Przejdź do treści

„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji

daria rybicka
zdjęcie: https://www.facebook.com/dariarybickapl/
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jesteś przygnębiony, smutny, zmęczony? Masz poczucie „doła”? Problem może tkwić w twoim menu. To, co jemy, zmienia nasz nastrój, a o tym przekonuje dietetyczka Daria Rybicka, której profil na Instagramie śledzi ponad 13 tysięcy użytkowników. W ostatnim czasie poruszyła ważny temat dotyczący depresji, a dokładniej – leczenia depresji dietą. Czy jest to możliwe? 

„Jakiś czas temu miałam bardzo trudny i wymagający czas, przez zaledwie 3 dni jadłam inaczej niż zazwyczaj (nie miałam przygotowanych posiłków, zamówiliśmy pizzę, pojawiły się kanapki na talerzu, ciasto) i wiesz jak się czułam … tragicznie! Totalny zjazd energii, brak koncentracji, rozdrażnienie. A to tylko 3 dni… Wiesz dlaczego ci to piszę? Jak masz wątpliwość czy sposób odżywiania ma wpływ na funkcjonowanie naszej psychiki, po prostu to sprawdź na sobie. Zachęcam. Ciekawy eksperyment”, napisałam na swoim profilu dietetyczka Daria Rybicka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Depresja – choroba jelit czy mózgu?

Depresja jest poważną chorobą, rzutującą na większość układów człowieka, m.in. nerwowy, krwionośny czy trawienny. Jest chorobą, która może mieć charakter przewlekły lub nawracający. Przyczyną jej powstania mogą być traumatyczne przeżycia z przeszłości, których skutkiem jest przygnębienie, wybuchy złości, agresja, próby samobójcze.

 

Lekarze jednak zwracają uwagę, aby przyjrzeć się problemowi od strony jelit. Badania wskazują, że depresja może być wywołana poprzez stany zapalne organizmu. Mikroflora bakteryjna ma ogromne znaczenie na stan psychiczny i ogólne samopoczucie, a pisze o tym także dietetyk Daria Rybicka.

Dieta może wspierać wyjście z depresji. Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na Twój układ nerwowy, sprawdź to! Jedz przez pewien czas bardzo zdrowo. A później przez kilka dni zacznij jeść „syf”. Obiecuję Ci, że efekty odczujesz już po zaledwie kilku dniach

Depresja a dieta

Osoba cierpiąca na depresję powinna zwrócić uwagę na to, co je. Dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu będą mieć produkty bogate w kwasy tłuszczowe. Efekt terapeutyczny kwasów omega-3 jest łączony z jego rolą budulcową osłonek mielinowych komórek nerwowych i regulacją przepływu neurotransmiterów oraz sygnałów nerwowych. Jakie to są produkty? Ryby, orzechy, owoce morza, siemię lniane, jaja – produkty te są zdrowe, a dodatkowo bardzo smaczne. Ważne jest, aby dieta była bogata w składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, cynk.

Istnieją także produkty, których warto unikać, nie tylko cierpiąc na depresję. Są to produkty wysokoprzetworzone, dania gotowe lub fast-foody, które zawierają dużą ilość izomerów trans i glutaminianu sodu. Mogą powodować one szereg chorób, prowadzących do pogorszenia samopoczucia i przyczyniające się do rozwoju depresji.

samotna dziewczyna opiera ramię o blat stołu

Mikroflora bakteryjna ma duży wpływ na rozwój depresji. Głównym czynnikiem odpowiadającym za nasze dobre samopoczucie jest serotonina. Jest to hormon wytwarzany zarówno w mózgu, jak i jelitach. Niedobór tego hormonu powoduje obniżenie nastroju, skłonność do agresji, brak apetytu lub objadanie się, a w efekcie może być przyczyną depresji.

Przeprowadzono badania na zwierzętach, polegające na przeszczepieniu flory bakteryjnej z jednego na drugie. Okazało się, że w ten sposób można zmieniać charakter osobnika. Bakterie mają zdolność produkowania neuroprzekaźników a większość serotoniny jest produkowana w jelitach a w konsekwencji jako prekursor trafia do mózgu. Ogólne funkcjonowanie organizmu i samopoczucie zależy od stanu naszej flory bakteryjnej. Jest duża zależność pomiędzy samopoczuciem psychicznym a stanem mikroflory bakteryjnej, np. stresująca sytuacja wywołuje problemy trawienne lub biegunkę.

mówi prof. Jerzy Kotowicz w rozmowie z Hello Zdrowie

#dietetyknainstagramie??? Jakie jest Twoje ulubione danie, kiedy nie masz czasu na gotowanie? …Najczęstszą…

Gepostet von Daria Rybicka Lifestyle am Mittwoch, 22. August 2018

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.