Przejdź do treści

3 wariacje na temat cukinii

Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Cukinia zawiera dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na nasz wzrok, a mangan w niej zawarty pomaga wzmocnić kości. Spora dawka potasu, którego nam dostarcza, działa z kolei pozytywnie na pracę serca i prawidłowe krążenie.

Cukinia zawiera zaledwie 15 kcal w 100 g. I choć to bliska krewna uwielbianych przez większość z nas dyni i bakłażana, to jest jednak trochę spychana na dalszy plan. Cukinia jest neutralna w smaku, dlatego bywa czasem wyzwaniem, aby danie z nią przygotowane miało w sobie to „coś”. Tymczasem sposobów na dodanie jej charakteru jest mnóstwo! Na surowo, soczysta i świeża, świetnie komponuje się z kremowym hummusem ze świeżej kukurydzy.

Pieczona cudownie mięknie, a gdy dodatkowo nadziejemy ją np. aromatyczną kaszą jaglaną po marokańsku, to od razu poczujemy się jak na egzotycznych wakacjach. Gdy zaś najdzie nas ochota na smaczne i proste ciasto, też możemy po nią sięgnąć i zamienić w słodki chlebek, który równie dobrze smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy, jak i tej porannej, pitej w łóżku, w leniwy, weekendowy poranek.

Wegański jaglany sernik z malinami

Roladki z cukinii z hummusem ze świeżej kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 duża cukinia
– 1 porcja hummusu z kukurydzy (przepis poniżej)
– 1 duża marchew
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– świeża zielenina do wyboru (np. rukiew wodna, kolendra, zielona pietruszka)
– podprażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego (opcjonalnie)
– ​kilka świeżych listków mięty (opcjonalnie)

Hummus ze świeżej ciecierzycy:

– 1 kolba młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (75 g)
– 1 łyżka tahini
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– duża szczypta chili w proszku
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa. Marchew i paprykę kroimy w słupki (za pomocą mandoliny lub ostrego noża). Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy i wrzucamy je do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki na hummus i miksujemy na gładko, na końcu dodajemy posiekaną miętę, jeśli używamy. Przekładamy całość do miseczki lub słoika.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie paski 2‒3 mm, najlepiej za pomocą mandoliny. Układamy je płasko na blacie, smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i zwijamy w roladki. Można je dodatkowo przekłuć wykałaczką, ułatwia to podanie i konsumpcję.

Serwujemy od razu. (Z uwagi na dużą ilość wody w cukinii roladki najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, inaczej mogą za bardzo przesiąknąć sokami warzyw).

Kasza jaglana z granatem

Cukinie nadziewane kaszą jaglaną po marokańsku

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (na ok. 8 małych okrągłych cukinii lub 4 duże podłużne):

– 4 duże podłużne cukinie (najlepiej grube) lub 8 małych okrągłych
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500 g)
– 1 papryka ramiro lub zwykła czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– 4 świeże lub suszone morele
– 1 garść namoczonych przez noc w wodzie orzechów nerkowca lub migdałów (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 płaska łyżeczka ziaren kuminu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki chili w proszku
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– odrobina posiekanej świeżej mięty, kolendry lub zielonej pietruszki
– 2 łyżki oleju
– do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub mięta, cząstki cytryny do skropienia, odrobina skórki z ekologicznej cytryny, pestki granatu, jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym. Cukinię wydrążamy, a miąższ dokładnie siekamy. Kroimy resztę warzyw, wyciskamy obrany czosnek i imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, po 5 minutach dodajemy czosnek, imbir, miąższ z cukinii, paprykę, wszystkie przyprawy i smażymy ok. 10 minut, aż większość soku wyparuje. Przesypujemy całość do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane morele, ciecierzycę i dokładnie mieszamy (najlepiej pougniatać chwilę masę ręką). Nastawiamy piekarnik na 200°C. Nadziewamy cukinie, układamy na blasze i pieczemy 25‒30 minut. Serwujemy od razu z wybranymi dodatkami.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Słodki chlebek z cukinii z cynamonem

3 wariacje na temat cukinii

Składniki (średnia keksówka 20×11 cm):

– 120 g jasnej mąki orkiszowej (ok. 1 szklanki)
– 120 g mąki jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
– 500 g cukinii (cukinia musi być dokładnie odmierzona, nie powinno jej być więcej, gdyż wtedy masa będzie zbyt lejąca i ciasto może się nie udać)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) 150 g
– 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
–  szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
– 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej pomarańczy
– opcjonalnie: polewa z gorzkiej czekolady i świeże owoce, np. porzeczki

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy (jeśli takiego używamy). Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie do miski z suchymi składnikami ścieramy cukinię (na tarce na dużych oczkach), dokładnie ugniatamy i mieszamy masę ręką ok. 2 minut, aż cukinia puści wodę i masa zrobi się płynna. Dolewamy olej, mieszamy ponownie i przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 60 minut, sprawdzamy patyczkiem ‒ gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i dokładnie studzimy 2‒3 godziny przed krojeniem.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami