Przejdź do treści

5 produktów zmniejszających apetyt

jajko
5 produktów zmniejszających apetyt Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Jesteś wciąż głodna, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina? Jeśli często masz wrażenie, że twój żołądek to studnia bez dna, zobacz, które produkty powinnaś włączyć do swojej diety. Nad wilczym apetytem naprawdę da się zapanować!

Oto 5 produktów, które są naprawdę dobrym i skutecznym orężem w walce z wielkim głodem. Włącz je do menu, a przekonasz się, że to robi różnicę.

Jajko

Zjedzenie jajek szybko zaspokaja głód i powoduje, że czujemy się syci na długo. Jest to związane z tym, że jajko to bogactwo pełnowartościowego białka, które bardziej syci od innych związków odżywczych w pożywieniu. To samo tyczy się innych produktów bogatych w białko, np. chudego mięsa czy nabiału.

Ciekawostka: badania pokazały, że ci, którzy jedzą na śniadanie jajka, dostarczają z dzienną dietą o blisko 330 kcal mniej od tych badanych, którzy wybierali inny produkt na śniadanie!

Owsianka

Wymiennie z jajkami jedz na śniadanie gęstą owsiankę. Płatki owsiane wyróżniają się na tle innych zbóż zawartością beta-glukanu – rodzaju rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego. Błonnik ten tworzy w przewodzie pokarmowym lepkie żele odporne na działanie enzymów trawiennych. Jest w żołądku na dłużej, tym samym dłużej powodując uczucie sytości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Pełnoziarniste pieczywo

Biała, pszenna bułeczka może i smakuje dobrze, ale po jej zjedzeniu szybko poczujesz głód i będziesz mieć ochotę na następną. Winna temu jest znikoma ilość błonnika pokarmowego – to on powoduje sytość na dłużej. Przez to, że zawiera tak niewiele błonnika, bułeczka spowoduje skok cukru i insuliny we krwi, co w konsekwencji spowoduje szybki spadek cukru. A jest to jeden z sygnałów, które organizm odczytuje jako głód!

Poza tym produkty z białej, przetworzonej mąki nie wymagają długiego przeżuwania. Jedząc szybko, prawdopodobnie zjesz więcej, niż gdybyś przeżuwała dłużej. Dlatego by być sytym na długo, wybierz pełnoziarniste pieczywo. To samo tyczy się innych produktów zbożowych: kasz, ryżu czy makaronu – im mniej przetworzone, tym lepiej, bo zawierają więcej sycącego błonnika.

Orzechy i migdały

Orzechy i migdały, choć są kaloryczne, to także bardzo zdrowe. Śmiało mogą zastąpić niezdrowe przekąski typu paluszki, chipsy czy krakersy, które sytość dają na bardzo krótko. Orzechy są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik. Dzięki wysokiej zawartości tych składników dają szybkie uczucie sytości, które pozostaje na długo.

Amerykańscy naukowcy z Purdue University dowiedli, że dzięki migdałom można łatwiej zadbać o smukłą sylwetkę. W badaniu, którego wyniki omawia „Daily Mail”, dowiedli, że jedzenie 30 migdałów dziennie zmniejsza apetyt i pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby, które wzięły udział w badaniu, dzięki jedzeniu 30 migdałów dziennie nie sięgały po niezdrowe, kaloryczne przekąski.

Bananowe ciastka owsiane

Woda i herbata

Dopada cię mały lub większy głód, a dopiero niedawno jadłaś? Napij się wody! Część osób, która nie ma nawyku regularnego picia płynów, uczucie pragnienia myli z uczuciem… głodu. Dlatego zamiast kolejnej porcji jedzenia najpierw wypij szklankę wody. To dobra strategia, nawet jeśli zaczynasz być głodna. Woda wypita przed posiłkiem wypełni częściowo żołądek i da częściowe uczucie sytości.

Podobnie zadziała kubek ciepłej herbaty. Nie korzystaj jednak z soków owocowych, bo zamiast pohamować apetyt, możesz go rozpędzić. Są pozbawione błonnika pokarmowego i zawierają cukier prosty. Uważaj też na piwo i drinki! Alkohol pobudza produkcję soków żołądkowych i wtedy zwyczajnie chce się jeść.  Poza tym picie alkoholu skutkuje zaburzeniem wydzielania leptyny – hormonu, który w odpowiednim momencie wysyła do mózgu informację, że jesteśmy już najedzeni, i obniża poziom insuliny.

Jednak tylko odpowiedni dobór produktów nie wystarczy, by jeść mniej. Pamiętaj, aby jeść posiłki regularnie mniej więcej co 3 godziny, tym samym nie dopuszczając do „wilczego” głodu. Nie wychodź z domu bez śniadania – badania dowodzą, że ci, którzy jedzą śniadanie, jedzą mniej w drugiej połowie dnia. Zrezygnuj z szybkich przekąsek typu krakersy, batoniki czy chipsy. Nie dość, że są bardzo kaloryczne, to chwilę po ich pochłonięciu znów będziesz głodna.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×