Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy
Sezon sałatkowy w pełni! Nasze sałatkowe propozycje są skomponowane tak, by z każdego ze składników wyciągnąć to, co najlepsze. Dziś łączymy w pysznej sałatce marchew i olej rzepakowy. Dlaczego? Sprawdźcie sami!
O tym, że marchewki są superzdrowe, wie każde dziecko. Zawierają mnóstwo prowitaminy A, alkaloidy i błonnik pokarmowy. Dzięki regularnemu zjadaniu marchewki nasza skóra ma zdrowy wygląd, chronimy wzrok, obniżamy poziom cholesterolu. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że aby ich prozdrowotne działanie wzmocnić, wystarczy zjadać je w towarzystwie oleju rzepakowego albo słonecznikowego. Marchew zawiera prowitaminę A, natomiast olej jest bogaty w witaminę E. Obie te witaminy są silnymi antyoksydantami. W połączeniu ich działanie jest mocniejsze. Poza tym witamina A, aby była łatwiej przyswojona przez organizm potrzebuje tłuszczu. Dodatek oleju sprawi, że tak się stanie.
Olej rzepakowy obniża poziom złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Olej rzepakowy zawiera szczególnie wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega – 3, dzięki którym obniżamy cholesterol we krwi. Poza tym bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.
By sałatka była bardziej sycąca dodamy lekki makaron sojowy. Śmiało sięgnij po kurki i cukinię, gdyż sezon jest właśnie na te produkty. Nie zapomnij o awokado, które jest znane ze swych prozdrowotnych właściwości. Zaś kolendra, kiełki i sos sojowy świetnie będą komponować się z resztą składników.
Sałatka z marchewką i olejem rzepakowym
Składniki:
– garść marchewki pokrojonej w julienne
– garść cukinii pokrojonej w julienne
– garść makaronu sojowego
– pół garści kurek
– kilka listków kolendry
– 2 łyżki kiełków
– 1/3 dojrzałego awokado
– 1/2 łyżeczki sezamu
– olej rzepakowy
– łyżeczka sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki miodu
– szczypta pieprzu
– szczypta soli
– sok z 1/4 części cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Umyj cukinię i marchewkę, obierz w julienne. Umyj dokładnie kurki i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć kurki, podsmaż przez kilka minut, dodaj pieprz i sól. Zdejmij kurki z patelni i odstaw na bok. Pokrój w kostkę awokado. W misce umieść ugotowany makaron, marchewkę, cukinię, awokado, kurki, polej 1‒2 łyżkami oleju rzepakowego, sosem sojowym, miodem. Dodaj kilka listków kolendry, kiełki, sezam. Całość skrop sokiem z cytryny, delikatnie zamieszaj i jedz od razu.
Koniecznie wypróbuj także inne nasze idealne sałatkowe połączenia! Przyrządź sałatkę z pomidorów i soi, połącz łososia i kurkumę albo fasolę i natkę pietruszki. A może skusisz się na sałatkę z jabłkami i malinami? Smacznego!
Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?