Przejdź do treści

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wiedza, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce pozwala nie tylko na zachowanie ich prozdrowotnych właściwości, ale i mniejsze marnowanie żywności. Odpowiednie przechowywanie warzyw na zimę sprawia, że możemy się nimi cieszyć także poza sezonem upraw. Jedne warzywa lepiej trzymać w lodówce, inne tam, gdzie jest ciepło i dociera naturalne światło. Sprawdź i wykorzystaj nasze podpowiedzi w przyszłości.

Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?

Jeśli mówimy o przechowywaniu żywności, w pierwszej kolejności myślimy o lodówce. Dla warzyw i owoców najlepsze są dolne szuflady lodówki, w których panuje temperatura 7-10 stopni Celsjusza. Warzywa i owoce należy trzymać osobno, ponieważ wydzielający się podczas dojrzewania etylen może powodować psucie się sąsiadujących surowców. Ponadto warzywa i owoce znajdujące  się w lodówce wytwarzają wilgoć, dlatego ważnym elementem przechowywania jest zabezpieczenie danego miejsca ręcznikiem papierowym lub gazą.

Owoce, które należy przechowywać w lodówce to:

  • maliny, truskawki, jagody, poziomki i borówki – można przechowywać je bez mycia przez 1-2 dni
  • winogrona
  • śliwki
  • wiśnie i czereśnie
  • wszystkie owoce obrane ze skórki – niska temperatura ochroni je przed rozwojem bakterii, choć spowoduje też częściową utratę smaku i aromatu
  • sałatki owocowe.

Lodówka jest dobrym miejscem dla:

  • warzyw korzeniowych – marchwi, pietruszki i selera (choć równie dobrze można umieścić je w piwnicy lub chłodnej spiżarni)
  • kapusty
  • brukselki
  • brokułów
  • porów
  • papryki
  • cukinii
  • kalafiora
  • sałaty
  • szczypiorku.

W chłodnych warunkach warzywa mają dłuższy czas przydatności do spożycia i nie starzeją się tak szybko. Sałaty nie przechowujmy w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub woreczku foliowym, ponieważ brak dostępu powietrza powoduje przekształcanie azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny. Jeśli warzywa poddaliśmy obróbce (krojenie, obieranie) koniecznie umieśćmy je w lodówce,  gdyż pozostawione w temperaturze pokojowej będą szybciej gnić.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jak przechowywać warzywa i owoce w kuchni?

W temperaturze pokojowej należy przechowywać owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze), awokado, figi, gruszki, mango, papaję, ananasy, arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, kiwi i banany. Najlepiej przetrzymywać je w miejscu suchym i ciepłym. Ta sama reguła dotyczy warzyw takich jak: ogórki, pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki (mogą być dodatkowo przechowywane w piwnicy lub spiżarni), cukinia i bakłażan.

Jak przechowywać warzywa na zimę?

Aby cieszyć się warzywami i owocami dłużej, z pomocą przychodzi zamrażanie. Odpowiednio przygotowane warzywa powinny być najpierw wyparzone a następnie zanurzone w zimnej wodzie i osuszone. Główną zasadą zamrażania jest korzystanie z hermetycznych worków, które należy maksymalnie wypełnić surowcem. Co ważne, po rozmrożeniu warzyw, nie należy ich ponownie zamrażać.

Do przechowywania przez całą zimę nadaje się wiele warzyw. Warzywa korzeniowe i kapustne potrzebują powietrza o dużej wilgotności i temperatury 1-4 stopnie Celsjusza. Najlepiej do tego celu nadają się piwnice. Do skrzynek z warzywami korzeniowymi wsypujemy wilgotny piasek, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.

Innym sposobem przechowywania są kopce – do głębokich na 50-60 cm rowów wkłada się marchew, pietruszkę i seler; natomiast do 20-30 cm rowów buraki i kapustę. Rowy z warzywami przysypujemy ziemią, a po nadejściu mrozów przykrywamy dodatkowo słomą i ponownie zasypujemy ziemią.

Paulina Górska

Dlaczego prawidłowe przechowywanie owoców jest ważne?

Naukowcy z Rice University i University of California w swoim nowym eksperymencie dowiedli, że rośliny mają swój cykl okołodobowy i w zależności od pory dnia zmieniają właściwości. Wytwarzają na przykład więcej przeciwnowotworowych związków lub substancji odstraszających owady.

Poprzednie badania tych specjalistów, w których wykorzystano – modelowo stosowaną w genetyce – roślinę o nazwie rzodkiewnik pospolity pokazały, że zaczynała ona produkować związki odstraszające szkodniki zaraz przed wschodem słońca – czyli wtedy, gdy dla owadów rozpoczynała się pora karmienia.

Teraz przyjrzano się dokładnie kapuście, marchwi, dyni i jagodom. Wszystkie rośliny odbierają bodźce świetlne, co pozwala im prawidłowo funkcjonować. Jak podkreślają eksperci w artykule opublikowanym w „Current Biology”, życie roślin nie kończy się wraz z ich zerwaniem. Dlatego radzą, by nie zaburzać ich prawidłowego cyklu, nawet jeśli za niedługo mają trafić do garnka. Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców ma tak wielkie znaczenie, ponieważ będą mogły dalej dojrzewać, a my – cieszyć się ich smakiem.

Bibliografia:

[1] “Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, [Online]. Available: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/przechowywanie-warzyw-i-owocow–czy-lodowka-to-idealne-miejsce-. [Accessed: 23-Sep-2020].

[2] Monika Korkuś, “Przechowywanie warzyw i owoców ”, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. [Online]. Available: https://www.kalendarzrolnikow.pl/1144/przechowywanie-owocow-i-warzyw-zima. [Accessed: 23-Sep-2020].

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

×