3 min.
Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety/ Pexels fot. Daria Shetsova
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Nadchodzi jesień a wraz z nią obniżona odporność. Jeśli chcesz zapomnieć o katarze, kaszlu, gorączce i bólu gardła w tym sezonie, przyjrzyj się swojemu menu. Co jeść, aby ustrzec się przed przeziębieniem? To bardzo ważne, szczególnie w dobie koronawirusa. O drogocennym wpływie na odporność niektórych owoców i warzyw piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety.
Owoce i warzywa wzmacniające odporność
Niech was nie zwiodą ostatnie ciepłe dni. Wrzesień w tym roku choć jest dla nas życzliwy, to przywitał nas już znaczną różnicą temperatur. W takich warunkach o przeziębienie nie jest trudno. Aby się przed nim ustrzec, powinnyśmy zadbać o to, by nasza dieta była odpowiednia i bogata w składniki, których potrzebujemy do wzmocnienia organizmu. Pamiętajmy, że odporność rodzi się właśnie w jelitach. Co więc powinno często znajdować się na naszych talerzach?
Te najpopularniejsze produkty, dzięki którym możemy się wzmocnić to oczywiście:
- Kiszonki,
- Papryka,
- Natka pietruszki,
- Czosnek i cebula,
- Brokuły,
- Brukselka,
- Owoce cytrusowe,
- Szpinak,
- Dynia,
- Dzika róża,
- Kalarepa,
- Kasza gryczana,
- Marchew,
- Orzechy,
- Pomidor,
- Warzywa liściaste
– wymieniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z Czytamy Etykiety.
Eksperci dodają także, że do wzmocnienia odporności warto również spożywać napoje fermentowane oraz tłuste ryby.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Produkty na odporność w diecie
Dla niektórych jednak włączenie powyższych produktów do swojego menu może być nie lada wyczynem. Ekspertki podają więc proste sposoby, jak łatwo to zrobić.
- Do porannej kanapki lub tej ze śniadaniówki dodaj paprykę (najlepiej czerwoną)-kolorowe posiłki zawsze chętniej jedzone są też przez dzieci.
- Na drugie śniadanie wypij świeżo wyciskany sok z owoców cytrusowych (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty).
- Na obiad ugotuj brokuły (najlepiej na parze).
- Na deser wypij koktajl ze szpinakiem a wieczorem do serialu wypij ciepłą herbatę zieloną z imbirem i cytryną
– wyjaśniają.
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje prawie 240 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Dr Barbara Joanna Bałan: Lekceważąc szczepienia, zaniedbujemy nasze zdrowie. Nie korzystamy z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022