2 min.
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Muffiny lubią wszyscy. Ale nie wszyscy wiedzą, jak je zrobić samemu. Podaruj komuś wyjątkowemu składniki wraz z przepisem – to strzał w dziesiątkę! Takiego prezentu nikt się nie spodziewa…
Potrzebujesz litrowego słoika i składników z listy – to wszystko. Prawda, że prezent jest prosty? Ale takiego drugiego ktoś, kogo obdarujesz, na pewno pod choinką nie znajdzie!
Gwiazdkowe muffiny czekoladowe – składniki
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 80 g surowego kakao
– 150 g gorzkiej czekolady
– 300 g mąki
– 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotuj wszystkie składniki oraz 1,5 litrowy słoik.
alt=”” width=”602″ height=”391″ />
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Na spód słoika wysyp mąkę, a następnie, warstwowo, kolejne suche składniki.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Czekoladę pokrój,
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
a następnie ułóż na wierzchu w większych kawałkach.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Etykietę na słój wraz z przepisem zaprojektuj sam – to może być wymagające, ale satysfakcjonujące wyzwanie.
Gwiazdkowe muffiny czekoladowe – przepis
Masz smaka na muffiny? Zrób je także dla siebie, oto przepis:
Prócz składników z listy potrzebujesz także: 2 jajka, 250 ml jogurtu naturalnego, 100 g oleju kokosowego, 7‒8 łyżek miodu. W rondelku rozpuść olej i miód. W misce lekko ubij jajka. Ze słoika wyjmij czekoladę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do jajek dodaj jogurt i olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo i powoli dodawaj mąkę i kakao. Na koniec do masy wrzuć część czekolady i delikatnie wmieszaj w ciasto. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Uzupełnij je masą do 3/4 wysokości. Na górze połóż resztę posiekanej czekolady. Piecz muffiny w temperaturze 200 stopni przez 18‒20 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Zobacz także

Prof. Izdebski: reklamy, które przedstawiają Boże Narodzenie w „bajkowym świetle”, będą wpływały źle na nastrój wielu z nas. Pokazują, czego będziemy pozbawieni

Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

„Gdy nadchodzą święta, jesteśmy zazwyczaj tak zmęczeni i sfrustrowani, że przestają nas cieszyć” – mówi psycholożka
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022