Przejdź do treści

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Winogrona to pyszne owoce. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, a ludzie sięgają po nie od wieków – także w celach leczniczych. Warto więc wprowadzić je do swojej diety. Ale czy można jeść je razem z pestkami?

Właściwości winogron

Winogrona to słodkie i pyszne owoce, w 100 gramach winogron jest około 67 kcal. Owoce te są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, najwięcej w nich jest witaminy A oraz C, mają dużo fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Jako jedne z nielicznych owoców są także źródłem jodu. Pierwiastek ten potrzebny jest do prawidłowego działania tarczycy.

W sklepach znaleźć można bardzo często winogrona bezpestkowe, które albo nie mają ich wcale albo są one bardzo malutkie i szczątkowe. Takie winogrona pozyskuje się w wyniku odpowiednich krzyżówek i wykorzystaniu mutacji genetycznych. Bezpestkowe winogrona nie są jednak zawsze dostępne, w sklepach znaleźć można zwykle winogrona białe, czerwone czy różowe z pestkami, które trudno wyciągnąć – można je jeść bezpiecznie, czy lepiej unikać?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Pestki winogron – czy są bezpieczne do jedzenia?

Winogrona mają niewielkie pestki, które są twardawe i mają lekko podłużny kształt. Zwykle w każdym owocu znajduje się jedna lub więcej pestek. Mogą mieć, w zależności od odmiany winogron, lekko gorzkawy smak. Czy można je połykać, czy lepiej wypluć?

Pestki winogron są bezpieczne do jedzenia, chociaż nie każdemu może odpowiadać ich smak i niektórzy decydują się na ich wyplucie. Ich zjadanie nie ma jednak żadnych skutków ubocznych. Pestki winogron są używane między innymi do tłoczenia oleju – olej z pestek winogron jest bogaty w składniki odżywcze i warto włączyć go do swojej diety.

Jednak niektórzy muszą unikać pestek z winogron. Mają one właściwości rozrzedzające krew, więc osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew czy cierpią na schorzenia związane z nieprawidłową krzepliwością, muszą ostrożnie podchodzić do ich spożywania i lepiej skonsultować to z lekarzem. Większość osób nie ma jednak takich problemów i zjedzenie pestek nie wpłynie w żaden sposób na ich zdrowie.

Zalety zjadania pestek winogron

Pestki winogron są bogate w witaminy i minerały, a ich jedzenie może przynieść sporo zdrowotnych korzyści. Zjadanie pestek winogron to dobry sposób na urozmaicenie swojej diety. Zawierają m.in.:

  • antyoksydanty, czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Chronią więc przed zespołem metabolicznym oraz chorobami przewlekłymi;
  • flawonoidy – w winogronach nie brak flawonoidów, które bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu. Badania pokazują, że mogą one opóźnić postępowanie chorób takich jak choroba Alzheimera;
  • proantocyjanidyny – zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ krwi;
  • melatoninę – w winogronach występuje melatonina, która jest także hormonem produkowanym przez nasz organizm. Pozwala ona regulować cykl snu, ułatwia zasypianie, zmniejsza zmęczenie i ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Nie ma więc żadnych obaw co do tego, czy można jeść pestki winogron. Jeśli tylko ich smak nam mocno nie przeszkadza, to warto po nie sięgnąć. Są one także bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Jeśli nie przepadasz za winogronami lub nie odpowiada ci smak pestek, a chcesz mimo to korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, to rozwiązaniem może być ekstrakt z pestek winogron.

Suplementacja ekstraktem z pestek winogron

Ekstrakt z pestek winogron ma właściwości podobne do świeżych pestek, jest jednak oczywiście bardziej skoncentrowany. Ekstrakt pozyskuje się z pestek, które zostały usunięte z winogron (na przykład podczas produkcji soków czy wina), a następnie wysuszone. Ekstrakt przyjmuje się zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może mieć on różną koncentrację. W sklepach ze zdrową żywnością można też znaleźć pestki winogron w formie suszonej w całości lub mielone. Takie pestki można z łatwością włączyć do swojej diety. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do zup czy jako dodatek do domowych koktajli. Nie wpłyną one znacząco na smak, a na pewno przyniosą nam wiele zdrowotnych korzyści.

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×