Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Jajko w koszulce wyróżnia się przede wszystkim ciekawym wyglądem oraz subtelną konsystencją. Nie każdy wie jednak, że można przyrządzać je na wiele sposobów. Z octem, w folii lub mikrofalówce – wybór należy do ciebie. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na doskonałe śniadanie, które wykonasz w zaciszu własnej kuchni.
Jajko w koszulce – co to?
Jajko w koszulce, określane też jako jajko poszetowe, poche czy zgubione. Jest ono gotowane na miękko w wodzie, bez skorupki. Po zewnętrznej stronie powinno być ścięte, natomiast od wewnętrznej – płynne. Danie wygląda wspaniale, zwłaszcza gdy lekko nakłuje się je widelcem.
Wartości odżywcze jajka w koszulce i ilość kcal
Jajko w koszulce jest prawdziwą skarbnicą białka, ponieważ posiada około 12 g. Znajdują się w nim także jednonasycone kwasy tłuszczowe w ilości ok. 4 g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – ok. 2 g. To jednak nie wszystko. W jajku znajduje się także żelazo – ok. 2mg, magnez – ok. 60 mg, a także sód – ok. 300 mg. Ponadto zawiera ono także cholesterol w ilości ok. 400 mg. Jedno takie jajko liczy sobie około 80 kcal.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Jajko w koszulce można przygotować na wiele różnych sposobów. Poznaj przepisy i triki, które umożliwią przygotowanie tego pożywnego dania.
Klasyczne jajko w koszulce
Jak ugotować jajko w koszulce według klasycznej receptury? Odpowiadamy.
Składniki:
- 1 l wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki octu.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajko do miseczki.
- Wlej wodę do dużego garnka i ją zagotuj, a następnie dodaj do środka ocet. Później maksymalnie zmniejsz ogień.
- Przy pomocy łyżki szybko zamieszaj wodę, tak aby na środku powstał wir.
- Wyciągnij łyżkę i wlej jajko na środek wiru, trzymając miskę nad wodą. Następnie przestań całość mieszać.
- Jeżeli jajko wyciągnęłaś z lodówki, gotuj całość przez 4 minuty. Jeśli znajdowało się w temperaturze pokojowej, gotuj przez 3 minuty. Po upływie tego czasu żółtko powinno być płynne, a jajko ścięte. Wyciągnij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż je na ręczniku papierowym, tak aby wchłonęło wodę.
Zależy ci na tym, aby przygotować jajko w koszulce bez octu? Użyj soku z cytryny.
Jajko w koszulce w woreczku
Jak zrobić jajko w koszulce bez użycia octu? Sprawdź przepis z wykorzystaniem woreczka.
Składniki:
- 1 l wody,
- 1 jajko,
- kilka kropli oliwy,
- woreczek śniadaniowy.
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do garnka i ja zagotuj.
- Woreczek śniadaniowy wysmaruj od wewnątrz oliwą.
- Wbij do woreczka białko i go zawiąż.
- Kiedy woda będzie wrząca, włóż do środka woreczek.
- Gotuj wodę na niewielkim ogniu przez 4 minuty.
- Rozetnij woreczek i wyjmij z niego jajko.
Jajko w koszulce z mikrofali
Poniżej przedstawiamy, jak powinno się przygotowywać jajko w koszulce z mikrofali.
Składniki:
- 1 jajko,
- pół szklanki wody,
- pół łyżeczki octu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kubek, miseczkę lub filiżankę – naczynie, które następnie będzie wkładane do mikrofalówki. Pamiętaj również o spodeczku.
- Wymieszaj wodę z octem i wlej całość do wybranego naczynia.
- Rozbij jajko do wody z octem, tak aby je całkowicie przykryła. Jeżeli tak nie jest, dolej jeszcze ¼ szklanki.
- Umieść naczynie w mikrofalówce i przykryj je niewielkim spodeczkiem.
- Moc mikrofalówki ustaw na średnią lub wysoką i gotuj całość maksymalnie przez minutę. Następnie wyjmij naczynie i sprawdź, czy jajko jest gotowe.
- Jeśli jajko wydaje się surowe, włóż je do mikrofalówki, ze spodeczkiem, na kolejne 20 sekund.
- Wyjmij jajko przy pomocy niewielkiego durszlaka lub widelca.
Z czym podawać jajko w koszulce?
Jajko w koszulce z powodzeniem można podawać z wieloma sosami, m.in. z musztardowym, chrzanowym czy koperkowym. Nierzadko serwuje się je po benedyktyńsku, a więc w połączeniu z wędliną, bułką oraz sosem holenderskim. Świetnie komponuje się również z kremem brokułowym, zupą chrzanową, a także z pysznymi sałatkami.
Holenderski sos do jajek w koszulkach – przepis
Przed tobą przepis na holenderski sos. W jego towarzystwie – jajko w koszulce fantastycznie smakuje. Musisz koniecznie go wypróbować!
Składniki:
- pół kostki roztopionego masła,
- sok z połowy cytryny,
- 4 żółtka (utrzymane w temperaturze pokojowej),
- biały pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ubijaj przez około 2 minuty żółtka z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Stopniowo dodawaj gorące masło do mieszanki.
- Ubijaj całość, aż stanie się gęsty oraz puszysty.
Bibliografia:
- Folse J. D., The Encyclopedia of Cajun & Creole Cuisine, 2004.
- Puglisi M. J., Luz Fernandez M., Nutrients, 2022, 14 (14), s. 2904.
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/ [dostęp: 23.11.23]
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?