Przejdź do treści

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Winogrona to pyszne owoce, które warto jeść. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, a ludzie sięgają po nie od wieków także w celach leczniczych. Warto je wprowadzić do swojej diety. Ale czy można jeść je razem z pestkami?

Właściwości winogron

Winogrona to słodkie i pyszne owoce, w 100 gramach winogron jest około 67 kcal. Owoce te są bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, najwięcej w nich jest witaminy A oraz C, mają dużo fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Jako jedne z nielicznych owoców są także źródłem jodu. Pierwiastek ten potrzebny jest do prawidłowego działania tarczycy.

W sklepach znaleźć można bardzo często winogrona bezpestkowe, które nie mają pestek albo są one bardzo malutkie i szczątkowe. Takie winogrona pozyskuje się w wyniku odpowiednich krzyżówek i wykorzystaniu mutacji genetycznych. Bezpestkowe winogrona nie są jednak zawsze dostępne, w sklepach znaleźć można zwykle winogrona białe, czerwone czy różowe z pestkami. Trudno wyciągnąć z nich pestki – można je jeść bezpiecznie, czy lepiej unikać?

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Pestki winogron – czy są bezpieczne do jedzenia?

Winogrona mają niewielkie pestki, które są twardawe i mają lekko podłużny kształt. Zwykle w każdym owocu znajduje się jedna lub więcej pestek. Mogą mieć, w zależności od odmiany winogron, lekko gorzkawy smak. Czy można je połykać, czy lepiej wypluć?

Pestki winogron są bezpieczne do jedzenia, chociaż nie każdemu może odpowiadać ich smak i niektórzy decydują się na ich wyplucie. Ich zjadanie nie ma jednak żadnych skutków ubocznych. Pestki winogron są używane między innymi do tłoczenia oleju – olej z pestek winogron jest bogaty w składniki odżywcze i warto włączyć go do swojej diety.

Jednak niektórzy muszą unikać pestek z winogron. Mają one właściwości rozrzedzające krew, więc osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew czy cierpią na schorzenia związane z nieprawidłową krzepliwością, muszą ostrożnie podchodzić do ich spożywania i lepiej skonsultować to z lekarzem. Większość osób nie ma jednak takich problemów i zjedzenie pestek nie wpłynie w żaden sposób na ich zdrowie.

Zalety zjadania pestek winogron

Pestki winogron są bogate w zdrowe witaminy i minerały, a ich jedzenie może przynieść sporo zdrowotnych korzyści. Zjadanie pestek winogron to dobry sposób na urozmaicenie swojej diety, są one bogate w:

  • Antyoksydanty, czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Chronią więc przed zespołem metabolicznym oraz chorobami przewlekłymi;
  • Flawonoidy – w winogronach nie brak flawonoidów, które bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu. Badania pokazują, że mogą one opóźnić postępowanie chorób takich jak choroba Alzheimera;
  • Proantocyjanidyny – zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ krwi;
  • Melatoninę – w winogronach występuje melatonina, która jest także hormonem produkowanym przez nasz organizm. Pozwala ona regulować cykl snu, ułatwia zasypianie, zmniejsza zmęczenie i ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Nie ma więc żadnych obaw, co do tego, czy można jeść pestki winogron. Jeśli tylko ich smak nam mocno nie przeszkadza, to warto po nie sięgnąć. Są one także bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Jeśli nie przepadasz za winogronami lub nie odpowiada ci smak pestek, a chcesz mimo to korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, to rozwiązaniem może być ekstrakt z pestek winogron.

Suplementacja ekstraktem z pestek winogron

Ekstrakt z pestek winogron ma właściwości podobne do świeżych pestek, jest jednak oczywiście bardziej skoncentrowany. Ekstrakt pozyskuje się z pestek, które zostały usunięte z winogron (na przykład podczas produkcji soków czy wina), a następnie wysuszone. Ekstrakt przyjmuje się zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ może mieć on różną koncentrację. W sklepach ze zdrową żywnością można też znaleźć pestki winogron w formie suszonej w całości lub mielone. Takie pestki można z łatwością włączyć do swojej diety. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do zup, czy jako dodatek do domowych koktajli. Nie wpłyną one znacząco na smak, a na pewno przyniosą nam wiele zdrowotnych korzyści.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”