Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego
![Tekst o szybkich i zdrowych przekąskach z lnu. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-sezamki-z-lnu13.jpg)
się ten artykuł?
Lnianki to nic innego jak inna wersja sezamków. Wprawdzie nie zawierają sezamu, ale są równie pyszne, a na pewno dużo łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz je zrobić, kiedy najdzie Cię ochota na słodką przekąskę. Sami powiedzcie, co jest lepszego dla naszego organizmu niż siemię lniane, miód i prawdziwe, surowe kakao?
Siemię lniane to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oprócz tego doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Warto je spożywać przy problemach z trawieniem i układem oddechowym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe i regenerujące. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Odżywia i nawilża organizm od środka. Zawiera witaminę A, C, D, E i K. Oprócz tego jest bogate w wapń, żelazo, magnez, selen, fosfor i sód. Samo zdrowie! W połączeniu z naturalnym antybiotykiem w postaci miodu i kakao, bogatego w magnez, ma jeszcze więcej zalet.
Lnianki
Składniki:
– 50 g świeżo, drobno zmielonego lnu
– pół łyżki niezmielonego lnu
– 70 g rozpuszczonego miodu
– 15 g surowego kakao
– porządną szczyptę gałki muszkatołowej
– 160 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce umieść zmielone siemię lniane, kakao,
![przepis-na-lnianki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-lnianki-gif1.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
gałkę i miód.
![przepis-na-lnianki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-sezamki-z-lnu1.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wymieszaj składniki. Zalej wodą i połącz całość.
![przepis-na-lnianki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-lnianki-gif2.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Uzyskaną masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
![przepis-na-lnianki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-sezamki-z-lnu12.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Rozprowadź cienko i piecz przez 50 minut. Wcześniej posyp niezmielonym siemieniem lnianym. Wyjmij lnianki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w nieregularne kawałki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/adobestock_157907447-850x566.jpeg)