3 min.
7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

źródło: iStock
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z nich warto sięgać szczególnie zimą.
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta jest częstym gościem talerzy obiadowych. Już jedna jej szklanka zawiera 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zawiera też dużą ilość witaminy A oraz witaminy K. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i potasu. Za sprawą zawartych w niej antocyjanów, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie, a zawarta w kapuście siarka wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Buraki
Buraki są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności i kości, jak również dają dużo energii. Energia ta potrzebne jest szczególnie zimą, gdy temperatura nie rozpieszcza, a wstawanie po ciemku sprawia, że czujemy się zmęczeni, nim tak naprawdę rozpoczniemy dzień. Sok z kiszonych buraków jest zalecany dla osób z niedoborem żelaza, nazywany jest naturalnym lekiem na anemię. Buraki doskonale odkwaszają organizm oraz wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy. Dodatkowo zawierają również cez i rubid, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek rakowych.
Marchewka
Marchewka jesienią i zimą osiąga szczyt swojej słodyczy, ponieważ chłodne warunki powodują, że zamienia ona skrobię w cukry. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się witaminę A, która wspomaga wzrok oraz odporność. To warzywo jest także źródłem przeciwutleniaczy karotenoidowych, które należą do silnych pigmentów roślinnych, zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.
Czosnek
Naturalny antybiotyk, mistrz w walce z infekcjami, przeziębieniami, wysoką gorączką. Zalecany profilaktycznie przy chorobach sercowo-naczyniowych, przy wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Warto dodawać go regularnie do potraw, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jego ostrość idealnie podkręca smak potraw.
Rzodkiewka
Jest znana ze swojego pikantnego smaku i chrupiącej tekstury, ale to małe niepozorne warzywo idealnie chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych – działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem, astmą, problemami z trawieniem oraz tym, które mają problem z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.
Cebula
Cebula jest idealna na wypędzenie przeziębienia z organizmu. Znakomicie wzmacnia odporność na choroby, szczególnie te, które czają się w okresie zimowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu oraz cukru w krwi, także poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na uciążliwy kaszel.
Ziemniak
Ziemniaki to klasyczny składnik polskiego obiadu. Gotowane, puree, w postaci frytek. W każdej formie smakują wybornie i do tego są jednym z podstawowych źródeł witaminy C. Mają jej nawet więcej niż cebule, czy jabłka. Przy okazji wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.
Zobacz także
Udostępnij znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022