Przejdź do treści

Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jajko w koszulce wyróżnia się przede wszystkim ciekawym wyglądem oraz subtelną konsystencją. Nie każdy wie jednak, że można przyrządzać je na wiele sposobów. Z octem, w folii lub mikrofalówce – wybór należy do ciebie. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na doskonałe śniadanie, które wykonasz w zaciszu własnej kuchni.  

Jajko w koszulce – co to? 

Jajko w koszulce, określane też jako jajko poszetowe, poche czy zgubione. Jest ono gotowane na miękko w wodzie, bez skorupki. Po zewnętrznej stronie powinno być ścięte, natomiast od wewnętrznej – płynne. Danie wygląda wspaniale, zwłaszcza gdy lekko nakłuje się je widelcem. 

Wartości odżywcze jajka w koszulce i ilość kcal 

Jajko w koszulce jest prawdziwą skarbnicą białka, ponieważ posiada około 12 g. Znajdują się w nim także jednonasycone kwasy tłuszczowe w ilości ok. 4 g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – ok. 2 g. To jednak nie wszystko. W jajku znajduje się także żelazo – ok. 2mg, magnez – ok. 60 mg, a także sód – ok. 300 mg. Ponadto zawiera ono także cholesterol w ilości ok. 400 mg. Jedno takie jajko liczy sobie około 80 kcal. 

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jak zrobić jajko w koszulce?  

Jajko w koszulce można przygotować na wiele różnych sposobów. Poznaj przepisy i triki, które umożliwią przygotowanie tego pożywnego dania.  

Klasyczne jajko w koszulce 

Jak ugotować jajko w koszulce według klasycznej receptury? Odpowiadamy.  

Składniki: 

  • 1 l wody, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki octu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wbij jajko do miseczki. 
  2. Wlej wodę do dużego garnka i ją zagotuj, a następnie dodaj do środka ocet. Później maksymalnie zmniejsz ogień. 
  3. Przy pomocy łyżki szybko zamieszaj wodę, tak aby na środku powstał wir. 
  4. Wyciągnij łyżkę i wlej jajko na środek wiru, trzymając miskę nad wodą. Następnie przestań całość mieszać. 
  5. Jeżeli jajko wyciągnęłaś z lodówki, gotuj całość przez 4 minuty. Jeśli znajdowało się w temperaturze pokojowej, gotuj przez 3 minuty. Po upływie tego czasu żółtko powinno być płynne, a jajko ścięte. Wyciągnij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż je na ręczniku papierowym, tak aby wchłonęło wodę. 

Zależy ci na tym, aby przygotować jajko w koszulce bez octu? Użyj soku z cytryny. 

Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?

Jajko w koszulce w woreczku 

Jak zrobić jajko w koszulce bez użycia octu? Sprawdź przepis z wykorzystaniem woreczka.  

Składniki: 

  • 1 l wody, 
  • 1 jajko, 
  • kilka kropli oliwy, 
  • woreczek śniadaniowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wlej wodę do garnka i ja zagotuj. 
  2. Woreczek śniadaniowy wysmaruj od wewnątrz oliwą. 
  3. Wbij do woreczka białko i go zawiąż. 
  4. Kiedy woda będzie wrząca, włóż do środka woreczek. 
  5. Gotuj wodę na niewielkim ogniu przez 4 minuty. 
  6. Rozetnij woreczek i wyjmij z niego jajko. 
Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Jajko w koszulce z mikrofali 

Poniżej przedstawiamy, jak powinno się przygotowywać jajko w koszulce z mikrofali. 

Składniki: 

  • 1 jajko, 
  • pół szklanki wody, 
  • pół łyżeczki octu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj kubek, miseczkę lub filiżankę – naczynie, które następnie będzie wkładane do mikrofalówki. Pamiętaj również o spodeczku. 
  2. Wymieszaj wodę z octem i wlej całość do wybranego naczynia. 
  3. Rozbij jajko do wody z octem, tak aby je całkowicie przykryła. Jeżeli tak nie jest, dolej jeszcze ¼ szklanki. 
  4. Umieść naczynie w mikrofalówce i przykryj je niewielkim spodeczkiem. 
  5. Moc mikrofalówki ustaw na średnią lub wysoką i gotuj całość maksymalnie przez minutę. Następnie wyjmij naczynie i sprawdź, czy jajko jest gotowe. 
  6. Jeśli jajko wydaje się surowe, włóż je do mikrofalówki, ze spodeczkiem, na kolejne 20 sekund. 
  7. Wyjmij jajko przy pomocy niewielkiego durszlaka lub widelca. 

Z czym podawać jajko w koszulce? 

Jajko w koszulce z powodzeniem można podawać z wieloma sosami, m.in. z musztardowym, chrzanowym czy koperkowym. Nierzadko serwuje się je po benedyktyńsku, a więc w połączeniu z wędliną, bułką oraz sosem holenderskim. Świetnie komponuje się również z kremem brokułowym, zupą chrzanową, a także z pysznymi sałatkami. 

Holenderski sos do jajek w koszulkach – przepis 

Przed tobą przepis na holenderski sos. W jego towarzystwie – jajko w koszulce fantastycznie smakuje. Musisz koniecznie go wypróbować! 

Składniki: 

  • pół kostki roztopionego masła, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 4 żółtka (utrzymane w temperaturze pokojowej), 
  • biały pieprz, 
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubijaj przez około 2 minuty żółtka z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 
  2. Stopniowo dodawaj gorące masło do mieszanki. 
  3. Ubijaj całość, aż stanie się gęsty oraz puszysty. 

 

Bibliografia: 

  1. Folse J. D., The Encyclopedia of Cajun & Creole Cuisine, 2004. 
  2. Puglisi M. J., Luz Fernandez M., Nutrients, 2022, 14 (14), s. 2904. 
  3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/ [dostęp: 23.11.23] 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?