Przejdź do treści

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Bananowy nie-sernik na zimno
Bananowy nie-sernik na zimno
Podoba Ci
się ten artykuł?

Banany to, po jabłkach, najczęściej wybierane owoce podczas zakupów. I bardzo dobrze – są pyszne, zdrowe i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!

Banany – idealne do deserów

Świat pokochał banany za ich charakterystyczny słodki smak. Istnieje blisko 50 rodzajów bananów, ale na polskich targowiskach możemy spotkać zaledwie kilka. Uznawane są za cenne źródło potasu, który jest niezwykle istotny dla osób cierpiących na nadciśnienie. Zawierają także sporo witaminy A, E, a także magnez i fosfor. Duża zawartość cukru sprawia, że banany szybko dodają nam energii.

Jeśli macie w domu banany, które lekko zbrązowiały – nie wyrzucajcie ich! Na tym etapie są jeszcze słodsze i doskonale sprawdzą się jako zastępstwo dla słodkich przekąsek.

Banany są wręcz stworzone do deserów. Na ich bazie można przygotować pożywny koktajl, słodki chlebek bananowy, lody lub zniewalająco dobry sernik na zimno. Sernik tylko z nazwy, bo w jego składzie nie znajdziecie sera. Słodki dzięki dodatkowi bananów i daktyli, delikatny w smaku dzięki mleczku kokosowemu i orzechom nerkowca. Doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na zdrowe słodkości.

Bananowy sernik na zimno z mleczkiem kokosowym – składniki

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na spód (na foremkę o średnicy 18 cm):

– 90 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 30 g wiórków kokosowych
– 140 g zmielonych migdałów
– 3 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 120 g orzechów nerkowca namoczonych przez całą noc
– 2 banany
– 150 ml mleczka kokosowego
– 70 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 3 łyżki pasty kokosowej
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 1 łyżeczka agaru (opcjonalnie)
– płatki kokosowe

Bananowy sernik na zimno – przygotowanie:

Daktyle umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze migdałów i wiórków. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i ścianki). Wykładamy masę i formujemy spód, tworząc około 5 cm rant. Spód schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Jeśli używamy agaru, rozpuszczamy go w mleku kokosowym, gotując przez około 5 minut. Nerkowce z daktylami umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Następnie dodajemy 1 banana, przestudzone mleczko kokosowe, pastę kokosową i ziarenka wanilii. Mielimy do uzyskania  jednolitej masy.

Pozostałego banana kroimy na plastry, którymi wykładamy wcześniej przygotowany spód. Wylewamy masę, wyrównujemy szpatułką i schładzamy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy zrumienionymi płatkami kokosowymi.

Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?