5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Trudno sobie wyobrazić te dni bez świątecznych pierniczków. Prezentujemy 5 pomysłów na te wyjątkowe ciastka. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie!
Pierniki z miodem
Pierniki z miodem – składniki:
- 1/4 szklanki miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej.
Pierniki z miodem – wykonanie:
Miód, cukier oraz masło wymieszać i rozpuścić w garnku. Po przestudzeniu dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką. Wykrajać pierniczki za pomocą świątecznych foremek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie układać pierniczki, zachowując równe odstępy. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu pierniczki najlepiej włożyć do blaszanego pudełka.
Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie – składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
- 4 żółtka,
- 2 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 150 g miodu,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Pierniczki alpejskie – wykonanie:
Masło, miód i przyprawy rozpuścić w rondelku. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i żółtka. Śmietanę wymieszać z sodą w oddzielnej miseczce. Odczekać, aż soda spulchni śmietanę. Do ubitych białek i masy miodowej dodać mąkę i kakao oraz na końcu śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na dobę do zgęstnienia. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm na stolnicy obficie posypanej mąką. Wycięte foremkami pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut do zbrązowienia.
Pierniki bez miodu
Pierniki bez miodu – składniki:
- 0,75 dag mąki,
- 35 dag masła,
- 3 jaja,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży cukier waniliowy,
- 30 dag cukru pudru,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 przyprawa do piernika,
- 25 dag orzechów włoskich,
- smażona skórka pomarańczowa.
Pierniki bez miodu – wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i odstawić do lodówki na dobę. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i świątecznymi foremkami wycinać pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierniczki. Piec ok. 10 – 15 minut.
Pierniczki toruńskie
Pierniczki toruńskie – składniki:
- 1 kg mąki żytniej typ. 720,
- 2 jajka,
- 600 g naturalnego miodu, najlepiej lipowego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego anyżu,
- kieliszek spirytusu.
Pierniczki toruńskie – wykonanie:
Mąkę przesiać i podgrzać w piekarniku tak, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miód przesmażyć z przyprawą do piernika i przełożyć do miski z mąką. Dodać resztę składników (sodę, anyż, roztrzepane jajko oraz spirytus) i dokładnie wyrobić. Ciasto najlepiej podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić pierniczki foremkami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 15 min. Polać wedle upodobań czekoladą lub lukrem.
Pierniki bezglutenowe z przepisu Anny Lewandowskiej
RozwińPierniki bezglutenowe Lewandowskiej – składniki:
- 0,5 szklanki mąki ryżowej,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 0,5 szklanki mąki jaglanej,
- 0,5 szklanki cukru kokosowego Foods by Ann/ miód,
- 5- 6 łyżek masła klarowanego/ olej kokosowy Foods by Ann,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cynamonu,
- 1 łyżka kardamonu,
- 1 łyżka imbiru,
- 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta sody.
Pierniki bezglutenowe Lewandowskiej – wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami i cukrem. Tak przygotowaną masę dodać do suchych produktów i zagnieść ciasto. Odstawić na 10 min do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkować i wykroić foremkami pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ale ciasteczka piec w temp. 170°C przez ok. 15–20 min.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?