5 min.
10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić? Istock.com
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Lato to zawsze wyczekiwana pora roku. Od dzieciństwa kojarzone z przyjemnościami – laba od szkoły, wyjazdy, ciepłe, słoneczne dni oraz pyszne sezonowe owoce i warzywa. Właśnie o tych ostatnich będzie ten artykuł. Chcesz schudnąć? Sprawdź, które smakołyki wybrać.
Letnia skarbnica witamin
Letnie owoce, skąpane w słońcu, kryją w sobie potęgę witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą ci cieszyć się ładną cerą, nawodnioną skórą, a także zlikwidują boczki. Owoce są niskokaloryczne, ponadto doskonale nawadniają, co pozytywnie wpływa na jędrność skóry, a także przynosi pożądane latem orzeźwienie.
Po które sezonowe owoce sięgać?
- Maliny
Są bogate w błonnik, który pęcznieje w żołądku, czujesz się syta i masz mniejszą ochotę na przekąski między posiłkami. Błonnik działa dobrze na jelita, poprawia przemianę materii, reguluje liczbę wypróżnień. To też może przyczyniać się do spadku wagi. 100 g malin, zawiera 6 g błonnika, co stanowi 1/4 zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Maliny zawierają też magnez, żelazo i wapń, witaminę C, witaminę A. Można je zjeść bezpośrednio z krzaczka czy kupione (wcześniej je umyj) lub przygotować z nich pyszny deser, np. mus malinowy.
- Jagody
Jagody są bogate w przeciwutleniacze, witaminy B i C oraz błonnik pokarmowy. Znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Sok z jagód doskonale zatrzymuje biegunki. Jagody oczyszczają organizm z toksyn i mają działanie przeciwnowotworowe. Wspomagają też walkę z cholesterolem. Błonnik pokarmowy zawarty w 100 g jagód odpowiada 1/10 zalecanej dziennej dawki.
- Brzoskwinie
Są słodkie i zaspokoją twoją ochotę na słodycze. Zawierają beta-karoten, który nadaje im złoty odcień, w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A, która dobrze wpływa na wzrok. Brzoskwinie są także bogate w witaminę C (1/15 dziennej dawki w 100 g owocu) czy potas. Pomagają w zaparciach i polepszają pracę nerek. Są soczyste, przez co doskonale nawadniają. Brzoskwinie warto jeść przez cały rok – latem świeże, zimą jako owoce z puszki albo suszone.
- Ananas
Bogaty jest w witaminę C i potas. Zawiera w swoim soku cukry, które mogą zastąpić ci ciastko czy batonika. Łodyga ananasa jest cenny źródłem bromelainy, czyli związku odpowiedzialnego za łagodzenie stanów zapalnych. W sezonie jedz go w formie surowej, zimą możesz korzystać z owoców w puszce. Wspaniale smakuje w sałatkach, przepisy bez problemu znajdziesz w sieci.
- Arbuz
Składa się głównie z wody (92 proc.), w związku z czym doskonale nawilża i nawadnia. Ma mało kalorii oraz wiele przeciwutleniaczy, takich jak likopen, witamina C. Wspaniały na letnie upały. Mimo dużej zawartości wody jest niezwykle sycący.
A warzywa?
- Ogórek
Ogórek składa się w 95 proc. z wody, przez co doskonale nawilża i gasi pragnienie. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Doskonały do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek czy surówek. Ma właściwości tonizujące i wybielające, sprawdzi się więc także w pielęgnacji. Z ogórka naprawdę łatwo zrobisz tonik, możesz też po prostu obierkami przemywać twarz, przez co będzie nawilżona i odżywiona.
- Papryka
Jest niskokaloryczna i pełna składników odżywczych. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, beta-karoten i mało cukru. Papryka jest doskonała z grilla, do sałatek, a faszerowana sprawdzi się na każdym przyjęciu. Działa korzystnie na układ krwionośny, a zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które wpływają na proces starzenia się organizmu.
- Cukinia
Jest bardzo wszechstronnym warzywem. Doskonale smakuje upieczona na grillu, jak i na słodko (możesz przygotować np. chleb z cukinii). Naturalna ma łagodny smak, ale można go urozmaicić różnymi przyprawami. Jedna szklanka (150 g) pokrojonej cukinii zawiera około 17 kalorii i 3 g węglowodanów. Cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez, witaminy A, C i wapń. Odkwasza organizm i doskonale wpływa na proces trawienia.
- Pomidory
Najlepsze latem, najbardziej soczyste i najpiękniej pachnące. Jeden średniej wielkości pomidor to zaledwie 32 kalorie i 2 g błonnika. Są bogatym źródłem potasu i witaminy C. Zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów zapobiega zawałom serca, poprawia trawienie, chroni przed szkodliwym działaniem słońca. Pektyny zawarte w pomidorach wpływają na obniżenie cholesterolu. Mają również działanie moczopędne, pomagają zmniejszyć nadmiar wody w organizmie i obniżają ciśnienie.
- Groszek
Ze względu na dużą zawartość białka i żelaza jest dobrym zamiennikiem mięsa, które w większości zawiera sporo tłuszczów i dużą liczbę kalorii. Groszek zawiera też sporą ilość błonnika. Można podawać gotowany do obiadu, a także w postaci pysznej zupy krem. Jest warzywem bardzo sycącym, co ogranicza sięganie po niezdrowe przekąski.
Ważne zasady
Oprócz letnich owoców i warzyw pomocne w zgubieniu zbędnych kilogramów będą poniższe wskazówki:
- Nawodnienie
W upalne dni pamiętaj o częstym piciu wody. Nasze ciało składa się w 70 proc. z wody, więc odwodnienie może wpłynąć niekorzystnie na działanie wielu organów. Odwodnienie organizmu daje podobne oznaki do głodu i może być z nim mylone. Codziennie należy wypić minimum 2 litry wody. Jeśli nie przepadasz za wodą niegazowaną, możesz do butelki wrzucić liście mięty, bazylii czy kawałek ananasa. Picie wody szczególnie ważne jest w upalne dni.
- Nie przejadaj się
Kontroluj wielkość porcji, jakie zjadasz. Dobrze jest jeść powoli, dobrze przegryzając jedzenie. Pokarm dopiero po jakimś czasie daje uczucie nasycenia.
- Wszystko jedz z umiarem
Trzymałaś dietę do wakacji, walcząc z każdą zachcianką? Na wyjeździe wakacyjnym możesz trochę odpuścić. Wakacje są od przyjemności, więc nie stresuj się trzymaniem diety. Pozwól sobie na lody czy gofra z bitą śmietaną. Ważne, żebyś zachowała w tym umiar i nie zaprzepaściła całkowicie kilkumiesięcznego wysiłku. Wiadomo, że wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba do tego podchodzić z głową i rozsądkiem.
Źródło: blog.myfitnesspal
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020