3 min.
Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Nasiona chia na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Co powstanie, jeśli połączy się smak buraka, malin, granatu i melisy, a taką mieszankę zasili garścią nasion chia? Odpowiedź brzmi: przepyszny koktajl, który pod względem odżywczym nie ma sobie równych!
Szałwia hiszpańska to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą liczbę owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm.
Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zapobiegają ucieczce wody i elektrolitów z organizmu. Żel, który się z nich tworzy w żołądku, zapobiega przekształcaniu węglowodanów w cukier. Chia pomagają także budować masę mięśniową oraz wspierają inne tkanki. Nasiona chia wchłaniają dziewięć razy więcej wody, niż same ważą! Antyoksydanty oraz minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry.
To nie koniec korzyści. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny, nasiona chia będą doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym, a także poprawiają wchłanianie substancji odżywczych.
Nasiona chia najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Można je przyrządzać i jeść na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, owsianki, muesli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką i stosować do wypieku ciast, chleba, naleśników, do puddingów, sosów czy zagęszczania zup. I, oczywiście, do odżywczych koktajli!
Koktajl z nasionami chia
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Składniki:
– łyżeczka nasion chia
– łyżka owoców granatu
– 150 ml soku z buraka
– połowa mango
– garść mrożonych lub świeżych malin
– pół garści świeżej melisy
Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Poleć przepis koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021