Przejdź do treści

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Wiedza, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce pozwala nie tylko na zachowanie ich prozdrowotnych właściwości, ale i mniejsze marnowanie żywności. Odpowiednie przechowywanie warzyw na zimę sprawia, że możemy się nimi cieszyć także poza sezonem upraw. Jedne warzywa lepiej trzymać w lodówce, inne tam, gdzie jest ciepło i dociera naturalne światło. Sprawdź i wykorzystaj nasze podpowiedzi w przyszłości.

Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?

Jeśli mówimy o przechowywaniu żywności, w pierwszej kolejności myślimy o lodówce. Dla warzyw i owoców najlepsze są dolne szuflady lodówki, w których panuje temperatura 7-10 stopni Celsjusza. Warzywa i owoce należy trzymać osobno, ponieważ wydzielający się podczas dojrzewania etylen może powodować psucie się sąsiadujących surowców. Ponadto warzywa i owoce znajdujące  się w lodówce wytwarzają wilgoć, dlatego ważnym elementem przechowywania jest zabezpieczenie danego miejsca ręcznikiem papierowym lub gazą.

Owoce, które należy przechowywać w lodówce to:

  • maliny, truskawki, jagody, poziomki i borówki – można przechowywać je bez mycia przez 1-2 dni
  • winogrona
  • śliwki
  • wiśnie i czereśnie
  • wszystkie owoce obrane ze skórki – niska temperatura ochroni je przed rozwojem bakterii, choć spowoduje też częściową utratę smaku i aromatu
  • sałatki owocowe.

Lodówka jest dobrym miejscem dla:

  • warzyw korzeniowych – marchwi, pietruszki i selera (choć równie dobrze można umieścić je w piwnicy lub chłodnej spiżarni)
  • kapusty
  • brukselki
  • brokułów
  • porów
  • papryki
  • cukinii
  • kalafiora
  • sałaty
  • szczypiorku.

W chłodnych warunkach warzywa mają dłuższy czas przydatności do spożycia i nie starzeją się tak szybko. Sałaty nie przechowujmy w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub woreczku foliowym, ponieważ brak dostępu powietrza powoduje przekształcanie azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny. Jeśli warzywa poddaliśmy obróbce (krojenie, obieranie) koniecznie umieśćmy je w lodówce,  gdyż pozostawione w temperaturze pokojowej będą szybciej gnić.

Jak przechowywać warzywa i owoce w kuchni?

W temperaturze pokojowej należy przechowywać owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze), awokado, figi, gruszki, mango, papaję, ananasy, arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, kiwi i banany. Najlepiej przetrzymywać je w miejscu suchym i ciepłym. Ta sama reguła dotyczy warzyw takich jak: ogórki, pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki (mogą być dodatkowo przechowywane w piwnicy lub spiżarni), cukinia i bakłażan.

Jak przechowywać warzywa na zimę?

Aby cieszyć się warzywami i owocami dłużej, z pomocą przychodzi zamrażanie. Odpowiednio przygotowane warzywa powinny być najpierw wyparzone a następnie zanurzone w zimnej wodzie i osuszone. Główną zasadą zamrażania jest korzystanie z hermetycznych worków, które należy maksymalnie wypełnić surowcem. Co ważne, po rozmrożeniu warzyw, nie należy ich ponownie zamrażać.

Do przechowywania przez całą zimę nadaje się wiele warzyw. Warzywa korzeniowe i kapustne potrzebują powietrza o dużej wilgotności i temperatury 1-4 stopnie Celsjusza. Najlepiej do tego celu nadają się piwnice. Do skrzynek z warzywami korzeniowymi wsypujemy wilgotny piasek, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.

Innym sposobem przechowywania są kopce – do głębokich na 50-60 cm rowów wkłada się marchew, pietruszkę i seler; natomiast do 20-30 cm rowów buraki i kapustę. Rowy z warzywami przysypujemy ziemią, a po nadejściu mrozów przykrywamy dodatkowo słomą i ponownie zasypujemy ziemią.

Paulina Górska

Dlaczego prawidłowe przechowywanie owoców jest ważne?

Naukowcy z Rice University i University of California w swoim nowym eksperymencie dowiedli, że rośliny mają swój cykl okołodobowy i w zależności od pory dnia zmieniają właściwości. Wytwarzają na przykład więcej przeciwnowotworowych związków lub substancji odstraszających owady.

Poprzednie badania tych specjalistów, w których wykorzystano – modelowo stosowaną w genetyce – roślinę o nazwie rzodkiewnik pospolity pokazały, że zaczynała ona produkować związki odstraszające szkodniki zaraz przed wschodem słońca – czyli wtedy, gdy dla owadów rozpoczynała się pora karmienia.

Teraz przyjrzano się dokładnie kapuście, marchwi, dyni i jagodom. Wszystkie rośliny odbierają bodźce świetlne, co pozwala im prawidłowo funkcjonować. Jak podkreślają eksperci w artykule opublikowanym w „Current Biology”, życie roślin nie kończy się wraz z ich zerwaniem. Dlatego radzą, by nie zaburzać ich prawidłowego cyklu, nawet jeśli za niedługo mają trafić do garnka. Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców ma tak wielkie znaczenie, ponieważ będą mogły dalej dojrzewać, a my – cieszyć się ich smakiem.

Bibliografia:

[1] “Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, [Online]. Available: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/przechowywanie-warzyw-i-owocow–czy-lodowka-to-idealne-miejsce-. [Accessed: 23-Sep-2020].

[2] Monika Korkuś, “Przechowywanie warzyw i owoców ”, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. [Online]. Available: https://www.kalendarzrolnikow.pl/1144/przechowywanie-owocow-i-warzyw-zima. [Accessed: 23-Sep-2020].

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”