Przejdź do treści

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Coraz więcej osób ma problem z nietolerancją glutenu. To znak, że świadomość nietolerancji pokarmowych wśród społeczeństwa się zwiększa. Z drugiej jednak strony wiele z nas decyduje się na przejście na dietę bezglutenową bez żadnych powodów. Czy słusznie? Tematem zajęła się „Dr Lifestyle”.

Joanna Skałecka, dietetyczka
Czym jest gluten? To białko zbudowane z gluteniny i gliadyny. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To ostatnie zboże jest specyficznym wyjątkiem. Nie jest bowiem zanieczyszczone glutenem, ale innymi zbożami. Takie zanieczyszczenie powstaje w czasie zbioru, przechowywania jak i transportu

Gluten znajdziemy więc w pieczywie, makaronach, słonych i słodkich przekąskach, w piwie oraz w różnych innych dodatkach żywnościowych.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

GLUTEN W ZDROWEJ DIECIE – może być czy lepiej sobie darować? :> O tym jest nowy wpis na www.drlifestyle.pl Pofilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: ❗ dietetycy po kursach ❗ trenerzy personalni ❗ internauci ❗ celebryci ❗ osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji ❗ zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd) Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: ✔️ lekarze ✔️ wykwalifikowani dietetycy ✔️WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi) ✔️Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia ✔️ wykładowcy na uczelniach medycznych Dlaczego tak wielu z nas woli powierzać swoje zdrowie w ręce pierwszej grupy :>? Zebrałam najważniejsze fakty na temat wpływu glutenu na zdrowie – zapoznaj się z nimi i oceń sam czy warto eliminować gluten z diety. #gluten #glutenfree #bezglutenowa #bezglutenu #zdrowadieta #dietetykradzi #drlifestyleradzi #zdroweodżywianie #pieczywo #chleb

Post udostępniony przez Monika Ciesielska Dietetyk (@drlifestyle.pl)

„Profilaktyczną dietę bezglutenową promują zazwyczaj: dietetycy po kursach, trenerzy personalni, internauci, celebryci, osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i odczuwają korzyści tej decyzji oraz zwolennicy wszelakich teorii stojących w opozycji do twardych faktów naukowych (nieważne na jaki temat, ważne że pod prąd).

Bezpieczeństwo spożycia glutenu przez osoby zdrowe, potwierdzają zazwyczaj: lekarze, wykwalifikowani dietetycy, WHO (nie ma oficjalnego stanowiska w sprawie glutenu, ale sam model rozszerzania diety niemowlęcia, w którym szczegółowo opisano postępowanie wprowadzania glutenu do diety dziecka jest dość mocnym dowodem na bezpieczeństwo spożycia glutenu przez ludzi), Instytut Żywności i Żywienia uwzględnia chleb i inne produkty zbożowe zawierające gluten w piramidzie zdrowego żywienia oraz wykładowcy na uczelniach medycznych”
– napisała na Instagramie Monika Ciesielska, czyli „Dr Lifestyle”.

Czy każda z nas powinna go unikać? U osób z nietolerancją na gluten, alergią na gluten, celiakią czy zespołem złego wchłaniania dieta bezglutenowa jest wręcz konieczna. Na tym jednak powinniśmy zakończyć. Zdrowemu organizmowi gluten nie przeszkadza. Mitem jest więc opinia, że profilaktyczna eliminacja tego białka może spowodować spadek odporności, rozwój chorób autoimmunologicznych czy zaburzenia wchłaniania witamin.

Czy gluten mi szkodzi?

Odstawiłaś pieczywo oraz makarony i czujesz się zdecydowanie lepiej? To nie musi oznaczać nietolerancji na gluten. Pieczywa na pewno nie jadłaś samego, a z serkiem, szynką, parówkami. Makaron natomiast najczęściej występował z tłustymi, ciężkostrawnymi sosami. Rezygnacja z tych dań po prostu poprawiła twoją przemianę materii. Nie jesz już też tak często na mieście. Obiady przygotowujesz samodzielnie w domu, więc wiesz co w nich jest. To nie alergia na gluten, a zmiana nawyków żywieniowych – na lepsze!

Nie ufaj badaniom reklamowanym w sieci. Te z literkami „IgG” w nazwie raczej nie dają 100 proc. pewności. Diagnozę pozostaw gastroenterologowi.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Kobieta trzyma w ręku smoothie bowl

Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?