Przejdź do treści

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty
Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Gdy widzisz „cukier” w składzie, od razu odkładasz produkt, który chciałaś kupić, z powrotem na półkę sklepową? Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, dlaczego to nie do końca dobre podejście. Pisze też, czego wcale nie musisz omijać szerokim łukiem tylko ze względu na zawartość cukru.

Unikać czy nie unikać?

„Nie musisz za wszelką cenę unikać cukru w składzie niektórych produktów! Ocenianie produktu przez pryzmat jednego składnika, w tym przypadku cukru, nie uczy dobrych wyborów. Zarówno osoby zdrowe, jak i cukrzycy czy insulinooporni mogą jeść produkty z cukrem w składzie” – podkreśla Anna Reguła.

Jak wyjaśnia dietetyczka, nie ma jednego miejsca na liście składników, od którego cukier jest w porządku. Dodała, że jej obserwatorzy sugerowali, że cukier na trzecim miejscu w składzie dyskwalifikuje zakup wędliny, ale na tym samym miejscy na etykiecie musztardy według nich nie jest już przeciwwskazaniem. Jak to jest więc z tym cukrem w składzie? Kiedy nie powinniśmy się nim przejmować? Reguła pisze, w których produktach nie musisz za wszelką cenę unikać cukru.

  1. Keczupy, musztardy – jak pisze ekspertka, są to produkty, które dostarczą nam mało cukru w porcji (mają niski ładunek glikemiczny). „Ile jesteśmy w stanie nałożyć sobie keczupu czy musztardy żeby zjeść z nimi tosty czy mięso? Zwróćcie też uwagę, że nikt z nas nie wyjada łyżeczką musztardy solo ze słoika – stanowi ona dodatek do dania, nie samodzielny posiłek” – dodaje.
  2. Wędliny – te dostępne w sprzedaży masowej, jak zaznacza Reguła, muszą być utrwalone konserwantami – cukrem albo solą. Inaczej stwarzałyby niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. „Wędlina to jednak głównie duża ilość białka, które skutecznie obniży indeks glikemiczny małej ilości cukru w kilku jej plasterkach, zwłaszcza w duecie z błonnikiem z wartościowego pieczywa i warzyw” – zauważa dietetyczka.
  3. Jogurt naturalny„nabiał dostarcza nam cukru mlecznego, jednak nie oznacza to, że jego spożywanie będzie nieodpowiednie” – podkreśla Reguła.
  4. Skyr waniliowy – jak pisze dietetyczka, często potrafi nasycić przez dużą ilość białka oraz zaspokoić ochotę na słodkie. „Często powstają przy jego użyciu pyszne, wartościowe posiłki i choć ma cukier na drugim miejscu w składzie, to kluczowe jest tutaj małe opakowanie i wspomniana duża ilość białka. Idealnie byłoby dodać do niego jeszcze pestki, orzechy czy gorzką czekoladę” – podpowiada ekspertka.
  5. Pasty warzywne„większość past warzywnych na którymś miejscu w składzie zawiera cukier. Mimo tego są to przeważnie wartościowe produkty, których ponownie nie spożyjemy dużo w jednej porcji (będą miały niski ładunek glikemiczny)” – tłumaczy Reguła.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ładunek glikemiczny a indeks glikemiczny

„Jak sami widzicie, ładunek glikemiczny (ilość węglowodanów w porcji) jest bardzo ważny, ważniejszy niż indeks (tempo wzrostu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu). Dodatkowo indeks glikemiczny produktu jest przez nas łatwo modyfikowalny poprzez odpowiednie dodatki” – podkreśla Anna Reguła.

Jak dodaje, przy zakupie produktu z cukrem w składzie warto zadać sobie kilka istotnych pytań, takich jak:

  • jaką ilość tego produktu spożyję w porcji?
  • czy ten produkt jem sam czy z innymi dodatkami?
  • jakie makroskładniki dominują w tym produkcie?

Owocnych zakupów i dobrych wyborów!

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 252 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×