Przejdź do treści

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Wiedza, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce pozwala nie tylko na zachowanie ich prozdrowotnych właściwości, ale i mniejsze marnowanie żywności. Odpowiednie przechowywanie warzyw na zimę sprawia, że możemy się nimi cieszyć także poza sezonem upraw. Jedne warzywa lepiej trzymać w lodówce, inne tam, gdzie jest ciepło i dociera naturalne światło. Sprawdź i wykorzystaj nasze podpowiedzi w przyszłości.

Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?

Jeśli mówimy o przechowywaniu żywności, w pierwszej kolejności myślimy o lodówce. Dla warzyw i owoców najlepsze są dolne szuflady lodówki, w których panuje temperatura 7-10 stopni Celsjusza. Warzywa i owoce należy trzymać osobno, ponieważ wydzielający się podczas dojrzewania etylen może powodować psucie się sąsiadujących surowców. Ponadto warzywa i owoce znajdujące  się w lodówce wytwarzają wilgoć, dlatego ważnym elementem przechowywania jest zabezpieczenie danego miejsca ręcznikiem papierowym lub gazą.

Owoce, które należy przechowywać w lodówce to:

  • maliny, truskawki, jagody, poziomki i borówki – można przechowywać je bez mycia przez 1-2 dni
  • winogrona
  • śliwki
  • wiśnie i czereśnie
  • wszystkie owoce obrane ze skórki – niska temperatura ochroni je przed rozwojem bakterii, choć spowoduje też częściową utratę smaku i aromatu
  • sałatki owocowe.

Lodówka jest dobrym miejscem dla:

  • warzyw korzeniowych – marchwi, pietruszki i selera (choć równie dobrze można umieścić je w piwnicy lub chłodnej spiżarni)
  • kapusty
  • brukselki
  • brokułów
  • porów
  • papryki
  • cukinii
  • kalafiora
  • sałaty
  • szczypiorku.

W chłodnych warunkach warzywa mają dłuższy czas przydatności do spożycia i nie starzeją się tak szybko. Sałaty nie przechowujmy w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub woreczku foliowym, ponieważ brak dostępu powietrza powoduje przekształcanie azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny. Jeśli warzywa poddaliśmy obróbce (krojenie, obieranie) koniecznie umieśćmy je w lodówce,  gdyż pozostawione w temperaturze pokojowej będą szybciej gnić.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak przechowywać warzywa i owoce w kuchni?

W temperaturze pokojowej należy przechowywać owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze), awokado, figi, gruszki, mango, papaję, ananasy, arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, kiwi i banany. Najlepiej przetrzymywać je w miejscu suchym i ciepłym. Ta sama reguła dotyczy warzyw takich jak: ogórki, pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki (mogą być dodatkowo przechowywane w piwnicy lub spiżarni), cukinia i bakłażan.

Jak przechowywać warzywa na zimę?

Aby cieszyć się warzywami i owocami dłużej, z pomocą przychodzi zamrażanie. Odpowiednio przygotowane warzywa powinny być najpierw wyparzone a następnie zanurzone w zimnej wodzie i osuszone. Główną zasadą zamrażania jest korzystanie z hermetycznych worków, które należy maksymalnie wypełnić surowcem. Co ważne, po rozmrożeniu warzyw, nie należy ich ponownie zamrażać.

Do przechowywania przez całą zimę nadaje się wiele warzyw. Warzywa korzeniowe i kapustne potrzebują powietrza o dużej wilgotności i temperatury 1-4 stopnie Celsjusza. Najlepiej do tego celu nadają się piwnice. Do skrzynek z warzywami korzeniowymi wsypujemy wilgotny piasek, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.

Innym sposobem przechowywania są kopce – do głębokich na 50-60 cm rowów wkłada się marchew, pietruszkę i seler; natomiast do 20-30 cm rowów buraki i kapustę. Rowy z warzywami przysypujemy ziemią, a po nadejściu mrozów przykrywamy dodatkowo słomą i ponownie zasypujemy ziemią.

Paulina Górska

Dlaczego prawidłowe przechowywanie owoców jest ważne?

Naukowcy z Rice University i University of California w swoim nowym eksperymencie dowiedli, że rośliny mają swój cykl okołodobowy i w zależności od pory dnia zmieniają właściwości. Wytwarzają na przykład więcej przeciwnowotworowych związków lub substancji odstraszających owady.

Poprzednie badania tych specjalistów, w których wykorzystano – modelowo stosowaną w genetyce – roślinę o nazwie rzodkiewnik pospolity pokazały, że zaczynała ona produkować związki odstraszające szkodniki zaraz przed wschodem słońca – czyli wtedy, gdy dla owadów rozpoczynała się pora karmienia.

Teraz przyjrzano się dokładnie kapuście, marchwi, dyni i jagodom. Wszystkie rośliny odbierają bodźce świetlne, co pozwala im prawidłowo funkcjonować. Jak podkreślają eksperci w artykule opublikowanym w „Current Biology”, życie roślin nie kończy się wraz z ich zerwaniem. Dlatego radzą, by nie zaburzać ich prawidłowego cyklu, nawet jeśli za niedługo mają trafić do garnka. Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców ma tak wielkie znaczenie, ponieważ będą mogły dalej dojrzewać, a my – cieszyć się ich smakiem.

Bibliografia:

[1] “Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, [Online]. Available: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/przechowywanie-warzyw-i-owocow–czy-lodowka-to-idealne-miejsce-. [Accessed: 23-Sep-2020].

[2] Monika Korkuś, “Przechowywanie warzyw i owoców ”, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. [Online]. Available: https://www.kalendarzrolnikow.pl/1144/przechowywanie-owocow-i-warzyw-zima. [Accessed: 23-Sep-2020].

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

×