Przejdź do treści

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Kobieta trzyma w rękach kanapkę
Superkanapki z batata! Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

To jest hit! Bezglutenowe, wegańskie, sezonowe i megazdrowe kanapki na duży głód. Nie będą to klasyczne kanapki, bo nasza propozycja nie zawiera pieczywa. Awokado, batat i pomidor – po prostu musi się udać!

Słodkie bataty

Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami, to zdrowsza alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Warto je wybierać ze względu na ich wartości odżywcze. Dobrze działają na wzrok, pamięć, pracę jelit, trzustki i nerek. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie batatów poleca się osobom chorym na cukrzycę, bo mają niski indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor. Oprócz tego zawierają witaminy C, A, K i E.

Bataty mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować frytki czy naleśniki. W tym przepisie słodkie ziemniaki wystąpią w roli pieczywa. Taka propozycja to dobry pomysł na drugie śniadanie, obiad czy kolację – zapewniamy, że syci na długie godziny.

Przepis na kanapki z batata

Kanapki z batata – składniki:

2 małe bataty

1 średniej wielkości pomidor

jedno dojrzałe awokado

łyżka wegańskiego majonezu (najlepiej domowego) albo musztardy

ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego

porządna szczypta soli i pieprzu

garść ulubionej sałaty albo mieszanki różnych sałat

1-2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki grubo posiekanego szczypiorku

Kanapki z batata – przygotowanie:

Bataty umyj i przekrój na pół.


Zdjęcie: masz.talerz | 

Ułóż w naczyniu do pieczenia, posmaruj olejem, posyp solą oraz pieprzem.

kanapki-z-batata
Zdjęcie: masz.talerz

Piecz, aż będą miękkie, w temperaturze 200 stopni. Sałatę umyj i osusz. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika, każdą część posmaruj majonezem.

kanapki-z-batata-przepis
Zdjęcie: masz.talerz 

Dodaj pokrojone w nieregularne kawałki awokado. Skrop je sokiem z cytryny. Połóż pokrojonego pomidora, szczypior i sałatę. Jedz od razu.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: