2 min.
Najnowsze
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Jesteś weganką i szukasz alternatywy masła? A może chcesz stopniowo ograniczać produkty zwierzęce w swojej diecie? Mamy dobrą wiadomość, znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Pysznie i zdrowo – czy może być lepsze połączenie? Spróbuj sama wegańskiego masła z kaszy jaglanej.
Jeśli jesteście weganami, a zdarza wam się tęsknić za smakiem masła, sięgnijcie po kaszę jaglaną. Nadaje się nie tylko na poranne jaglanki, wegetariańskie kotleciki i desery. Przyszedł czas, aby wykorzystać ją jako bazę do masła.
Kasza jaglana
Kasza jaglana ma wiele zalet. Jest bezglutenowa, zawiera mało skrobi i sporo białka. Ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Oprócz tego korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, poprawia przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogata w żelazo, cynk, selen i mangan. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.
Jaglane smarowidło według naszego przepisu idealnie sprawdzi się na razowym pieczywie. Smakuje świetnie!
Składniki:
– 80 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 150 g jogurtu sojowego
– 3 łyżeczki płatków drożdżowych
– sok z cytryny do smaku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
– ok. 100 ml oleju kokosowego
– 70 ml oleju ryżowego
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt i płatki drożdżowe.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy połącz z olejem ryżowym i cienką stróżką wlej do masy,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
jednocześnie miksując na niskich obrotach. Dopraw chilli, gałką, cytryną,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
solą i pieprzem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
i wymieszaj na wysokich obrotach miksera. Przełóż do miseczki albo maselniczki i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020