2 min.
Caponata, czyli… bigos po włosku!

Zdjęcie: iStock
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
25.06.2022
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!
U nas wśród dodatków znalazły się cebula, czosnek i chili, które nadały ostrzejszą nutę potrawie, natomiast fileciki anchois, oliwki i kapary uczyniły ją lekko kwaskowatą. Nie szczędziliśmy ziół – doprawiliśmy danie szczodrze świeżą pietruszką, oregano i bazylią. A na uwieńczenie posypaliśmy przyjemnie chrupiącymi orzechami i parmezanem. Caponatę podaliśmy na zimno z chrupiącym pieczywem, choć równie smaczna jest na ciepło, jako dodatek do makaronu. Jest tylko jedna uwaga: trudno się nie uzależnić od tego rozgrzewającego, słodko-kwaśno-ostrego jednogarnkowca…
Caponata – bigos po włosku
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka
Caponata – składniki (na 4 porcje):
– 2 małe bakłażany
– 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki (alternatywnie puszka pomidorów)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka kaparów
– 2 łyżki czarnych oliwek
– garść posiekanej świeżej bazylii
– garść posiekanego świeżego oregano
– garść posiekanej natki pietruszki
– 3 fileciki anchois
– garść uprażonych orzechów włoskich
– parmezan
– sól, pieprz
Do podania: pełnoziarniste pieczywo lub makaron
Caponata – przygotowanie:
Bakłażany i pomidory kroimy w kostkę, czosnek, cebulkę i chili drobno siekamy, a oliwki kroimy w plasterki. Na dużej patelni szklimy na oliwie delikatnie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając nieustannie przez 3 minuty. Dodajemy bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy), od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy pomidory malinowe i dusimy przez 15 minut. Dodajemy pokrojone fileciki anchois, świeże zioła, kapary, oliwki doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem lub makaronem, posypane parmezanem i orzechami włoskimi.
Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć ten artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022