Przejdź do treści

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Seler naciowy
Seler naciowy - jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Seler naciowy ułatwia odchudzanie, pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. A to nie wszystkie jego zalety. Dlaczego warto sięgać po to zielone warzywo? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.

Seler naciowy mało kaloryczny?

Seler naciowy występuje w postaci grubych i chrupiących łodyg. Sprawdzi się więc nie tylko jako dodatek do dań, ale będzie idealny jako przekąska. Łodyga selera naciowego ma specyficzny, lekko pikantny smak. Doskonale więc będzie smakować z różnymi dipami. Ponadto taka przekąska jest mało kaloryczna, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby odchudzające się. W 100g warzywa znajdziemy jedynie ok. 5-7 kalorii. Jakie jeszcze zalety zdrowotne ma seler naciowy? Wymieniła je na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Palina Ihnatowicz.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dzień pod znakiem selera

Wartości zdrowotne selera naciowego

Dlaczego warto spożywać seler naciowy?

  • wpływa pozytywnie na nasz wzrok – a to dlatego, że zawiera beta-karoten oraz luteinę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka i plamki żółtej. Odpowiedni poziom tych związków w organizmie zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty, zaćmy i zespołu suchego oka;
  • chroni przed promieniowaniem UV – beta-karoten wspomaga proces opalania, nadając skórze pięknego kolorytu. Dodatkowo chroni ją przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce, takimi jak szybsze starzenie i nowotwory skóry, więc to idealne warzywo na lato,
  • działa przeciwnowotworowo – wysokoprzetworzona dieta, przewlekły stres i niska aktywność fizyczna – tak żyje wielu z nas, a to niestety jedna z głównych przyczyn rozwoju wielu chorób nowotworowych. Jak można się przed nimi uchronić? Warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Zbilansowana i przeciwzapalna dieta bogata w owoce oraz warzywa to podstawa. W diecie nie powinno zabraknąć naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, takich jak apigenina, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe dzięki swoim zdolnościom do nasilania autofagii. Jej dobrym źródłem jest właśnie natka selera;
  • poprawia wygląd skórywitamina C wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz sprężystość naszej skóry i zwiększa jej nawilżenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i podobnie jak beta-karoten zapobiega starzeniu się skóry;
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – a to wszystko dzięki związkowi o nazwie 3-n-butyloftalid. Związek ten wpływa korzystnie na układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, ale również redukuje poziom trójglicerydów oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL;
  • seler naciowy na anemię – jak najbardziej! Warzywo to zawiera niezbędne dla krwi witaminy, takie jak witamina K oraz foliany, ale dostarcza również żelaza. Dodatkowo obecna w nim witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, również tego w postaci niehemowej, czyniąc go łatwiej przyswajalnym

wymienia Ihnatowicz.

Warzywo to jest także źródłem cennych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, potas, wapń i witamin (E, C i A). Znajdziemy w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Ponadto seler naciowy przyspiesza trawienie i pomaga przy zaparciach. Nie zaleca się jednak, aby był podstawą diety odchudzającej, ponieważ kumuluje w sobie duże ilości azotanu.

Seler naciowy sprawdzi się również w sytuacjach stresowych. Napar z jego nasion skutecznie złagodzi nerwy. Ważne jednak, by w tym celu nie stosować nasion kupionych w celach uprawnych, gdyż mogą być spryskane ochronnymi środkami chemicznymi. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie ze zdrową żywnością. Warto też pamiętać, że seler naciowy jest uznany za jedno z najbardziej pochłaniających zanieczyszczenia warzyw. Z tego powodu ważne jest, by kupować go z ekologicznych upraw.

Miksujemy: koktajl na piękną skórę

Paulina Ihnatowicz

Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 79 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Ihnatowicz ?? DIETETYK (@paulina.ihnat)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Seler to samo dobro. Sprawdźcie przepis na selerowy krem z czarnuszką

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

seler naciowy

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×