Ciasteczka owsiane „czekośliwka”. Smakują obłędnie!
Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika i witamin z grupy B. Ale to nie jedyne ich zalety. Poznajcie ich więcej. Obowiązkowo podjadając przy tym ciastka z naszego przepisu.
Stanowią źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają stopniowo energię, więc sprawdzą się również w diecie sportowców i najmłodszych. Śliwki stanowią słodki i orzeźwiający akcent, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Forma ciasteczek sprawia, że jest to deser idealny do zabrania w podróż lub do pracy.
Ciasteczka owsiane czekośliwka
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Składniki na 9 ciasteczek:
– 90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 35 g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 35 g orzechów pekan
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 ml płynnego oleju kokosowego
– 30 ml syropu klonowego
– 200 g śliwek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2½ łyżki ciepłej wody
– 20 g surowej czekolady
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje. Płatki owsiane mieszamy z mąką, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce mieszamy olej, syrop klonowy, zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki oraz napęczniałe siemię lniane. Dodajemy połączone suche składniki i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę, formując ciasteczka. Na wierzchu układamy posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Pieczemy z termoobiegiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. Ten błąd jest szkodliwy dla zdrowia
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?