Przejdź do treści

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Seler naciowy
Seler naciowy - jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Seler naciowy ułatwia odchudzanie, pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. A to nie wszystkie jego zalety. Dlaczego warto sięgać po to zielone warzywo? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.

Seler naciowy mało kaloryczny?

Seler naciowy występuje w postaci grubych i chrupiących łodyg. Sprawdzi się więc nie tylko jako dodatek do dań, ale będzie idealny jako przekąska. Łodyga selera naciowego ma specyficzny, lekko pikantny smak. Doskonale więc będzie smakować z różnymi dipami. Ponadto taka przekąska jest mało kaloryczna, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby odchudzające się. W 100g warzywa znajdziemy jedynie ok. 5-7 kalorii. Jakie jeszcze zalety zdrowotne ma seler naciowy? Wymieniła je na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Palina Ihnatowicz.

Dzień pod znakiem selera

Wartości zdrowotne selera naciowego

Dlaczego warto spożywać seler naciowy?

  • wpływa pozytywnie na nasz wzrok – a to dlatego, że zawiera beta-karoten oraz luteinę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka i plamki żółtej. Odpowiedni poziom tych związków w organizmie zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty, zaćmy i zespołu suchego oka;
  • chroni przed promieniowaniem UV – beta-karoten wspomaga proces opalania, nadając skórze pięknego kolorytu. Dodatkowo chroni ją przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce, takimi jak szybsze starzenie i nowotwory skóry, więc to idealne warzywo na lato,
  • działa przeciwnowotworowo – wysokoprzetworzona dieta, przewlekły stres i niska aktywność fizyczna – tak żyje wielu z nas, a to niestety jedna z głównych przyczyn rozwoju wielu chorób nowotworowych. Jak można się przed nimi uchronić? Warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Zbilansowana i przeciwzapalna dieta bogata w owoce oraz warzywa to podstawa. W diecie nie powinno zabraknąć naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, takich jak apigenina, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe dzięki swoim zdolnościom do nasilania autofagii. Jej dobrym źródłem jest właśnie natka selera;
  • poprawia wygląd skórywitamina C wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz sprężystość naszej skóry i zwiększa jej nawilżenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i podobnie jak beta-karoten zapobiega starzeniu się skóry;
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – a to wszystko dzięki związkowi o nazwie 3-n-butyloftalid. Związek ten wpływa korzystnie na układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, ale również redukuje poziom trójglicerydów oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL;
  • seler naciowy na anemię – jak najbardziej! Warzywo to zawiera niezbędne dla krwi witaminy, takie jak witamina K oraz foliany, ale dostarcza również żelaza. Dodatkowo obecna w nim witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, również tego w postaci niehemowej, czyniąc go łatwiej przyswajalnym

wymienia Ihnatowicz.

Warzywo to jest także źródłem cennych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, potas, wapń i witamin (E, C i A). Znajdziemy w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Ponadto seler naciowy przyspiesza trawienie i pomaga przy zaparciach. Nie zaleca się jednak, aby był podstawą diety odchudzającej, ponieważ kumuluje w sobie duże ilości azotanu.

Seler naciowy sprawdzi się również w sytuacjach stresowych. Napar z jego nasion skutecznie złagodzi nerwy. Ważne jednak, by w tym celu nie stosować nasion kupionych w celach uprawnych, gdyż mogą być spryskane ochronnymi środkami chemicznymi. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie ze zdrową żywnością. Warto też pamiętać, że seler naciowy jest uznany za jedno z najbardziej pochłaniających zanieczyszczenia warzyw. Z tego powodu ważne jest, by kupować go z ekologicznych upraw.

Miksujemy: koktajl na piękną skórę

Paulina Ihnatowicz

Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 79 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?