Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?
Na tapet bierzemy kiszony kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.
Kiszony kalafor – jak go podawać?
Nie powinno jeść się ich bez ograniczeń, ponieważ kiszonki w wyniku fermentacji zyskują więcej soli. Jednak warto sięgać po nie regularnie. A znudzić się nimi nie sposób, bo ukisić możemy wiele roślin. My postanowiliśmy sprawdzić, jak będzie smakował kiszony kalafior. Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że wykorzystaliśmy go w całości, razem z liśćmi. Nic się nie zmarnuje. Efekt jest lepszy niż mogliśmy się spodziewać. Kalafior razem z liśćmi możesz jeść solo, w sałacie, daniu jednogarnkowym albo dodać go do zupy.
Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?
Kiszony kalafior poleca się osobom, które zmagają się z reumatyzmem, chorobami wątroby, żołądka i jelit. Oprócz tego ma działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny – to dobra wiadomość dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Jest bogaty w witaminę A, C, K, E i kwas foliowy. Zawiera żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Kolejna dobra wiadomość jest taka, iż kalafior ma właściwości odmładzające i upiększające. To pewnie dlatego, że regularne jego spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Czy kiszony kalafior jest zdrowy? Czytając listę jego zalet, odpowiedź jest jedna – „tak”.
Kiszony kalafior – przepis
Składniki, których potrzebujemy, aby ukisić kalafiora:
- 1 mały kalafior razem z liśćmi
- ok. 300 ml wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli himalajskiej
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki koperku
- 1/3 łyżeczki szałwii
Kiszony kalafior – przygotowanie
Kiszenie kalafiora warto rozpocząć od podprażenia przypraw na patelni. Następnie umyj kalafior i pokrój go w niewielkie kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w podgrzanej wodzie. Na dno dokładnie umytego i wyparzonego słoika wsyp przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie włóż kalafior do słoika.
Zdjęcie: masz.talerz
W słoiku powinno być ciasno. Całość zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstaw na 14 dni. Po tym czasie kiszony kalafior będzie gotowy. Jedz na surowo, dodawaj do zupy, sałatek albo dań jednogarnkowych.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209736/
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?