Przepis na zdrowe brownie z superfoods
Brownie znamy i kochamy! W internecie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ten deser. Bezglutenowe, raw, wegańskie albo bez cukru. My postanowiliśmy połączyć wszystkie te cechy, dodać kilka składników, które zalicza się do grupy superfood, i zaproponować przepis na najzdrowsze brownie, jakie kiedykolwiek jedliście!
W naszym brownie oczywiście nie zabraknie czekolady, ale sięgniemy po gorzką, o wysokiej zawartości kakao. Znajdzie się też coś ekstra w postaci jagód goji, nasion chia oraz pyłku kwiatowego.
O nasionach chia, jagodach goji i acai pisaliśmy wiele razy, pora skupić się na coraz bardziej popularnym pyłku pszczelim, inaczej zwanym kwiatowym. Pyłek ten jest pozyskiwany z kwiatów przez pszczoły. Ten właściwie bardzo niepozorny produkt kryje w sobie supermoc! Zawiera spore ilości białka oraz aż 32 aminokwasy. Są to m.in. leucyna, metionina, histydyna oraz arginina. To nie wszystko – pyłek jest bogaty w aż 40 różnych pierwiastków. Znajdziesz tam magnez, cynk, żelazo, chrom, miedź oraz wapń. Warto wspomnieć też o zawartości witamin. Mowa o witaminie A, B1, B2, C, B6, B12, C i E. Ten żółty produkt świetnie wpływa na przemianę materii i apetyt. Ma działanie oczyszczające, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz wzmacniające organizm. Uspokaja i poprawia koncentrację. Dobrze wpływa na wygląd i kondycję skóry. Pyłek ma szerokie zastosowanie w leczeniu. Warto go spożywać w kapsułkach albo w postaci zebranych przez pszczoły kulek. Pyłek można dodawać dosłownie do wszystkiego – do wypieków, koktajli czy owsianki.
Gotowi na najzdrowsze brownie pod słońcem?
Składniki na brownie:
– 2 szklanki ulubionych orzechów
– 1 szklanka daktyli
– 1/4 szklanki surowego kakao
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
– 1 czubata łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka sproszkowanych jagód acai
– 2 łyżki wody
na polewę:
– 100 g gorzkiej czekolady
– łyżka oleju kokosowego
– łyżka syropu klonowego
do posypania:
– 3 łyżki nasion chia
– 4 łyżki jagód goji
– 3 łyżki pyłku kwiatowego
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź z wody. Orzechy zmiksuj na grube okruchy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Do blendera wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i zmiksuj na gładko. Uzyskaną masę przełóż do podłużnej, niedużej silikonowej foremki. Wstaw ją do zamrażarki na mniej więcej 30 minut. Ciasto powinno się schłodzić na tyle, aby można było je swobodnie pokroić w kawałki. Aby przygotować polewę w kąpieli wodnej, połącz czekoladę, olej i syrop. Pokryj nią pokrojone w kawałki brownie.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Posyp superfood i włóż do zamrażarki na kolejne 15 minut. Brownie przechowuj w pojemniku w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?