Przejdź do treści

5 produktów zmniejszających apetyt

jajko
5 produktów zmniejszających apetyt Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Jesteś wciąż głodna, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina? Jeśli często masz wrażenie, że twój żołądek to studnia bez dna, zobacz, które produkty powinnaś włączyć do swojej diety. Nad wilczym apetytem naprawdę da się zapanować!

Oto 5 produktów, które są naprawdę dobrym i skutecznym orężem w walce z wielkim głodem. Włącz je do menu, a przekonasz się, że to robi różnicę.

Jajko

Zjedzenie jajek szybko zaspokaja głód i powoduje, że czujemy się syci na długo. Jest to związane z tym, że jajko to bogactwo pełnowartościowego białka, które bardziej syci od innych związków odżywczych w pożywieniu. To samo tyczy się innych produktów bogatych w białko, np. chudego mięsa czy nabiału.

Ciekawostka: badania pokazały, że ci, którzy jedzą na śniadanie jajka, dostarczają z dzienną dietą o blisko 330 kcal mniej od tych badanych, którzy wybierali inny produkt na śniadanie!

Owsianka

Wymiennie z jajkami jedz na śniadanie gęstą owsiankę. Płatki owsiane wyróżniają się na tle innych zbóż zawartością beta-glukanu – rodzaju rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego. Błonnik ten tworzy w przewodzie pokarmowym lepkie żele odporne na działanie enzymów trawiennych. Jest w żołądku na dłużej, tym samym dłużej powodując uczucie sytości.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Pełnoziarniste pieczywo

Biała, pszenna bułeczka może i smakuje dobrze, ale po jej zjedzeniu szybko poczujesz głód i będziesz mieć ochotę na następną. Winna temu jest znikoma ilość błonnika pokarmowego – to on powoduje sytość na dłużej. Przez to, że zawiera tak niewiele błonnika, bułeczka spowoduje skok cukru i insuliny we krwi, co w konsekwencji spowoduje szybki spadek cukru. A jest to jeden z sygnałów, które organizm odczytuje jako głód!

Poza tym produkty z białej, przetworzonej mąki nie wymagają długiego przeżuwania. Jedząc szybko, prawdopodobnie zjesz więcej, niż gdybyś przeżuwała dłużej. Dlatego by być sytym na długo, wybierz pełnoziarniste pieczywo. To samo tyczy się innych produktów zbożowych: kasz, ryżu czy makaronu – im mniej przetworzone, tym lepiej, bo zawierają więcej sycącego błonnika.

Orzechy i migdały

Orzechy i migdały, choć są kaloryczne, to także bardzo zdrowe. Śmiało mogą zastąpić niezdrowe przekąski typu paluszki, chipsy czy krakersy, które sytość dają na bardzo krótko. Orzechy są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik. Dzięki wysokiej zawartości tych składników dają szybkie uczucie sytości, które pozostaje na długo.

Amerykańscy naukowcy z Purdue University dowiedli, że dzięki migdałom można łatwiej zadbać o smukłą sylwetkę. W badaniu, którego wyniki omawia „Daily Mail”, dowiedli, że jedzenie 30 migdałów dziennie zmniejsza apetyt i pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby, które wzięły udział w badaniu, dzięki jedzeniu 30 migdałów dziennie nie sięgały po niezdrowe, kaloryczne przekąski.

bananowe ciasteczka owsiane

Woda i herbata

Dopada cię mały lub większy głód, a dopiero niedawno jadłaś? Napij się wody! Część osób, która nie ma nawyku regularnego picia płynów, uczucie pragnienia myli z uczuciem… głodu. Dlatego zamiast kolejnej porcji jedzenia najpierw wypij szklankę wody. To dobra strategia, nawet jeśli zaczynasz być głodna. Woda wypita przed posiłkiem wypełni częściowo żołądek i da częściowe uczucie sytości.

Podobnie zadziała kubek ciepłej herbaty. Nie korzystaj jednak z soków owocowych, bo zamiast pohamować apetyt, możesz go rozpędzić. Są pozbawione błonnika pokarmowego i zawierają cukier prosty. Uważaj też na piwo i drinki! Alkohol pobudza produkcję soków żołądkowych i wtedy zwyczajnie chce się jeść.  Poza tym picie alkoholu skutkuje zaburzeniem wydzielania leptyny – hormonu, który w odpowiednim momencie wysyła do mózgu informację, że jesteśmy już najedzeni, i obniża poziom insuliny.

Jednak tylko odpowiedni dobór produktów nie wystarczy, by jeść mniej. Pamiętaj, aby jeść posiłki regularnie mniej więcej co 3 godziny, tym samym nie dopuszczając do „wilczego” głodu. Nie wychodź z domu bez śniadania – badania dowodzą, że ci, którzy jedzą śniadanie, jedzą mniej w drugiej połowie dnia. Zrezygnuj z szybkich przekąsek typu krakersy, batoniki czy chipsy. Nie dość, że są bardzo kaloryczne, to chwilę po ich pochłonięciu znów będziesz głodna.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol