Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna
Seler naciowy ułatwia odchudzanie, pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. A to nie wszystkie jego zalety. Dlaczego warto sięgać po to zielone warzywo? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.
Seler naciowy mało kaloryczny?
Seler naciowy występuje w postaci grubych i chrupiących łodyg. Sprawdzi się więc nie tylko jako dodatek do dań, ale będzie idealny jako przekąska. Łodyga selera naciowego ma specyficzny, lekko pikantny smak. Doskonale więc będzie smakować z różnymi dipami. Ponadto taka przekąska jest mało kaloryczna, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby odchudzające się. W 100g warzywa znajdziemy jedynie ok. 5-7 kalorii. Jakie jeszcze zalety zdrowotne ma seler naciowy? Wymieniła je na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Palina Ihnatowicz.
Wartości zdrowotne selera naciowego
Dlaczego warto spożywać seler naciowy?
- wpływa pozytywnie na nasz wzrok – a to dlatego, że zawiera beta-karoten oraz luteinę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka i plamki żółtej. Odpowiedni poziom tych związków w organizmie zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty, zaćmy i zespołu suchego oka;
- chroni przed promieniowaniem UV – beta-karoten wspomaga proces opalania, nadając skórze pięknego kolorytu. Dodatkowo chroni ją przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce, takimi jak szybsze starzenie i nowotwory skóry, więc to idealne warzywo na lato,
- działa przeciwnowotworowo – wysokoprzetworzona dieta, przewlekły stres i niska aktywność fizyczna – tak żyje wielu z nas, a to niestety jedna z głównych przyczyn rozwoju wielu chorób nowotworowych. Jak można się przed nimi uchronić? Warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Zbilansowana i przeciwzapalna dieta bogata w owoce oraz warzywa to podstawa. W diecie nie powinno zabraknąć naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, takich jak apigenina, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe dzięki swoim zdolnościom do nasilania autofagii. Jej dobrym źródłem jest właśnie natka selera;
- poprawia wygląd skóry – witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz sprężystość naszej skóry i zwiększa jej nawilżenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i podobnie jak beta-karoten zapobiega starzeniu się skóry;
- chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – a to wszystko dzięki związkowi o nazwie 3-n-butyloftalid. Związek ten wpływa korzystnie na układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, ale również redukuje poziom trójglicerydów oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL;
- seler naciowy na anemię – jak najbardziej! Warzywo to zawiera niezbędne dla krwi witaminy, takie jak witamina K oraz foliany, ale dostarcza również żelaza. Dodatkowo obecna w nim witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, również tego w postaci niehemowej, czyniąc go łatwiej przyswajalnym
– wymienia Ihnatowicz.
Warzywo to jest także źródłem cennych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, potas, wapń i witamin (E, C i A). Znajdziemy w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Ponadto seler naciowy przyspiesza trawienie i pomaga przy zaparciach. Nie zaleca się jednak, aby był podstawą diety odchudzającej, ponieważ kumuluje w sobie duże ilości azotanu.
Seler naciowy sprawdzi się również w sytuacjach stresowych. Napar z jego nasion skutecznie złagodzi nerwy. Ważne jednak, by w tym celu nie stosować nasion kupionych w celach uprawnych, gdyż mogą być spryskane ochronnymi środkami chemicznymi. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie ze zdrową żywnością. Warto też pamiętać, że seler naciowy jest uznany za jedno z najbardziej pochłaniających zanieczyszczenia warzyw. Z tego powodu ważne jest, by kupować go z ekologicznych upraw.
Paulina Ihnatowicz
Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 79 tys. osób.
RozwińPolecamy
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
się ten artykuł?