Przejdź do treści

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

mąka ryżowa
Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Pożegnaliście gluten, ale brakuje wam w diecie produktów mącznych? Przedstawiamy mąkę ryżową, którą błyskawicznie zrobicie sami. A z tej mąki pyszne naleśniki, pudding, a nawet pierogi!

Mąka ryżowa to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Jest pozyskiwana z ziaren ryżu. Ziarna niekiedy się czyści, a potem mieli na grubo lub w drobny pył. Mąka ryżowa w porównaniu z pszenną jest mniej kaloryczna ‒ w 100 g mąki jest 348 kcal. Może być przygotowana z ryżu białego lub odmian ciemnych. Spożywając produkty z ciemnej mąki ryżowej, dostarczamy organizmowi zdrowy błonnik, magnez, cynk, mangan oraz fosfor. Czysta mąka ryżowa zawiera również wszystkie witaminy z grup B. Na 100 g zawiera 7 g białka. Ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 40 pnk. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, mąka z białego ryżu nie odbiega od ciemnej mąki ryżowej. Jest bogata w te same minerały, a co najważniejsze, jest lekkostrawna, tym samym polecana w dietach.

Mąka ryżowa wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej. To z niej wytwarza się papier ryżowy, makarony czy lekkie pieczywo. Azjaci wykorzystują ją na co dzień w domowych potrawach jako zagęstnik do sosów czy zup. Z mąki ryżowej powstają najpopularniejsze azjatyckie słodkie wypieki.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Mąka ryżowa: zrób to sama!

Obecnie mąka ryżowa jest bardzo łatwo dostępna, a jej cena zachęca do zakupu. Jeśli zamierzamy taką mąkę kupić, warto wybrać się do certyfikowanego sklepu lub kupić oryginalną chińską lub japońską. W innym wypadku możemy się spotkać z komunikatem na opakowaniu, iż mąka ryżowa może zawierać śladowe ilość glutenu. To dlatego, że mąki pszenne oraz te bezglutenowe, np. ryżowe, często pakowane są w tym samym zakładzie. Dlatego taką mąkę warto przygotować w domowych warunkach. Potrzebny będzie nam dobrej jakości blender kielichowy o szybkich obrotach lub elektryczny młynek do kawy.

Mąką ryżową bez problemu możemy zastąpić w potrawach mąkę pszenną. Ponieważ mąka ta nie zawiera glutenu, warto użyć dodatkowego spójnika sklejającego. Niech to będzie podwójna ilość jajek, banan, łyżka mąki z tapioki lub dodatkowa łyżka skrobi ziemniaczanej, można wykorzystać też olej. Ważne też, by ciasto, np. na pierogi lub naleśniki, miało odpowiednią wilgotność, nieco większą niż przy tradycyjnym pszennym odpowiedniku.

Mąka z białego ryżu – przepis

Składniki:

– 500 g białego ryżu

Ryż przenieś do kielicha blendera. Zamknij wieko. Miksuj na najszybszych obrotach przez mniej więcej minutę. Następnie przemieszaj wszystko szpatułką. Jeśli chcesz uzyskać mąkę drobno mieloną, blenduj kolejne 30 sekund. Z 500 g ryżu powstanie ½ kg mąki ryżowej idealnej na naleśniki.

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Pudding ryżowy z sosem klonowym, wodą różaną i owocami

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Składniki:

– ½ szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki mąki ryżowej
– ½ zakrętki wody różanej
– 2 łyżki sosu klonowego
– orzechy lub owoce 

Mleko wlej do rondelka i czekaj, aż się zagotuje. Dodaj syrop klonowy i wodę różaną. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę pod garnkiem i zaczynaj powoli dodawać mąkę. Najpierw 1 łyżkę, potem następne. Ciągle mieszaj trzepaczką, aż pudding zgęstnieje. Przelej pudding do naczynia.

Skrop sosem klonowym i dodaj orzechy lub owoce.

Ryżowe pierożki z czarną soczewicą

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Składniki:

– 500 g mąki ryżowej
– ½ l wrzątku
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju

Nadzienie:

– 1 szklanka czarnej soczewicy
– por
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka czubricy
– 2 łyżeczki suszonego pomidora w płatkach
– sól, pieprz, szczypta cukru
– łyżka oleju

Przesyp mąkę i sól do miski. Przygotuj dużą łyżkę. Powoli wlewaj wrzątek i mieszaj tak, by mąka chłonęła wodę i powstała zbita masa. Przykryj miskę talerzem i zostaw na 10 minut. To ważne, by mąkę na pierogi ryżowe najpierw sparzyć. Następnie dodaj olej i zacznij mieszać ciasto rękami. Powinno być miękkie i sprężyste. Podziel ciasto na 4 kule. Blat i każdą kulkę przed wałkowaniem posyp mąką ryżową. Wałkuj ciasto na placek grubości około 3 mm.

Wcześniej lub w międzyczasie przygotuj farsz.

Soczewicę ugotuj do miękkości, a potem przepłucz w zimnej wodzie. Pora posiekaj drobno i przenieś na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju. Podsmażaj przez 5 minut. Dodaj zgniecione ząbki czosnku. Na koniec dodaj soczewicę. Dosyp przyprawy, wszystko dosól i popieprz do smaku.

Z ciasta wycinaj koła. Na środek kładź łyżeczkę farszu i zawiń rogi ciasta. Możesz też wypróbować inne, bardziej skomplikowane formy pierożka.

Zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj pierożki małymi partiami, kiedy wypłyną na wierzch, gotuj około 5 minut.

Pierożki możesz też ugotować na parze ma metalowym sitku lub w koszyczku bambusowym około 7‒10 minut. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Podawaj na ciepło polane oliwą lub po prostu przybrane pietruszką albo świeżą kolendrą.

Naleśniki z mąki ryżowej

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Składniki:

– 450 g mąki ryżowej
– 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
– 4 łyżki oleju
– ok. 1 l zimnej wody lub mleka sojowego
– łyżeczka soli

Przesiej mąkę i skrobię do miski. Dolewaj powoli wody, ciągle mieszając trzepaczką, lub użyj robota kuchennego. Wody powinno być sporo, ciasto ma być bardziej rozwodnione od typowego ciasta naleśnikowego. Na koniec dodaj olej.

Do smażenia naleśników użyj specjalnej patelni lub takiej z płaskim dnem. Bardzo dobrze ją rozgrzej z odrobiną oleju. Nalewaj chochelką ciasto i zwinnym ruchem ręki rozprowadź je po patelni. Smaż z obu stron. Przed przygotowaniem kolejnego naleśnika dobrze wymieszaj ciasto, gdyż lubi się rozwarstwiać.

Naleśniki podawaj tak jak tradycyjne – z ulubionymi dodatkami.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?