Przejdź do treści

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiesz, że beta-karoten, jest odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci, ale nie wiesz gdzie go znaleźć, oprócz oczywistej marchewki? Oto lista naturalnych produktów bogatych w ten cenny składnik.

Suszone morele

W Polsce morele są drugim najbogatszym źródłem beta-karotenu (oczywiście zaraz za marchewką). Jeżeli chcemy „wyciągnąć” z nich jak najwięcej, należy zwrócić uwagę na ich kolor. W trakcie dojrzewania owoców zwiększa się ilość beta-karotenu, a co za tym idzie ‒ zmienia się zabarwienie, dlatego dojrzałe morele o intensywnie pomarańczowym zabarwieniu będą zawierały najwięcej beta-karotenu. Wtedy wystarczy zjeść 3‒4 morele w ciągu dnia, by dostarczyć odpowiednią ilość prowitaminy A naszemu organizmowi. Dodatkowo morele są bogatym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, dlatego będą miały korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, ponieważ mogą wtedy zadziałać przeczyszczająco.

Pietruszka

Pietruszka, jak wiadomo, polecana jest szczególnie osobom przemęczonym i cierpiącym na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza i witaminy C. Jest ona również źródłem potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy E, K oraz PP, jednak to nie wszystko.

Pietruszka, mimo swojej zielonej barwy, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu (5410 mikrogramów w 100 gramach pietruszki), dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Co ważne, beta-karoten i witamina E działają przeciwutleniająco, dlatego chronią nasz organizm przed starzeniem oraz działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Jarmuż

Podobnie jak w przypadku pietruszki zielony kolor może być dość mylący, gdy szukamy produktów z dużą zawartością karotenoidów. Jarmuż jest więc kolejnym przykładem zielonego warzywa będącego bogatym źródłem beta-karotenu i nie tylko. Jest on również źródłem kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu. Warto jednak pamiętać, że jarmuż może być niekorzystny dla osób cierpiących na choroby tarczycy.

Podobnie jak inne tzw. warzywa kapustne zawiera goitrogeny, czyli związki, które wpływają na metabolizm jodu. Powodują one obniżenie stężenia jodu w organizmie, a co za tym idzie zaburzają proces syntezy hormonów tarczycy.

Szpinak

Szpinak to kolejne zielone warzywo bogate w beta-karoten (4243 mikrogramy w 100 gramach). Podobnie jak jarmuż i pietruszka zawiera wiele innych potrzebnych organizmowi związków, jak np. witamina C i E, żelazo, wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki obecności witaminy C żelazo zawarte w szpinaku dobrze się wchłania (podobnie jest w przypadku pietruszki). Najwięcej wartości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego warto dodać go do sałatki. Jeśli użyjemy dodatkowo oliwy z oliwek, ułatwimy przyswajanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A (jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach).

Papryka czerwona

Przy wyborze papryki należy kierować się tą samą zasadą, którą stosujemy, kupując morele ‒ im intensywniejszy, ciemniejszy kolor, tym lepiej (więcej beta-karotenu).

Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu

Już 140 g papryki powinno zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Na paprykę powinny jednak uważać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, ponieważ jest ona ciężkostrawna (szczególnie skórka). Chcąc zapobiec dolegliwościom żołądkowym, możemy poddać paprykę obróbce cieplnej. Beta-karoten nie ulega zniszczeniu w trakcie podgrzewania, dlatego nawet po ugotowaniu lub upieczeniu papryka nie straci swoich właściwości.

Dynia

Dynia zawiera o blisko połowę mniej beta-karotenu niż suszone morele, jednak wciąż uznawana jest za bardzo dobre źródło tego związku. Podobnie jak pozostałe warzywa ma również wiele innych walorów, jak np. działanie moczopędne, które może być pomocne w przypadku chorób z towarzyszącymi obrzękami (choroby nerek, choroby układu krążenia). Co istotne, wpływa korzystnie na regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz jest niskokaloryczna ‒ w 100 gramach znajduje się zaledwie 30 kcal, dlatego dynia polecana jest osobom z cukrzycą lub nadwagą.

Mango

Mango staje się coraz popularniejsze i bardziej dostępne w naszym kraju, nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc został doceniony za swoje właściwości zdrowotne tysiące lat temu w Indiach.

 

młoda kobieta

Stanowi źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B, C, oraz, jak się niedawno okazało, może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego. Naukowcy z Oklahoma State University przekonują, że jedzenie tego owocu może poprawić tolerancję glukozy i zmniejszyć insulinooporność, a co za tym idzie pomóc pacjentom leczącym się z powodu cukrzycy. Niektórzy powinni jednak uważać na mango, ponieważ nie jest ono zalecane osobom cierpiącym na kamicę szczawianowo-wapniową.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Marchewka – jakie ma witaminy? Jak przyrządzić marchew?

Produkty, których powinno się unikać podczas przeziębienia

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów