3 min.
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Jesteś weganką i szukasz alternatywy masła? A może chcesz stopniowo ograniczać produkty zwierzęce w swojej diecie? Mamy dobrą wiadomość, znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Pysznie i zdrowo – czy może być lepsze połączenie? Spróbuj sama wegańskiego masła z kaszy jaglanej.
Jeśli jesteście weganami, a zdarza wam się tęsknić za smakiem masła, sięgnijcie po kaszę jaglaną. Nadaje się nie tylko na poranne jaglanki, wegetariańskie kotleciki i desery. Przyszedł czas, aby wykorzystać ją jako bazę do masła.
Kasza jaglana
Kasza jaglana ma wiele zalet. Jest bezglutenowa, zawiera mało skrobi i sporo białka. Ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Oprócz tego korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, poprawia przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogata w żelazo, cynk, selen i mangan. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.
Jaglane smarowidło według naszego przepisu idealnie sprawdzi się na razowym pieczywie. Smakuje świetnie!
Składniki:
– 80 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 150 g jogurtu sojowego
– 3 łyżeczki płatków drożdżowych
– sok z cytryny do smaku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
– ok. 100 ml oleju kokosowego
– 70 ml oleju ryżowego
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt i płatki drożdżowe.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy połącz z olejem ryżowym i cienką stróżką wlej do masy,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
jednocześnie miksując na niskich obrotach. Dopraw chilli, gałką, cytryną,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
solą i pieprzem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
i wymieszaj na wysokich obrotach miksera. Przełóż do miseczki albo maselniczki i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022