Przejdź do treści

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

oliwa
Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Według statystyk aż dwie trzecie Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, a ponad połowa może mieć jego zbyt wysokie stężenie. Wprowadź do swojej diety płatki owsiane, awokado, orzechy, ryby a także czerwone wino.

Są produkty, które z wysokim poziomem cholesterolu radzą sobie naprawdę dobrze. Oto 6 przykładów, które prawie każdy ma w zasięgu ręki.

Płatki owsiane

bogate w błonnik. Przyjmowanie co najmniej 5 g błonnika dziennie powoduje, że zły cholesterol jest gorzej wchłaniany przez organizm i jego poziom w naszym krwiobiegu spada. Przy czym 5 g to minimum. Lepiej, kiedy jest ich więcej niż 10. Miseczka płatków ma około 6 g. Warto ją więc uzupełnić o inne bogate w błonnik produkty, tj. banany, gruszki, fasolę czy jabłka, a także otręby owsiane i śliwki.

Oliwa z oliwek

Jest świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zastąpienie nimi tłuszczów nasyconych doskonale wpływa na poziom dobrego cholesterolu we krwi. Ten z kolei wypiera cholesterol zły. Chodzi jednak nie tylko o sam poziom. Także o to – pokazały to opublikowane niedawno na łamach prestiżowego „Circulation” badania zespołu lekarzy z Barcelony – że ten, kiedy jego źródłem jest oliwa z oliwek, działa efektywniej. To jedna z tajemnic długowieczności, którą zapewnia śródziemnomorska dieta.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
jajka

Awokado

Podobny efekt, także ze względu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnia awokado. Przy czym trzeba pamiętać, że wskazany jest umiar. Oliwa i awokado mają dużo kalorii.

Orzechy i migdały

One również potrafią zwalczać zły cholesterol. Podobnie jak oliwa oraz awokado zawdzięczają to dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak na tym nie kończą się ich zalety, ponieważ potrafią także utrzymywać naczynia krwionośne w lepszym stanie. Jedno i drugie powoduje, że ich stała obecność w diecie ogranicza ryzyko pojawienia się chorób serca. Dietetycy wskazują tylko, by raczej nie były to orzechy solone lub „panierowane”.

Jedzenie słodyczy / istockphoto.com

Ryby

Ryby jako element antycholesterolowej diety poleca między innymi amerykańska Mayo Clinic. Robi to z dwóch powodów. Po pierwsze, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które same w sobie z cholesterolem nie mają wiele wspólnego, ale za to dobrze robią naszemu układowi krwionośnemu. A po drugie, kiedy jemy więcej ryb, które są zdrowe, to na ogół jemy też mniej hamburgerów i schabowych, które zdrowe nie są. Szczególnie polecane gatunki to: makrela, pstrąg, tuńczyk, łosoś, śledź, halibut i sardynka.

Czerwone wino

Wino jest tutaj ostatnie, ale nie najmniej ważne. Regularne, ale umiarkowane sięganie po lampkę podnosi poziom dobrego cholesterolu, który – patrz wyżej – utrzymuje w ryzach ten „zły”. Przy czym zaleca się, by jednorazowo pić nie więcej niż dwa kieliszki. Nadużywanie zwiększa bowiem ryzyko pojawienia się chorób serca. By wspomnieć tylko o nich…

A poza tym pomaga to, co pomaga na wszystko: dużo ruchu i mało siedzenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa – co to jest, właściwości, zastosowanie

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

×