Przejdź do treści

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Komosa ryżowa, czyli quinoa to jedno z najstarszych na świecie zbóż. Była uprawiana już ok. 5000 lat temu przez Inków, którzy czerpali z niej liczne korzyści. Obecnie wykazuje również wiele zalet, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i jest bardzo ciekawym składnikiem, który może być nieco marginalizowany np. ze względu na brak znajomości produktu. Czym zatem jest komosa ryżowa? Jakie ma zalety? Jak wykorzystywać ją w żywieniu? Odpowiedzi prezentujemy poniżej.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa to popularnie nazywana quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która rodzi nasiona jadalne i odżywcze, ale nie jest zbożem. Bardzo często z powodu podobieństwa jest nazywana np. zbożem rzekomym czy pseudo zbożem. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest jedną z roślin, które są uprawiane najdłużej na świecie. Głównie nasion komosy ryżowej używa się w celach spożywczych. Obecnie quinoa uprawiana jest przeważnie w Argentynie, Chile, Ekwadorze, Peru czy Boliwii. Ciekawą właściwością komosy ryżowej jest fakt, że może być uprawiana na różnego rodzaju glebach, gdyż nie ma zbyt dużych wymagań co do niej. Quinoa zawiera jedną z najwyższych ilości białka jako roślina i służyć może do zastąpienia np. ziemniaków czy ryżu. Ogólnie jest zdrowa dla organizmu i bardzo szeroko wykorzystywana w gastronomii. Na półkach sklepowych możemy spotkać ją najczęściej w wersji kremowej lub ciemnej.

Komosa ryżowa oprócz dużej ilości pełnowartościowego białka zawiera również w sobie wapń, miedź, żelazo, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i fosfor. Quinoa jest również rośliną zbilansowaną, dzięki czemu posiada wiele różnych substancji w odpowiednich proporcjach. Ok. 100 gram ugotowanego produktu to ok. 110 – 120 kalorii. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest jedną z jej głównych zalet. Produkt ten jest również odżywczy, gdyż posiada ok. 2 razy więcej aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza w porównaniu np. z ryżem.

Uwaga: Komosa ryżowa pomimo wielu korzystnych cech może również alergizować. Pierwszy taki przypadek odnotowano we Francji w 2008 roku z powodu obecności pewnych substancji podobnych do tych np. z buraków czy szpinaku i produktów z nimi spokrewnionych.

Jakie korzyści posiada quinoa?

Komosa ryżowa posiada wiele korzyści, z których warto czerpać. Pierwszą z nich jest działanie antynowotworowe. Quinoa ma w sobie kwasy fenolowe, czyli m.in. polifenole. Te obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i zmniejszają stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami. Quinoa posiada również dużą ilość flawonoidów. Komosa ryżowa jest źródłem kwasów nienasyconych takich jak kwas oleinowy, linolowy czy linolenowy. Dzięki temu jej spożycie obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega miażdżycy. Komosa ryżowa będzie również dobrym wyborem dla cukrzyków, gdyż jej indeks glikemiczny to tylko 35. Dzięki tej właściwości i zawartości błonnika, cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw. Posiadanie dużej ilości białka i brak glutenu sprawia, że z komosy ryżowej mogą korzystać osoby będące na dietach preferujących taki styl żywienia, sportowcy czy osoby na diecie paleo i bezmięsnej. Quinoa pomaga również regulować działanie układu odpornościowego, co nie jest przytaczane jako największa zaleta, a ma pozytywny wpływ na nasze życie i samopoczucie.

Jak wykorzystywać ją w kuchni?

Komosa ryżowa posiada bardzo wiele zastosowań w kuchni. Możemy używać jej zarówno do deserów, lekkich przekąsek jak i pełnowartościowych dań słonych. Ogólnie ma ona lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Jej konsystencja jest zbliżona do tej znanej z kasz czy ryżu. Jest też dobrą alternatywą dla ryżu i może go z powodzeniem zastępować w różnych zestawach posiłków. Co ciekawe możemy dodawać ją również do zup oraz dań typu gulasz. Komosa ryżowa może być daniem głównym i być podawana np. z sosami czy dodatkami. Przygotowanie komosy ryżowej powinno odbywać się poprzez jej namaczanie, a następnie obróbkę termiczną. Po opłukaniu gotować można ją ok. 10 -15 minut, czyli nieco krócej niż ryż.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”