się ten artykuł?
Jesteś weganką i szukasz alternatywy masła? A może chcesz stopniowo ograniczać produkty zwierzęce w swojej diecie? Mamy dobrą wiadomość, znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Pysznie i zdrowo – czy może być lepsze połączenie? Spróbuj sama wegańskiego masła z kaszy jaglanej.
Jeśli jesteście weganami, a zdarza wam się tęsknić za smakiem masła, sięgnijcie po kaszę jaglaną. Nadaje się nie tylko na poranne jaglanki, wegetariańskie kotleciki i desery. Przyszedł czas, aby wykorzystać ją jako bazę do masła.
Kasza jaglana
Kasza jaglana ma wiele zalet. Jest bezglutenowa, zawiera mało skrobi i sporo białka. Ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Oprócz tego korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, poprawia przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogata w żelazo, cynk, selen i mangan. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.
Jaglane smarowidło według naszego przepisu idealnie sprawdzi się na razowym pieczywie. Smakuje świetnie!
Składniki:
– 80 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 150 g jogurtu sojowego
– 3 łyżeczki płatków drożdżowych
– sok z cytryny do smaku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
– ok. 100 ml oleju kokosowego
– 70 ml oleju ryżowego
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt i płatki drożdżowe.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy połącz z olejem ryżowym i cienką stróżką wlej do masy,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
jednocześnie miksując na niskich obrotach. Dopraw chilli, gałką, cytryną,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
solą i pieprzem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
i wymieszaj na wysokich obrotach miksera. Przełóż do miseczki albo maselniczki i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
![18 dań wege, które pokochają mięsożercy](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/4bdac2a80aae5b25727da2ceb9b907c2ef40afb0.png)
18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów
![Monika Prześlakowska](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/04/monika.png)
Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/03/x2-horz-850x449.jpg)
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Robert Kudelski ambasadorem kampanii "Porozmawiajmy szczerze o otyłości"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/ahv_271101-kopia-2-850x425.jpg)
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Ręce trzymające strzykawkę - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/ppp-850x478.jpeg)