Przejdź do treści

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta myje warzywa w zlewie
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z nich warto sięgać szczególnie zimą.

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest częstym gościem talerzy obiadowych. Już jedna jej szklanka zawiera 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zawiera też dużą ilość witaminy A oraz witaminy K. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B i potasu. Za sprawą zawartych w niej antocyjanów, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie, a zawarta w kapuście siarka wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Buraki

Buraki są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności i kości, jak również dają dużo energii. Energia ta potrzebne jest szczególnie zimą, gdy temperatura nie rozpieszcza, a wstawanie po ciemku sprawia, że czujemy się zmęczeni, nim tak naprawdę rozpoczniemy dzień. Sok z kiszonych buraków jest zalecany dla osób z niedoborem żelaza, nazywany jest naturalnym lekiem na anemię. Buraki doskonale odkwaszają organizm oraz wypłukują z organizmu szkodliwy kwas moczowy. Dodatkowo zawierają również cez i rubid, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek rakowych.

Marchewka

Marchewka jesienią i zimą osiąga szczyt swojej słodyczy, ponieważ chłodne warunki powodują, że zamienia ona skrobię w cukry. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się witaminę A, która wspomaga wzrok oraz odporność. To warzywo jest także źródłem przeciwutleniaczy karotenoidowych, które należą do silnych pigmentów roślinnych, zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.

Na zdjęciu: Cytrusy leżące na drewnianej desce i na blacie stołu. Niektóre są całe, inne rozkrojone na pół lub na plasterki. Są tam limonki, cytryny, grejpfruty oraz pomarańcze.

Czosnek

Naturalny antybiotyk, mistrz w walce z infekcjami, przeziębieniami, wysoką gorączką. Zalecany profilaktycznie przy chorobach sercowo-naczyniowych, przy wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Warto dodawać go regularnie do potraw, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jego ostrość idealnie podkręca smak potraw.

Rzodkiewka

Jest znana ze swojego pikantnego smaku i chrupiącej tekstury, ale to małe niepozorne warzywo idealnie chroni organizm przed powstawaniem stanów zapalnych – działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem, astmą, problemami z trawieniem oraz tym, które mają problem z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.

 

Cebula

Cebula jest idealna na wypędzenie przeziębienia z organizmu. Znakomicie wzmacnia odporność na choroby, szczególnie te, które czają się w okresie zimowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu oraz cukru w krwi, także poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na uciążliwy kaszel.

Ziemniak

Ziemniaki to klasyczny składnik polskiego obiadu. Gotowane, puree, w postaci frytek. W każdej formie smakują wybornie i do tego są jednym z podstawowych źródeł witaminy C. Mają jej nawet więcej niż cebule, czy jabłka. Przy okazji wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?