Przejdź do treści

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Czosnek w garnku
Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety/ Pexels fot. Daria Shetsova
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Nadchodzi jesień a wraz z nią obniżona odporność. Jeśli chcesz zapomnieć o katarze, kaszlu, gorączce i bólu gardła w tym sezonie, przyjrzyj się swojemu menu. Co jeść, aby ustrzec się przed przeziębieniem? To bardzo ważne, szczególnie w dobie koronawirusa. O drogocennym wpływie na odporność niektórych owoców i warzyw piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety. 

Owoce i warzywa wzmacniające odporność

Niech was nie zwiodą ostatnie ciepłe dni. Wrzesień w tym roku choć jest dla nas życzliwy, to przywitał nas już znaczną różnicą temperatur. W takich warunkach o przeziębienie nie jest trudno. Aby się przed nim ustrzec, powinnyśmy zadbać o to, by nasza dieta była odpowiednia i bogata w składniki, których potrzebujemy do wzmocnienia organizmu. Pamiętajmy, że odporność rodzi się właśnie w jelitach. Co więc powinno często znajdować się na naszych talerzach?

Te najpopularniejsze produkty, dzięki którym możemy się wzmocnić to oczywiście:

  • Kiszonki,
  • Papryka,
  • Natka pietruszki,
  • Czosnek i cebula,
  • Brokuły,
  • Brukselka,
  • Owoce cytrusowe,
  • Szpinak, 
  • Dynia,
  • Dzika róża,
  • Kalarepa,
  • Kasza gryczana,
  • Marchew,
  • Orzechy,
  • Pomidor,
  • Warzywa liściaste

– wymieniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z Czytamy Etykiety. 

Eksperci dodają także, że do wzmocnienia odporności warto również spożywać napoje fermentowane oraz tłuste ryby.

Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień

Produkty na odporność w diecie

Dla niektórych jednak włączenie powyższych produktów do swojego menu może być nie lada wyczynem. Ekspertki podają więc proste sposoby, jak łatwo to zrobić.

  1. Do porannej kanapki lub tej ze śniadaniówki dodaj paprykę (najlepiej czerwoną)-kolorowe posiłki zawsze chętniej jedzone są też przez dzieci.
  2. Na drugie śniadanie wypij świeżo wyciskany sok z owoców cytrusowych (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty).
  3. Na obiad ugotuj brokuły (najlepiej na parze).
  4. Na deser wypij koktajl ze szpinakiem a wieczorem do serialu wypij ciepłą herbatę zieloną z imbirem i cytryną

– wyjaśniają.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje prawie 240 tys. osób. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze