Przejdź do treści

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Przepisy dla wegan/Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!

Poniżej znajdziecie przepisy na lunche nie tylko wegańskie, ale też bezglutenowe. Znajdzie się wśród nich propozycja o niskiej zawartości węglowodanów, a także propozycje bardziej energetyczne. Każde z dań zawiera produkty dostarczające aminokwasów egzogennych (kompletnych), które są niezbędnym składnikiem budulcowym naszego organizmu. To, w jakich proporcjach je zastosujecie, zależy w dużej mierze od waszego dziennego jadłospisu.

Marchewkowy makaron z wegańskim bolognese

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

– 1 naprawdę duża marchewka
– 1 garść boczniaków (tyle, ile lubisz)
– 1 mała czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 1,5–2 szklanki sosu pomidorowego z butelki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– sól
– pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy starty czosnek i pokrojone w kostkę boczniaki. Smażymy 2–3 minuty (aż grzyby się przyrumienią) i zalewamy wszystko sosem pomidorowym. Dusimy, aż zacznie bulgotać. Dodajemy zioła, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 2–3 minuty, mieszając co jakiś czas.

Marchewkę obieramy i robimy z niej makaron. Bezglutenowym maniakom warzyw polecam zaopatrzyć się w cudowne w swej prostocie narzędzie – spiromat. Pozwala zamienić praktycznie każde warzywo w idealne noodle. Jeśli nie dysponujemy spiromatem, traktujemy marchew tarką o grubych oczkach, trąc ją długimi ruchami, nie odrywając od ostrza – w ten sposób otrzymamy coś na wzór tagliatelle.

Marchewkowy makaron możemy zjeść na surowo lub wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3–5 minut (w zależności od grubości nitek).

Quinoa na słodko-słono

Lunch dla wegan

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

– ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
– 2 małe buraczki
– 1 małe jabłko
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– ½ szklanki octu jabłkowego lub balsamicznego
– świeży tymianek
– 1 garść świeżej rukoli
– ½ garści orzechów włoskich
– pieprz
– sól

Komosę ryżową gotujemy z dodatkiem soli, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy buraczki pokrojone w paski i smażymy 2–3 minuty, aż odrobinę zmiękną. Dodajemy jabłka pokrojone w paski, posiekany tymianek i pieprz. Zalewamy wszystko octem i dusimy 4–5 minut.

Buraczki z jabłkami wykładamy na ostudzoną porcję komosy ryżowej, dodajemy posiekane orzechy włoskie i młode liście rukoli.

Zapiekane warzywa z pietruszkowym pesto

Lunch dla wegan

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki (proporcje dowolne):

– małe ziemniaczki
– bakłażan
– papryka (kolor i ostrość dowolne)
– czerwona cebula
– czosnek
– gałązka rozmarynu
– sól
– pieprz
– 1–2 łyżeczki nasion chia

 

Pesto:

– 2–3 pęczki pietruszki
– 1–2 garści orzechów nerkowca
– 1 ząbek czosnku
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny

Warzywa myjemy i kroimy tak, by wszystkie kawałki były podobnych kształtów i rozmiarów.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, blachę wykładamy papierem do pieczenia i wrzucamy na nią ziemniaki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dokładamy pozostałe warzywa, czosnek i rozmaryn i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Wszystkie składniki pesto umieszczamy w kielichu blendera (wyciskając sok z cytryny, uważajmy, by nie wpadła nam żadna pestka) i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika solimy, pieprzymy, posypujemy nasionami chia i podajemy z pesto.

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×