Przejdź do treści

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepis Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

 Anchois to francuski termin kulinarny oznaczający marynowane w soli sardele, sardynki, szproty lub śledzie. Te niewielkie, bogate w kwasy omega-3 ryby używane są przede wszystkim jako przyprawy i zakąski, choć pasują również jako dodatki do pizzy z owocami morza, składniki sałatek i potraw z makaronu. Jak smakuje anchois i gdzie je kupić? Sprawdź przepis na danie z anchois. 

Anchois – co to jest? 

Nazwą anchois określa się przetwory z sardeli europejskiej – ryby występującej w wodach Morza Śródziemnego (m.in. we Francji, Hiszpanii i Włoszech), Morzu Czarnym i Oceanie Atlantyckim. Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej mianem anchois mogą być także nazywane inne gatunki ryb – sardynki, szproty lub śledzie. Aby dowiedzieć się, jakie ryby znajdują się w słoiku, należy zerknąć na etykietę. Znajdziemy na niej łacińskie nazwy ryb: Engraulis encrasicolus oznacza sardelę europejską, Sardina pilchardus to sardynka europejska, Sprattus sprattus – szprot, a Clupea harengus – śledź. 

Anchois – właściwości zdrowotne 

Anchois są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, korzystnie wpływają też na pracę serca. Kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwzakrzepowo; ponadto zwiększają poziom cholesterolu HDL oraz obniżają stężenie cholesterolu LDL. 100 gramów anchois dostarcza ok. 200 kcal oraz 10 gramów tłuszczu.  

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kwasy omega

Sardele zawierają pełnowartościowe białko zwierzęce, witaminę D, A, żelazo i wapń. Białko zwierzęce to dla organizmu najważniejszy składnik budulcowy. Witamina D wspiera układ odpornościowy, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, działa przeciwzłamaniowo i kardioprotekcyjnie. Witamina A jest ważna dla narządu wzroku, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz pobudza układ immunologiczny. Żelazo to pierwiastek, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz jest elementem budulcowym hemoglobiny – bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Wapń reguluje kurczliwość mięśni, odgrywa ważną rolę w pracy serca, a także reguluje gospodarkę hormonalną. Ze względu na wysoką zawartość soli z anchois powinny zrezygnować osoby z nadciśnieniem tętniczym. 

Anchois – z czym jeść? 

Anchois to 20-25 centymetrowe ryby o dużej głowie i srebrnym lub zielonkawym grzbiecie. Początkowo trafiały na stół najmniej zamożnych obywateli, lecz już od czasów średniowiecza stały się produktem wykwintnym. Dziś na marynowane sardele może sobie pozwolić każdy, kto chce wyostrzyć smak potrawy bądź przygotować oryginalną zakąskę.  

Jak smakuje anchois? Wypatroszone sardele zasypane solą i poddane kilkumiesięcznemu dojrzewaniu mają intensywny słono-kwaśny smak i mocny, rybny zapach. Ze względu na charakterystyczny zapach nie każdemu przypadają do gustu, jednak ich miłośników również nie brakuje. Z czym jeść anchois? Z sardeli robi się: 

  • sos anchois powstający z czosnku, oliwy, octu winnego i pieprzu, 
  • sałatkę cesarską z filetami anchois i kurczakiem, 
  • tapenadę: potrawę z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, 
  • pizzę z warzywami, 
  • makaron spaghetti z czosnkiem i oliwkami. 

 

Anchois – gdzie kupić? 

Anchois znajdziemy praktycznie w każdym supermarkecie. Marynowane sardele dostępne są też w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Słoiczek lub puszkę zawierającą 90-100 gramów anchois kupimy za około 8-10 zł. Często w sklepach wysokopowierzchniowych organizowane są dni kuchni z różnych stron świata, w tym tydzień włoski – można wtedy nabyć anchois w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kolor ryb. Najlepiej wybierać świeże, brązowo-różowe sardele, a unikać ryb w ciemniejszym bądź żółtym kolorze. 

 

Anchois- przepis 

Jedną z najchętniej przyrządzanych potraw jest pizza z anchois. Do jej przygotowania będą potrzebne: 

  • 2 szklanki mąki  
  • 3-4 szklanki wody, 
  • 1 łyżeczka drożdży, 
  • 1 sztuka cebuli, 
  • pół słoiczka oliwek, 
  • kilka sztuk świeżych pomidorów lub słoik pomidorów suszonych, 
  • 1 opakowanie anchois, 
  • przecier pomidorowy, 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli, 
  • pieprz, rozmaryn,  
  • bazylia. 

Wykonanie: 

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże. Wlej wodę i oliwę. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  2. Obierz cebulę, pokrój w kostki i lekko zeszklij na patelni. Obierz pomidory i pokrój na plasterki. Jeśli zamierzasz użyć suszonych pomidorów, odsącz je. Odsączenia wymagają też filety anchois. Oliwki pokrój na połówki.  
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i posmaruj jego wierzch przecierem pomidorowym. 
  4. Na pizzę nałóż starty ser mozzarella, rozkrojone na pół filety anchois, oliwki, pomidory i cebulę. Jeśli nie lubisz anchois, możesz zastąpić je np. tuńczykiem. 
  5. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn i bazylię. 
  6. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

 

Źródła: 

  1. T. V. Sankar i wsp. Chemical composition and nutritional value of Anchovy  (Stolephorus commersonii) caught from Kerala coast, India. Pelagia Research Library  European Journal of Experimental Biology, 2013, 3(1):85-89. 
  2. Domingo, J. L., Bocio, A., Falcó, G., & Llobet, J. M. (2007). Benefits and risks of fish consumption: Part I. A quantitative analysis of the intake of omega-3 fatty acids and chemical contaminants. Toxicology, 230(2-3), 219-226. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×