Przejdź do treści

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Jak czytać etykietki na chlebie
Zdjęcie: roman kraft / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesz chleb? To dobrze. Ten prawdziwy i wykonany z dobrej jakości produktów jest zdrowy dla naszego organizmu. Czym jednak kierujesz się, gdy go kupujesz? Ceną, wyglądem, a może składem? Przyjrzałam się etykietkom na chlebach. W wielu przypadkach nie jest dobrze.

Obecnie skład powszechnie dostępnych chlebów wcale nie jest prosty i oczywisty, a jego wybór nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia. Ilość produktów dostępnych na rynku jest ogromna, więc skąd wiedzieć, który chleb jest wart uwagi?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Odporność
Naturell Czosnek Max Bezzapachowy, 90 kapsułek
17,39 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Energia
Vigor UP! Fast o smaku pomarańczowym
23,07 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Okiem ekspertki

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na długość składu na etykiecie. Im krótszy tym lepszy. Tak naprawdę wystarczy, aby zawierał cztery elementy: zakwas, mąkę, wodę i sól. Niestety, nie często możemy znaleźć takie pieczywo. Starajmy się jednak szukać takich, które nie zawierają substancji słodzących, np. cukru, słodu, syropów oraz substancji zagęszczających, skrobi, płatków ziemniaczanych, itd. – wyjaśnia Kamila Zabłocka, dietetyczka.

Ekspertka zaleca także, by zwracać uwagę na opis mąk użytych do zrobienia chleba.

Dla większości społeczeństwa, bez większych problemów zdrowotnych, najlepszym wyborem będzie pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Chleb określany mianem „wieloziarnisty” nie jest niestety tym samym, co chleb „pełnoziarnisty”.

Wiele ziaren (rodzajów zbóż) nie oznacza, że mąki z nich powstałe są nieoczyszczone, pełne błonnika i witamin z grupy B. Należy też spojrzeć czy chleb pełnoziarnisty jest faktycznie zrobiony z podanej w nazwie mąki. Niestety, zdarza się tak, że mąka jest tylko domieszką kilku do kilkunastu procentów mąki o niskim przemiale – dodaje specjalistka.

Jakie składniki w chlebie są dobre dla naszego organizmu? Ziarna dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy, czarnuszka, otręby, płatki owsiane oraz sezam.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Etykiety na chlebie. Zdj: materiały własne

Etykieta na chlebie

  • mąka

O jakości chleba decyduje mąka, a raczej jej rodzaj. Im ziarna są skuteczniej oczyszczone, tym mąka jest bielsza, a produkt – gorszej jakości.

Jaka mąka w chlebie będzie więc najzdrowsza? Ta z pełnego przemiału – graham, razowa czy sitkowa. Wysoki typ mąki (np. 2000 a nie 450) oznacza więc, że chleb jest dobrej jakości.

  • emulgatory

Na etykietach możemy znaleźć także emulgatory tłuszczowe: E300, który odpowiednio napowietrza ciasto, oraz E471 i E472, czyli związki niwelujące czerstwienie chleba. Do pieczywa często dodaje się także ekstrakt słodowy (tzw. słód jęczmienny), który nadaje ciemną barwę oraz charakterystyczny smak i zapach. Wszystkie wymienione związki są dodawane w małych ilościach, więc nie są szkodliwe dla zdrowia.

  • substancje konserwujące

Na etykiecie chleba możesz zauważyć także substancje konserwujące – E200 (kwas sorbowy) lub E280 (kwas propionowy). Dzięki nim nasze pieczywo w chlebaku jest dłużej świeże.

  • substancje zagęszczające

Znalazłaś na etykiecie E412? To guma guar, która dzięki swojej dużej chłonności sprawia, że bochenki są wyrośnięte. Podobnie działa mąka sojowa.

  • regulatory kwasowości

To np. E262, znany jako kwaśny octan sodu. Wydłuża on świeżość pieczywa.

  • ocet

Zdarza się, że producenci do chleba dodają także ocet. To składnik, który wpływa na jego smak. Nie musimy się go jednak bać – jest całkowicie nieszkodliwy.

Czego jeszcze unikać? Cukru, glukozy czy syropu glukozowo-fruktozowego.

Który chleb wybrać?

W sklepie sięgaj po chleb ciężki, a nie lekki i „nadmuchany”. Ten drugi zawiera więcej glutenu. Zrezygnuj z gładkiej i cienkiej skórki. W prawdziwym chlebie będzie twarda i pękająca. Jeżeli chleb jest już pokrojony, zwracaj uwagę na jego miąższ – zdrowy chleb będzie twardy i bez dziur. Kolejna zaleta zdrowego, żytniego chleba? Nie pleśnieje tak szybko jak ten z mąki pszennej.

Zasada jest jedna – im dłuższy skład, tym gorszy chleb.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Kamila Zabłocka, dietetyczka
Kamila Zabłocka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jaki ma skład i gdzie kupić chleb Ezechiela? Przepisy na zaczyn i samodzielne wykonanie w domu

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

×