Przejdź do treści

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Czosnek w garnku
Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety/ Pexels fot. Daria Shetsova
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Nadchodzi jesień a wraz z nią obniżona odporność. Jeśli chcesz zapomnieć o katarze, kaszlu, gorączce i bólu gardła w tym sezonie, przyjrzyj się swojemu menu. Co jeść, aby ustrzec się przed przeziębieniem? To bardzo ważne, szczególnie w dobie koronawirusa. O drogocennym wpływie na odporność niektórych owoców i warzyw piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety. 

Owoce i warzywa wzmacniające odporność

Niech was nie zwiodą ostatnie ciepłe dni. Wrzesień w tym roku choć jest dla nas życzliwy, to przywitał nas już znaczną różnicą temperatur. W takich warunkach o przeziębienie nie jest trudno. Aby się przed nim ustrzec, powinnyśmy zadbać o to, by nasza dieta była odpowiednia i bogata w składniki, których potrzebujemy do wzmocnienia organizmu. Pamiętajmy, że odporność rodzi się właśnie w jelitach. Co więc powinno często znajdować się na naszych talerzach?

Te najpopularniejsze produkty, dzięki którym możemy się wzmocnić to oczywiście:

  • Kiszonki,
  • Papryka,
  • Natka pietruszki,
  • Czosnek i cebula,
  • Brokuły,
  • Brukselka,
  • Owoce cytrusowe,
  • Szpinak, 
  • Dynia,
  • Dzika róża,
  • Kalarepa,
  • Kasza gryczana,
  • Marchew,
  • Orzechy,
  • Pomidor,
  • Warzywa liściaste

– wymieniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z Czytamy Etykiety. 

Eksperci dodają także, że do wzmocnienia odporności warto również spożywać napoje fermentowane oraz tłuste ryby.

Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień

Produkty na odporność w diecie

Dla niektórych jednak włączenie powyższych produktów do swojego menu może być nie lada wyczynem. Ekspertki podają więc proste sposoby, jak łatwo to zrobić.

  1. Do porannej kanapki lub tej ze śniadaniówki dodaj paprykę (najlepiej czerwoną)-kolorowe posiłki zawsze chętniej jedzone są też przez dzieci.
  2. Na drugie śniadanie wypij świeżo wyciskany sok z owoców cytrusowych (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty).
  3. Na obiad ugotuj brokuły (najlepiej na parze).
  4. Na deser wypij koktajl ze szpinakiem a wieczorem do serialu wypij ciepłą herbatę zieloną z imbirem i cytryną

– wyjaśniają.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje prawie 240 tys. osób. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”