4 min.
Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami Istock.com
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Winogrona to pyszne owoce, które warto jeść. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, a ludzie sięgają po nie od wieków także w celach leczniczych. Warto je wprowadzić do swojej diety. Ale czy można jeść je razem z pestkami?
Spis treści
Właściwości winogron
Winogrona to słodkie i pyszne owoce, w 100 gramach winogron jest około 67 kcal. Owoce te są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, najwięcej w nich jest witaminy A oraz C, mają dużo fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Jako jedne z nielicznych owoców są także źródłem jodu. Pierwiastek ten potrzebny jest do prawidłowego działania tarczycy.
W sklepach znaleźć można bardzo często winogrona bezpestkowe, które nie mają pestek albo są one bardzo malutkie i szczątkowe. Takie winogrona pozyskuje się w wyniku odpowiednich krzyżówek i wykorzystaniu mutacji genetycznych. Bezpestkowe winogrona nie są jednak zawsze dostępne, w sklepach znaleźć można zwykle winogrona białe, czerwone czy różowe z pestkami. Trudno wyciągnąć z nich pestki – można je jeść bezpiecznie, czy lepiej unikać?
Pestki winogron – czy są bezpieczne do jedzenia?
Winogrona mają niewielkie pestki, które są twardawe i mają lekko podłużny kształt. Zwykle w każdym owocu znajduje się jedna lub więcej pestek. Mogą mieć, w zależności od odmiany winogron, lekko gorzkawy smak. Czy można je połykać, czy lepiej wypluć?
Pestki winogron są bezpieczne do jedzenia, chociaż nie każdemu może odpowiadać ich smak i niektórzy decydują się na ich wyplucie. Ich zjadanie nie ma jednak żadnych skutków ubocznych. Pestki winogron są używane między innymi do tłoczenia oleju – olej z pestek winogron jest bogaty w składniki odżywcze i warto włączyć go do swojej diety.
Jednak niektórzy muszą unikać pestek z winogron. Mają one właściwości rozrzedzające krew, więc osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew czy cierpią na schorzenia związane z nieprawidłową krzepliwością, muszą ostrożnie podchodzić do ich spożywania i lepiej skonsultować to z lekarzem. Większość osób nie ma jednak takich problemów i zjedzenie pestek nie wpłynie w żaden sposób na ich zdrowie.
Zalety zjadania pestek winogron
Pestki winogron są bogate w zdrowe witaminy i minerały, a ich jedzenie może przynieść sporo zdrowotnych korzyści. Zjadanie pestek winogron to dobry sposób na urozmaicenie swojej diety, są one bogate w:
- Antyoksydanty, czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Chronią więc przed zespołem metabolicznym oraz chorobami przewlekłymi;
- Flawonoidy – w winogronach nie brak flawonoidów, które bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu. Badania pokazują, że mogą one opóźnić postępowanie chorób takich jak choroba Alzheimera;
- Proantocyjanidyny – zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ krwi;
- Melatoninę – w winogronach występuje melatonina, która jest także hormonem produkowanym przez nasz organizm. Pozwala ona regulować cykl snu, ułatwia zasypianie, zmniejsza zmęczenie i ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Nie ma więc żadnych obaw, co do tego, czy można jeść pestki winogron. Jeśli tylko ich smak nam mocno nie przeszkadza, to warto po nie sięgnąć. Są one także bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Jeśli nie przepadasz za winogronami lub nie odpowiada ci smak pestek, a chcesz mimo to korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, to rozwiązaniem może być ekstrakt z pestek winogron.
Suplementacja ekstraktem z pestek winogron
Ekstrakt z pestek winogron ma właściwości podobne do świeżych pestek, jest jednak oczywiście bardziej skoncentrowany. Ekstrakt pozyskuje się z pestek, które zostały usunięte z winogron (na przykład podczas produkcji soków czy wina), a następnie wysuszone. Ekstrakt przyjmuje się zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może mieć on różną koncentrację. W sklepach ze zdrową żywnością można też znaleźć pestki winogron w formie suszonej w całości lub mielone. Takie pestki można z łatwością włączyć do swojej diety. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do zup, czy jako dodatek do domowych koktajli. Nie wpłyną one znacząco na smak, a na pewno przyniosą nam wiele zdrowotnych korzyści.
Źródło: healthline
Poleć ten artykuł koleżankom
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020