Przejdź do treści

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Śniadanie białkowo-tłuszczowe
„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o roli śniadań białkowo-tłuszczowych w diecie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

„Mała zmiana – spore efekty” – tak dietetyczka i trenerka personalna Karolina Gruszecka opisuje modyfikację, którą 4 lata temu wprowadziła do swojej diety. Poranne węglowodany zamieniła na śniadania złożone z białek i tłuszczy.  To rozwiązanie, które powinny wypróbować osoby mające problem z zaspokojeniem głodu – podpowiada specjalistka.

Śniadania białkowo-tłuszczowe: mała zmiana, duże efekty

„Kiedyś miałam problem z osiąganiem sytości po posiłku, zwłaszcza dotyczyło to śniadań. Zjadłam owsiankę, kanapkę (…) i po zjedzeniu czułam, że po mogłabym jeszcze taką samą porcję zmieścić. Albo po godzinie czułam, że znowu bym coś zjadła. Nie mogłam osiągnąć sytości, a w drugiej połowie dnia miałam ochotę na coś słodkiego” – opowiada na Instagramie Karolina Gruszecka.

Dietetyczka wyjaśnia, że problemy te zniknęły w momencie, gdy zaczęła jeść śniadania białkowo-tłuszczowe, czyli takie, które nie zawierają węglowodanów: pieczywa, owoców, płatków itd. Ta modyfikacja – przekonuje Gruszecka – pomogła jej zaspokoić głód na dłużej i zniwelować ochotę na słodycze:

„Sprawdzało się to zwłaszcza wtedy, gdy miałam dużo pracy, nie mogłam sobie pozwolić na to, żeby jeść np. co dwie godziny”.

Trenerka personalna zapewnia również, że przerzucenie się ze śniadań węglowodanowych na białkowo-tłuszczowe przyniosło dobre rezultaty u wielu jej pacjentów – przede wszystkim tych, którzy mieli problem z bezustannym jedzeniem o myśleniu.

Gruszecka wyjaśnia, że podstawą takich śniadań jest dobrej jakości białko i tłuszcz w połączeniu z warzywami. Jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka są jajka, zatem na talerzu rano mogą wylądować: jajecznica z sałatką warzywną skropioną oliwą bądź wszelkie inne postaci jajka: w koszulce, na twardo, na miękko z dodatkiem warzyw. Jeśli ktoś nie lubi jajek, może je zamienić na rybę bądź dobrej jakości mięso. Świetnym źródłem tłuszczu jest zaś awokado, które może być stałym składnikiem takich śniadań.

Dietetyczka uczula jednak, że choć ten patent doskonale sprawdził się w jej przypadku, nie dla wszystkich będzie idealny:

„Stosuję to już jakieś…4 lata.  Mojemu organizmowi bardzo służy. Czy zda egzamin u Ciebie? Tego nie wiem. Nie jest tak, że to najlepsze rozwiązanie dla każdego” – zastrzega Gruszecka.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

Śniadania białkowo-tłuszczowe – dla kogo?

Śniadania białkowo-tłuszczowe zyskują coraz szersze grono zwolenników i wypierają te bogate w węglowodany. Dlaczego?

Posiłek bogaty w białko dłużej zalega w żołądku, przez co poczucie sytości trwa dłużej niż w przypadku innego rodzaju jedzenia. Białko pomaga również kontrolować i utrzymywać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie jesteśmy narażone na jego gwałtowny spadek, który zazwyczaj kończy się napadem wilczego apetytu zagłuszanego niekoniecznie zdrowymi przekąskami. Obecność zdrowych tłuszczy w posiłku także  pomaga organizmowi utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, w związku z czym pozwala uniknąć głodu na dłużej.

Śniadania białkowo-tłuszczowe są wskazane szczególnie dla osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanową i poziomem cukru we krwi. Jeśli więc po posiłku czujesz się senna się lub mimo stosowania diety i aktywności fizycznej masz problem z utratą tkanki tłuszczowej, być może jest to propozycja, która warto rozważyć?

olej

Karolina Gruszecka

Karolina Gruszecka jest dietetyczką, instruktorką fitness, trenerką personalną i autorką książki „Psychodietetyka, czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania”. Jak sama o sobie pisze: „Pasjonatka zdrowego stylu życia! Dietetyczka wyznająca holistyczne podejście do zdrowia człowieka. Trenerka kochająca każdą formę aktywności fizycznej. Optymistka znajdująca codziennie powód do uśmiechu”.

Jak informuje na swoich profilach w mediach społecznościowych, jej misją jest przekazywanie najwyższej jakości wiedzy oraz obalanie powielanych przez lata mitów żywieniowych. Profil @fit_gruszecka na Instagramie obserwuje blisko 54 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?