Przejdź do treści

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Przepisy dla wegan/Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!

Poniżej znajdziecie przepisy na lunche nie tylko wegańskie, ale też bezglutenowe. Znajdzie się wśród nich propozycja o niskiej zawartości węglowodanów, a także propozycje bardziej energetyczne. Każde z dań zawiera produkty dostarczające aminokwasów egzogennych (kompletnych), które są niezbędnym składnikiem budulcowym naszego organizmu. To, w jakich proporcjach je zastosujecie, zależy w dużej mierze od waszego dziennego jadłospisu.

Marchewkowy makaron z wegańskim bolognese

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

– 1 naprawdę duża marchewka
– 1 garść boczniaków (tyle, ile lubisz)
– 1 mała czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 1,5–2 szklanki sosu pomidorowego z butelki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– sól
– pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy starty czosnek i pokrojone w kostkę boczniaki. Smażymy 2–3 minuty (aż grzyby się przyrumienią) i zalewamy wszystko sosem pomidorowym. Dusimy, aż zacznie bulgotać. Dodajemy zioła, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 2–3 minuty, mieszając co jakiś czas.

Marchewkę obieramy i robimy z niej makaron. Bezglutenowym maniakom warzyw polecam zaopatrzyć się w cudowne w swej prostocie narzędzie – spiromat. Pozwala zamienić praktycznie każde warzywo w idealne noodle. Jeśli nie dysponujemy spiromatem, traktujemy marchew tarką o grubych oczkach, trąc ją długimi ruchami, nie odrywając od ostrza – w ten sposób otrzymamy coś na wzór tagliatelle.

Marchewkowy makaron możemy zjeść na surowo lub wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3–5 minut (w zależności od grubości nitek).

Quinoa na słodko-słono

Lunch dla wegan

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

– ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
– 2 małe buraczki
– 1 małe jabłko
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– ½ szklanki octu jabłkowego lub balsamicznego
– świeży tymianek
– 1 garść świeżej rukoli
– ½ garści orzechów włoskich
– pieprz
– sól

Komosę ryżową gotujemy z dodatkiem soli, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy buraczki pokrojone w paski i smażymy 2–3 minuty, aż odrobinę zmiękną. Dodajemy jabłka pokrojone w paski, posiekany tymianek i pieprz. Zalewamy wszystko octem i dusimy 4–5 minut.

Buraczki z jabłkami wykładamy na ostudzoną porcję komosy ryżowej, dodajemy posiekane orzechy włoskie i młode liście rukoli.

Zapiekane warzywa z pietruszkowym pesto

Lunch dla wegan

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki (proporcje dowolne):

– małe ziemniaczki
– bakłażan
– papryka (kolor i ostrość dowolne)
– czerwona cebula
– czosnek
– gałązka rozmarynu
– sól
– pieprz
– 1–2 łyżeczki nasion chia

 

Pesto:

– 2–3 pęczki pietruszki
– 1–2 garści orzechów nerkowca
– 1 ząbek czosnku
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny

Warzywa myjemy i kroimy tak, by wszystkie kawałki były podobnych kształtów i rozmiarów.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, blachę wykładamy papierem do pieczenia i wrzucamy na nią ziemniaki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dokładamy pozostałe warzywa, czosnek i rozmaryn i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Wszystkie składniki pesto umieszczamy w kielichu blendera (wyciskając sok z cytryny, uważajmy, by nie wpadła nam żadna pestka) i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika solimy, pieprzymy, posypujemy nasionami chia i podajemy z pesto.

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×