Przejdź do treści

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe foodism360/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Mrożone warzywa są dostępne przez cały rok, możemy sięgać po te ulubione nawet, jeśli aktualnie nie ma na nie sezonu. Czy mrożonki są jednak zdrową alternatywą dla świeżych warzyw? W końcu jemy je nie tylko dla smaku, ale i dla ich cennych właściwości.

W sklepach znajdziemy mnóstwo mrożonych warzyw w różnych wariantach. Dostępne są w wersji solo, połączone w różne mieszanki, czy też – sprzedawane z różnymi przyprawami czy sosami – jako gotowe do podania danie. Możemy dodawać je do zup, koktajli, robić na ich bazie sosy. Może nie schrupiemy ich tak, jak świeżych warzyw, ale możliwości wykorzystania mrożonek jest naprawdę wiele. Nie dziwi więc, że tak chętnie po nie sięgamy. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i mają długą datę ważności. Możemy zawsze mieć w zamrażalniku zapas tych ulubionych. Właśnie – to ważna przewaga mrożonek nad świeżymi warzywami. Ich smakiem możemy cieszyć się przez cały rok, nie martwiąc się, czy właśnie trwa sezon na nasze ulubione warzywo. Ale to nie tylko smak, ale i składniki odżywcze. Znajdziemy je w mrożonkach?

Mrożone warzywa a cenne składniki

Warzywa najczęściej są mrożone od razu po zbiorach – są myte, blanszowane, zamrażane i pakowane w ciągu kilku godzin od zebrania. Chociaż blanszowanie powoduje utratę przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i witaminy C, to poziom składników odżywczych po zamrożeniu znacząco się nie zmienia. Zauważono pewne rozbieżności między mrożonymi warzywami, a tymi świeżymi, jednak zazwyczaj różnice są niewielkie.

Przykłady? W jednym z badań porównano zblanszowane i zamrożone warzywa z ich świeżymi odpowiednikami. Odkryto, że poziom składników odżywczych niekiedy jest różny. Na przykład mrożone brokuły zawierają więcej ryboflawiny (witaminy B2) niż świeże, z kolei w świeżym groszku jej poziom jest wyższy, niż w mrożonym. W czasie badań zauważono także, że mrożony groszek, marchew czy szpinak mają niższy poziom beta-karotenu niż ich świeże odpowiedniki, natomiast poziom tego składnika był taki sam w przypadku mrożonych i świeżych wersji zielonej fasoli i szpinaku. W mrożonym jarmużu znaleziono więcej przeciwutleniaczy niż w świeżym warzywie.

Mrożonki nie różnią się znacząco od swoich świeżych odpowiedników. Są dobrym wyborem np. zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a nie chcemy z nich rezygnować. W końcu są one czymś, co warto włączyć do diety.

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com

Wiele korzyści

Warzywa są nie tylko smaczną przekąską, zawierają wiele ważnych składników odżywczych, jakimi są m.in. błonnik, witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Obecne w naszej diecie pozytywnie wpływają na nasz organizm, zmniejszają ryzyko wielu schorzeń m.in. chorób serca czy cukrzycy typu 2.

Mrożone są wygodną alternatywą dla świeżych warzyw, można je szybko przygotować, są zawsze pod ręką. Pamiętajmy tylko, aby kupować rzeczywiście mrożone warzywa, a nie kota w worku.

Zwracaj uwagę na to, co kupujesz

Większość gotowych mrożonek nie zawiera dodatkowych składników, ale czasem dodawany jest do nich cukier lub sól. Dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać, co jest napisane na opakowaniu. Zwracaj na to uwagę także wtedy, gdy kupujesz gotowe dania bazujące na warzywach. Pamiętaj także, że chociaż mrożone warzywa nie różnią się znacząco od tych świeżych, wiele cennych składników możemy stracić także w czasie ich przygotowywania – gotowania czy smażenia (dzieje się tak niezależnie od tego, którą – świeżą czy mrożoną – wersję wybierzmy).

Jedz sezonowe warzywa od lokalnego dostawcy, sięgaj po mrożonki pełne tych ulubionych. To, którą wersję wybierzesz nie ma większego znaczenia. Ważne jest to, że w twoim jadłospisie warzywa w ogóle się znajdują.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”