Przejdź do treści

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Winogrona to pyszne owoce. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, a ludzie sięgają po nie od wieków – także w celach leczniczych. Warto więc wprowadzić je do swojej diety. Ale czy można jeść je razem z pestkami?

Właściwości winogron

Winogrona to słodkie i pyszne owoce, w 100 gramach winogron jest około 67 kcal. Owoce te są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, najwięcej w nich jest witaminy A oraz C, mają dużo fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Jako jedne z nielicznych owoców są także źródłem jodu. Pierwiastek ten potrzebny jest do prawidłowego działania tarczycy.

W sklepach znaleźć można bardzo często winogrona bezpestkowe, które albo nie mają ich wcale albo są one bardzo malutkie i szczątkowe. Takie winogrona pozyskuje się w wyniku odpowiednich krzyżówek i wykorzystaniu mutacji genetycznych. Bezpestkowe winogrona nie są jednak zawsze dostępne, w sklepach znaleźć można zwykle winogrona białe, czerwone czy różowe z pestkami, które trudno wyciągnąć – można je jeść bezpiecznie, czy lepiej unikać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Pestki winogron – czy są bezpieczne do jedzenia?

Winogrona mają niewielkie pestki, które są twardawe i mają lekko podłużny kształt. Zwykle w każdym owocu znajduje się jedna lub więcej pestek. Mogą mieć, w zależności od odmiany winogron, lekko gorzkawy smak. Czy można je połykać, czy lepiej wypluć?

Pestki winogron są bezpieczne do jedzenia, chociaż nie każdemu może odpowiadać ich smak i niektórzy decydują się na ich wyplucie. Ich zjadanie nie ma jednak żadnych skutków ubocznych. Pestki winogron są używane między innymi do tłoczenia oleju – olej z pestek winogron jest bogaty w składniki odżywcze i warto włączyć go do swojej diety.

Jednak niektórzy muszą unikać pestek z winogron. Mają one właściwości rozrzedzające krew, więc osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew czy cierpią na schorzenia związane z nieprawidłową krzepliwością, muszą ostrożnie podchodzić do ich spożywania i lepiej skonsultować to z lekarzem. Większość osób nie ma jednak takich problemów i zjedzenie pestek nie wpłynie w żaden sposób na ich zdrowie.

Zalety zjadania pestek winogron

Pestki winogron są bogate w witaminy i minerały, a ich jedzenie może przynieść sporo zdrowotnych korzyści. Zjadanie pestek winogron to dobry sposób na urozmaicenie swojej diety. Zawierają m.in.:

  • antyoksydanty, czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Chronią więc przed zespołem metabolicznym oraz chorobami przewlekłymi;
  • flawonoidy – w winogronach nie brak flawonoidów, które bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu. Badania pokazują, że mogą one opóźnić postępowanie chorób takich jak choroba Alzheimera;
  • proantocyjanidyny – zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ krwi;
  • melatoninę – w winogronach występuje melatonina, która jest także hormonem produkowanym przez nasz organizm. Pozwala ona regulować cykl snu, ułatwia zasypianie, zmniejsza zmęczenie i ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Nie ma więc żadnych obaw co do tego, czy można jeść pestki winogron. Jeśli tylko ich smak nam mocno nie przeszkadza, to warto po nie sięgnąć. Są one także bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Jeśli nie przepadasz za winogronami lub nie odpowiada ci smak pestek, a chcesz mimo to korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, to rozwiązaniem może być ekstrakt z pestek winogron.

Suplementacja ekstraktem z pestek winogron

Ekstrakt z pestek winogron ma właściwości podobne do świeżych pestek, jest jednak oczywiście bardziej skoncentrowany. Ekstrakt pozyskuje się z pestek, które zostały usunięte z winogron (na przykład podczas produkcji soków czy wina), a następnie wysuszone. Ekstrakt przyjmuje się zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może mieć on różną koncentrację. W sklepach ze zdrową żywnością można też znaleźć pestki winogron w formie suszonej w całości lub mielone. Takie pestki można z łatwością włączyć do swojej diety. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do zup czy jako dodatek do domowych koktajli. Nie wpłyną one znacząco na smak, a na pewno przyniosą nam wiele zdrowotnych korzyści.

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: