcie – zrobiłam to za was. Powiem szczerze, że wyniki mojej autorskiej analizy mnie zszokowały. Wiedziałam, że jogurty mają dużo cukru, ale żeby więcej od napojów typu cola?

W każdym jogurcie jest cukier, również w naturalnym i w wersji light. Zwartość cukru, którą deklarują producenci, to nie tylko cukier dodany, ale również cukier występujący naturalnie (laktoza), poza tym w niektórych jogurtach jest cukier pochodzący z owoców. Do jogurtów owocowych dodaje się go dodatkowo jeszcze więcej na etapie produkcji.

Cukier nas zabija – tego pewnie nie trzeba tłumaczyć. Jest jasne, że w nadmiarze sprzyja chorobom serca, cukrzycy oraz nowotworom. 180 tys. zgonów na świecie to wina nadmiernego spożycia słodzonych napojów – potwierdzają badania zaprezentowane podczas zeszłorocznego spotkania American Heart Association (AHA). Krótko mówiąc, trzeba go maksymalnie ograniczać.

A to nie jest proste, bo po pierwsze jesteśmy do niego bardzo przyzwyczajeni, a po drugie czesto nie zdajemy sobie sprawy, że w jakimś produkcie jest cukier, albo nie wiemy, że jest go aż tyle. I tak jest właśnie z jogurtami. Pod lupę wzięłam kilkanaście jogurtów. Oto wyniki:

Activia- jogurt owocowy: 24,2 g cukru w 200 g produktu (duże opakowanie ma 300 g)
Danone pitny: 23 g cukru w 200 g produktu (duże opakowanie ma 300 g)
Danio: 15,7 g cukru w 100 g
Danonki: 12,8 g cukru w 100 g
Bakoma 7 zbóż: 12,3 g cukru w 100 g
Benecol – jogurt owocowy: 15,8 g cukru na 100 g
Jogobella Zott – jogurt owocowy: 15,3 g węglowodanów na 100 g
Monte: 13,7 g cukru na 100 g
Jogobella Zott light: 8,4 g węglowodanów na 100 g
Jogurt pitny 0% Jovi: 4,6 g cukru na 100 g
Bakoma Twist 0%: 5,1 g węglowodanów na 100 g
Danone Naturalny: 5,8 g cukru w 100 g (duże opakowanie ma 370 g)
Bakoma Naturalny Gęsty: 5,2 g cukru w 100 g
Kefir: 4 g cukru w 100 g

Cóż. Jeśli zafundujemy sobie w drodze do pracy jogurcik w buteleczce (300 g), to wpakujemy przy okazji w siebie ok. 9 łyżeczek cukru! Jeśli przyjmiemy, że 1 łyżeczka to 4 g, to nawet szklanka napoju typu cola ma „zaledwie” 6 łyżeczek. Pozostawiam to bez komentarza.

Kupując jogurty w sklepie, warto robić to mądrze. Tu znajdziecie praktyczne wskazówki. A najlepiej zastąpić kupne jogurty czymś dużo zdrowszym i przyrządzić je samemu. Wystarczy zmiksować kefir lub jogurt naturalny z mrożonymi owocami, a jeśli chcemy dodać do niego trochę słodyczy, to w tym celu najlepiej użyć miodu. Pyszny, zdrowy jogurt gotowy!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować? /fot. Adobe Stock

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

×