Przejdź do treści

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta myje warzywa w zlewie
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z nich warto sięgać szczególnie zimą.

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest częstym gościem talerzy obiadowych. Już jedna jej szklanka zawiera 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zawiera też dużą ilość witaminy A oraz witaminy K. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i potasu. Za sprawą zawartych w niej antocyjanów, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie, a zawarta w kapuście siarka wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Buraki

Buraki są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności i kości, jak również dają dużo energii. Energia ta potrzebne jest szczególnie zimą, gdy temperatura nie rozpieszcza, a wstawanie po ciemku sprawia, że czujemy się zmęczeni, nim tak naprawdę rozpoczniemy dzień. Sok z kiszonych buraków jest zalecany dla osób z niedoborem żelaza, nazywany jest naturalnym lekiem na anemię. Buraki doskonale odkwaszają organizm oraz wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy. Dodatkowo zawierają również cez i rubid, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Marchewka

Marchewka jesienią i zimą osiąga szczyt swojej słodyczy, ponieważ chłodne warunki powodują, że zamienia ona skrobię w cukry. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się witaminę A, która wspomaga wzrok oraz odporność. To warzywo jest także źródłem przeciwutleniaczy karotenoidowych, które należą do silnych pigmentów roślinnych, zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Czosnek

Naturalny antybiotyk, mistrz w walce z infekcjami, przeziębieniami, wysoką gorączką. Zalecany profilaktycznie przy chorobach sercowo-naczyniowych, przy wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Warto dodawać go regularnie do potraw, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jego ostrość idealnie podkręca smak potraw.

Rzodkiewka

Jest znana ze swojego pikantnego smaku i chrupiącej tekstury, ale to małe niepozorne warzywo idealnie chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych – działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem, astmą, problemami z trawieniem oraz tym, które mają problem z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.

 

Cebula

Cebula jest idealna na wypędzenie przeziębienia z organizmu. Znakomicie wzmacnia odporność na choroby, szczególnie te, które czają się w okresie zimowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu oraz cukru w krwi, także poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na uciążliwy kaszel.

Ziemniak

Ziemniaki to klasyczny składnik polskiego obiadu. Gotowane, puree, w postaci frytek. W każdej formie smakują wybornie i do tego są jednym z podstawowych źródeł witaminy C. Mają jej nawet więcej niż cebule, czy jabłka. Przy okazji wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×