Przejdź do treści

3 wariacje na temat cukinii

Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na nasz wzrok, a mangan w niej zawarty pomaga wzmocnić kości. Spora dawka potasu, którego nam dostarcza, działa z kolei pozytywnie na pracę serca i prawidłowe krążenie.

Cukinia zawiera zaledwie 15 kcal w 100 g. I choć to bliska krewna uwielbianych przez większość z nas dyni i bakłażana, to jest jednak trochę spychana na dalszy plan. Cukinia jest neutralna w smaku, dlatego bywa czasem wyzwaniem, aby danie z nią przygotowane miało w sobie to „coś”. Tymczasem sposobów na dodanie jej charakteru jest mnóstwo! Na surowo, soczysta i świeża, świetnie komponuje się z kremowym hummusem ze świeżej kukurydzy.

Pieczona cudownie mięknie, a gdy dodatkowo nadziejemy ją np. aromatyczną kaszą jaglaną po marokańsku, to od razu poczujemy się jak na egzotycznych wakacjach. Gdy zaś najdzie nas ochota na smaczne i proste ciasto, też możemy po nią sięgnąć i zamienić w słodki chlebek, który równie dobrze smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy, jak i tej porannej, pitej w łóżku, w leniwy, weekendowy poranek.

Wegański jaglany sernik z malinami

Roladki z cukinii z hummusem ze świeżej kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 duża cukinia
– 1 porcja hummusu z kukurydzy (przepis poniżej)
– 1 duża marchew
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– świeża zielenina do wyboru (np. rukiew wodna, kolendra, zielona pietruszka)
– podprażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego (opcjonalnie)
– ​kilka świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Hummus ze świeżej ciecierzycy:

– 1 kolba młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (75 g)
– 1 łyżka tahini
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– duża szczypta chili w proszku
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa. Marchew i paprykę kroimy w słupki (za pomocą mandoliny lub ostrego noża). Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy i wrzucamy je do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki na hummus i miksujemy na gładko, na końcu dodajemy posiekaną miętę, jeśli używamy. Przekładamy całość do miseczki lub słoika.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie paski 2‒3 mm, najlepiej za pomocą mandoliny. Układamy je płasko na blacie, smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i zwijamy w roladki. Można je dodatkowo przekłuć wykałaczką, ułatwia to podanie i konsumpcję.

Serwujemy od razu. (Z uwagi na dużą ilość wody w cukinii roladki najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, inaczej mogą za bardzo przesiąknąć sokami warzyw).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Kasza jaglana z granatem

Cukinie nadziewane kaszą jaglaną po marokańsku

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (na ok. 8 małych okrągłych cukinii lub 4 duże podłużne):

– 4 duże podłużne cukinie (najlepiej grube) lub 8 małych okrągłych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500 g)
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– 4 świeże lub suszone morele
– 1 garść namoczonych przez noc w wodzie orzechów nerkowca lub migdałów (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 płaska łyżeczka ziaren kuminu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki chili w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina posiekanej świeżej mięty, kolendry lub zielonej pietruszki
– 2 łyżki oleju
– do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub mięta, cząstki cytryny do skropienia, odrobina skórki z ekologicznej cytryny, pestki granatu, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym. Cukinię wydrążamy, a miąższ dokładnie siekamy. Kroimy resztę warzyw, wyciskamy obrany czosnek i imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, po 5 minutach dodajemy czosnek, imbir, miąższ z cukinii, paprykę, wszystkie przyprawy i smażymy ok. 10 minut, aż większość soku wyparuje. Przesypujemy całość do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane morele, ciecierzycę i dokładnie mieszamy (najlepiej pougniatać chwilę masę ręką). Nastawiamy piekarnik na 200°C. Nadziewamy cukinie, układamy na blasze i pieczemy 25‒30 minut. Serwujemy od razu z wybranymi dodatkami.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (średnia keksówka 20×11 cm):

– 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
– 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
– 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
– 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
–  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
– 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
– opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

×