Przejdź do treści

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Seler naciowy
Seler naciowy - jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Seler naciowy ułatwia odchudzanie, pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry. A to nie wszystkie jego zalety. Dlaczego warto sięgać po to zielone warzywo? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.

Seler naciowy mało kaloryczny?

Seler naciowy występuje w postaci grubych i chrupiących łodyg. Sprawdzi się więc nie tylko jako dodatek do dań, ale będzie idealny jako przekąska. Łodyga selera naciowego ma specyficzny, lekko pikantny smak. Doskonale więc będzie smakować z różnymi dipami. Ponadto taka przekąska jest mało kaloryczna, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby odchudzające się. W 100g warzywa znajdziemy jedynie ok. 5-7 kalorii. Jakie jeszcze zalety zdrowotne ma seler naciowy? Wymieniła je na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Palina Ihnatowicz.

Dzień pod znakiem selera

Wartości zdrowotne selera naciowego

Dlaczego warto spożywać seler naciowy?

  • wpływa pozytywnie na nasz wzrok – a to dlatego, że zawiera beta-karoten oraz luteinę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka i plamki żółtej. Odpowiedni poziom tych związków w organizmie zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty, zaćmy i zespołu suchego oka;
  • chroni przed promieniowaniem UV – beta-karoten wspomaga proces opalania, nadając skórze pięknego kolorytu. Dodatkowo chroni ją przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce, takimi jak szybsze starzenie i nowotwory skóry, więc to idealne warzywo na lato,
  • działa przeciwnowotworowo – wysokoprzetworzona dieta, przewlekły stres i niska aktywność fizyczna – tak żyje wielu z nas, a to niestety jedna z głównych przyczyn rozwoju wielu chorób nowotworowych. Jak można się przed nimi uchronić? Warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Zbilansowana i przeciwzapalna dieta bogata w owoce oraz warzywa to podstawa. W diecie nie powinno zabraknąć naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, takich jak apigenina, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe dzięki swoim zdolnościom do nasilania autofagii. Jej dobrym źródłem jest właśnie natka selera;
  • poprawia wygląd skórywitamina C wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz sprężystość naszej skóry i zwiększa jej nawilżenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i podobnie jak beta-karoten zapobiega starzeniu się skóry;
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – a to wszystko dzięki związkowi o nazwie 3-n-butyloftalid. Związek ten wpływa korzystnie na układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, ale również redukuje poziom trójglicerydów oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL;
  • seler naciowy na anemię – jak najbardziej! Warzywo to zawiera niezbędne dla krwi witaminy, takie jak witamina K oraz foliany, ale dostarcza również żelaza. Dodatkowo obecna w nim witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, również tego w postaci niehemowej, czyniąc go łatwiej przyswajalnym

wymienia Ihnatowicz.

Warzywo to jest także źródłem cennych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, potas, wapń i witamin (E, C i A). Znajdziemy w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Ponadto seler naciowy przyspiesza trawienie i pomaga przy zaparciach. Nie zaleca się jednak, aby był podstawą diety odchudzającej, ponieważ kumuluje w sobie duże ilości azotanu.

Seler naciowy sprawdzi się również w sytuacjach stresowych. Napar z jego nasion skutecznie złagodzi nerwy. Ważne jednak, by w tym celu nie stosować nasion kupionych w celach uprawnych, gdyż mogą być spryskane ochronnymi środkami chemicznymi. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie ze zdrową żywnością. Warto też pamiętać, że seler naciowy jest uznany za jedno z najbardziej pochłaniających zanieczyszczenia warzyw. Z tego powodu ważne jest, by kupować go z ekologicznych upraw.

Miksujemy: koktajl na piękną skórę

Paulina Ihnatowicz

Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 79 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Ihnatowicz 👩🏻 DIETETYK (@paulina.ihnat)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado